Bunun önünde bir engel bulunmamaktadır. Herhangi bir sakıncası da bulunmamaktadır. Fakat müminlerin hepsinin aynı seviyede ezberinin olması beklenemez. Bu nedenle kısa surelerin zammı sure olarak okunması tavsiye edilmektedir.
Namazlarda hep aynı sureleri okumak günah mı?
Cevap: Nimet-i İslâm'da Namazın mekruhları kısmında, namazda bir sûre tayin ederek diğerlerini okumamanın mekruh olduğu yazılıdır. Her rek'atte vâcib olan Fâtiha okumak; ayrıca vitir namazında hep okunması sünnet olduğu bildirilen sûrelerin okunması bundan müstesnadır.
Namazda herhangi bir zammı sure okunur mu?
Namaz Sureleri ve Okunuş Sırası Namazın her bölümünde okunacak sureler farklıdır. İlk olarak kıyam suresinde okunacak dualar yer almaktadır. Fatiha suresini okuduktan sonra tekrardan besmele çekilir ve bir zammı sure okunur. Bu okunacak yeni zammı surenin belirli bir zammı sure olmasına gerek yoktur.
Namazda aynı sureyi okumak sehiv secdesi gerektirir mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sure veya ayet okuyana sehiv secdesi gerekir mi?" sorusuna yanıtı şu şekilde: "Farz namazların, üçüncü ve/veya dördüncü rekâtında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Sureyi tekrarlamak sehiv secdesi gerektirir mi?
Gerek sünnet namazlarda, gerekse farz olan namazlarda sehiv secdesi yapılır. Sehiv secdesini gerektirici hallerden bâzıları şunlardır: 1. Fâtiha`dan sonra zamm-ı sûre okumadan rükûa gitmek. Rükû`da iken hatırlarsa, doğrulup sûreyi okur, sonra tekrar rükûa gider.
En az kaç âyet okunur?
Yeterli kadar ezberi olan herkes Kuran ı Kerim'in diğer surelerinde olan ayetlerle de namazı kılabilir. Fakat okuduğu ayet en az 3 ayet olmalıdır ve diğer rekâtlarında kalınan yerden devam etmelidir. Namaz rekâtlarının arasında sıraya uymak sünnettir.
Namazda sünnet ve Farzda aynı dualar okunur mu?
Namaz ibadeti içerisinde farz namazlarda farklı sünnet namazlarda farklı sureler okunabilmektedir.
Namazda zammı sure okumak farz mı vacip mi sünnet mi?
sorusuna Diyanetin yanıtı şu şekildi: "Namazların ilk iki rekâtında Fâtiha'dan sonra Kur'an'dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sûre) vaciptir.