BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı için umut veren yeni sonuçlar ortaya çıktı. ABD ve Avrupa Birliği’nden onay alan aşının mutasyonlu virüs karşısında ne kadar etkili olduğu da Güney Afrika ve İngiltere’de denendi. “Mutasyonlu virüs nedir ve ne kadar etkili?” sorusunun yanıtları da bu araştırmada karşımıza çıktı.
Koronaviürs aşısı, mutasyonlu virüs karşısında umut veriyor
Yapılan araştırmalarda, BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı da mutasyonlu virüs karşısında denendi. Henüz resmi rakamlar açıklanmış olmasa da, ilk gelen sonuçlar olumlu görünüyor.
Buna göre BioNTech aşısı, mutasyonlu virüs karşısında, neredeyse diğer koronavirüs tipleri kadar etkili sonuçlar verdi. Uzmanlar BioNTech aşısı için ortaya çıkan verilerin, diğer koronavirüs aşıları için de geçerli olduğu kanısında.
Koronavirüs salgınında 2020’nin Eylül ayında başlayan ikinci pik endişe yaratmışken, Aralık ayında İngiltere’de görülen mutasyonlu virüs ise bu endişeleri daha da artırdı. İlk yapılan incelemelerde, Güney Afrika ve İngiltere’den alınan örnekler özel laboratuvarlarda incelendi. Peki ama mutasyonlu virüs nedir ve ne kadar etkili?
Ortaya çıkan ilk sonuçlara göre, mutasyon geçiren virüs, sadece ilk virüs türlerine göre çok daha hızlı yayılıyor gibi görünüyor. Hastalığın bu mutasyonla daha ölümcül olduğu ya da daha ağır seyrettiğine dair ise yeterli kanıt bulunamadı.
Ancak İngiltere özelinde son ortaya çıkan bilgiler, burun kuruluğu ve kalp atışının artması gibi yeni belirtilerin de bu yeni virüsle karşımıza çıktığını gösteriyor.
Türkiye’de koronavirüs aşısı ne zaman vurulacak?
Koronavirüs salgını için aşının bulunması ve ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Çin gibi ülkelerde aşılamanın başlamasıyla toplumsal bağışıklığın da artması bekleniyor.
Türkiye ise Çin devleti tarafından desteklenen 4 aşıdan biri olan Sinovac aşısı için 50 milyon dozluk anlaşma yapmıştı. Türkiye dışında Brezilya, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde de kullanacak olan Sinovac aşısı için Türkiye ve Brezilya özelinde ilk sonuçlar ortaya çıktı.
Aşının üçüncü faz ön sonuçlarının ise hafta başında açıklanması bekleniyor. Brezilya için yüzde 78 olan başarı oranı Türkiye için ise yüzde 92 seviyesindeydi. Türkiye’ye aşı Aralık ayı sonunda geldi ve 15 günlük bir test sürecine girdi. Aşının bu ayın sonlarına doğru, sağlık çalışanları gibi kritik öneme sahip meslek gruplarına vurulmaya başlaması bekleniyor.