Müslüman kadınların zaruri durumlarda pantolonla kıldığı namazlar, daha sonrasında şeytanın da vesvesesiyle beraber namazın kabul olmayacağına dair şüphe oluşturabiliyor. Peki böyle durumlarda namazı hiç kılmamaktansa pantolonla kılmak caiz midir? Kadınlar pantolonla namaz kılabilir mi? Yarım tunikle namaz kılınabilir mi? Namazda tesettür nedir, nasıl olmalı? Kadınların namaz kıyafeti nasıl olmalı? Çorap giymeden namaz kılınabilir mi? İşte namaz kıyafetiyle ilgili sık sorulanlar...
Allah (c.c)'un kulları üzerinde farz kıldığı namaz ibadetinin, dini inancımızda çok ayrı bir yerinin ve öneminin olduğunu vurgulayan Peygamber Efendimiz (SAV), bir hadis-i şerifinde "Namaz dinin direğidir, kim onu terk ederse dinini yıkmıştır." (Acluni, Keşful Hafa, II/31) buyurmaktadır. Buluğ çağına ermiş, aklı yerinde her Müslümanın günde 5 defa kılması zorunlu olan namaz ibadeti, huşu içerisinde ve yavaşça kılınması büyük önem taşır. Kişinin öldükten sonra Allah (c.c) tarafından ilk hesaba çekileceği konu ''namaz'' olduğu için eksiksiz ve takvalı bir şekilde ibadeti gerçekleştirmek en güzelidir. Maddi ve manevi sıkıntıların ilacı olan namaz ile kişinin dünya hayatına aldanmaması ve Allah (c.c) ile yakın olması sağlanabilir. İbni Abbas (r.a.)'un rivayetlerine göre Efendimiz (SAV), namazın önemini ifade eden bir diğer hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: "Namaz îmanın ölçeğidir. Kim o ölçeği tam doldurursa mükâfatını da tam alır." (Beyhaki, Şuabul İman). Bu nedenle Allah (c.c)'un rızasını kazanabilmek için takvalı ve ihlaslı bir şekilde namazı eksiksiz kılmak çok önemlidir. Namazı kazaya bırakmamaya dikkat ederek usulüne uygun bir tesettür kıyafeti ile kılınan namazların sevabı Allah'ın izniyle kat kattır. Peki namaz kılarken kılık kıyafette nelere dikkat etmek gerekir? Namaz kıyafeti nasıl olmalı? Müslüman kadın pantolonla namaz kılabilir mi? Yarım tunik ile namaz kılınabilir mi? İşte muhafazakar kesimde namaz kıyafeti ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları...
NAMAZ KIYAFETİ NASIL OLMALI? NAMAZDA TESETTÜR...
Namazın içindeki farzları 6, dışındaki farzları 6 olmak üzere toplamda 12 farzı bulunan namaz ibadetinde, dışındaki farzlarından bir tanesi olan Setr-i avret, namazda örtülü olması gereken yerleri ifade etmektedir. Kadın ve erkeklerde tesettür özelliği farklı olduğu için kadınların namaz kıyafetlerinde örtmesi gereken yerlerde ayrıdır. Namaza başlamadan önce el, yüz ve ayakların haricinde tüm vücudun örtülmesi gerekir. Burada mezhep farklılığına bağlı olarak ayakların avretten sayılması Hanefi mezhebinde geçerli değildir. Dolayısıyla da Hanefi mezhebindeki kadınların ayaklarını çorap giymeden yani ayakları çıplak bir şekilde namaz kılması alimlerden kimilerine göre sadece mekruhtur.
Namaz esnasında giyilmesi zorunlu bir kıyafet yoktur ancak namaz için seçilmiş olan kıyafetin iç gösterecek kadar şeffaf, açık renkli olması, vücudun organlarını belli edecek şekilde olması ve dar olmaması zorunludur. Bu özelliklerin bulunduğu bir kıyafetle namaz kılınmışsa o vaktin namazını yeniden eda etmek gerekir.
Ümmü Seleme Validemiz (r.a.) rivayetlerine göre:
“Yâ Resulallah! Kadın bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi?” diye sordum. Şu cevabı verdiler:
“Bu elbise ayaklarını örtecek derecede uzun ise, evet.” (Ebû Dâvud, Salat: 83.)
Alkame bin Ebi Alkame annesinin şöyle söylediği ifade edilmektedir:
"Abdurrahman'ın kızı Hafsa'nın başında, saçını gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Âişe (r.anha)'nin huzuruna girdi. Hz. Âişe (r.anha) başından örtüsünü alarak ikiye katladı, kalınlaştırdı." (Muvatta', Libas:4)
PANTOLONLA NAMAZ KILINABİLİR Mİ? NAMAZDA ETEK GİYMEK ZORUNLU MU?
Namaza durulacak olan kişinin altına giydiği pantolonun üzerinde etek ya da benzer tarzı bir örtü varsa namazın kılınabileceği bilinmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, pantolonun kesinlikle dar yani vücuda yapışık olmamasıdır! Bunun dışında neredeyse etek kadar bol bir pantolonla namazın kılınabileceği uygun görülmüştür.
Müslüman kadının namazda dik durduğunda içini göstermeyen uzun ve bollukta bir kıyafet giymesi yeterlidir. Bunun için Müslüman kadınların namazda hem rahat edebileceği hem de işini sağlama alması için bol namaz elbisesi ya da uzun kollu gömlek üzerine etek giymesi idealdir.
YARIM TUNİK İLE NAMAZ KILINIR MI? DİZ BOYU ELBİSE İLE NAMAZ OLUR MU?
Tesettürlü Müslüman kadınlar için namaz kılarken uzun ve bol elbise giymesi doğru olanıdır. Ancak dışarıdayken ya da bazı şartlar gereği kadının üzerinde dize kadar bol bir tunik altında pantolon varsa namazın kılınabileceği söyleniyor. (Namazın hiçbir koşulda kazaya bırakılmaması için). Eğer vesveseye kapılıp namazın kabul olup olmadığından şüphe duymak istemiyorsa o kişi uygun vaktinde o vaktin namazının yeniden kazasını kılabilir.