Son Konu

Soru&Cevap Namaz Kılarken Her Surede Besmele Çekilir Mi?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Namaz kılmak Müslümanların üzerine farz kılınmış günde 5 belli vakitte kılınması gereken en önemli ibadet biçimidir. Namaz belli başlı kurallara göre oluşturulmuştur. Peki namaz kılarken her surede besmele çekilir mi, hep aynı sureler okunur mu, ilahi dinlenir mi? Namaz kılarken insan neden esner, kamet getirilir mi, abdest bozulursa ne yapmak gerekir, melekler yanımızda olur mu? İşte cevaplar.
Namaz belli kurallar çerçevesinde yapılan birtakım hareket ve dualardan oluşmaktadır. Zamm-ı sureden önce besmele (Bismillahirrahmanirrahim) çekilmesine gerek yoktur. Ancak eller bağlandıktan sonra ilk rekatta sübaneke duasını okumak ve sonrasında Fatiha’ya başlamadan önce besmele çekmek sünnettir. Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise her rekatta gizli besmele çekilmelidir.

Namaz Kılarken Hep Aynı Sureler Okunur Mu?​

Bir namaz boyunca aynı sure birden fazla okunursa ya da tüm namaz boyunca tek bir sure okunursa günah olur mu sorusu namaz kulları bakımından merak edilmektedir. Eğer namaz nafile bir namaz ise tek sure ile namaz bitirilebilir. Vakit ve farz namazsa sure unutulmuş veya başka sure bilmemek gibi bir mazeret bulunuyorsa herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat herhangi bir özrü veya bahanesi yoksa tek sure ile namaz kılmak mekruhtur.

Namaz Kılarken İlahi Dinlenir Mi?​

Namazın en önemli hadiselerinden biri tamamen huşu içinde ve kendini adayarak eda etmektedir. Vakit namazları okunan ezan sonrası cemaat ya da tek başına temiz giysi ve temiz bir zeminde abdest alınarak kılınmalıdır.
Namaz kılarken başka herhangi bir şey düşünmemek gerekmektedir. İlahi dinlemek sakıncalı bir şey olmasa da, namaz esnasında aklımızın ilahiye gitmesi günah sayılacaktır. Namazın bütünlüğünü ve beraberliğini bozacağı için namaz kılarken ilahi dinlemek önerilmemektedir.

Namaz Kılarken İnsan Neden Esner?​

Hadis-i Şerifte esnemenin şeytandan geldiği söylenmektedir. Kişinin namaz öncesinde çok fazla hareketsiz kalması, karnını çok doyurması, yorgun olması ya da uykudan yeni uyanmış olması gibi sebepler kişinin namaz esnasında esnemesine sebep olacaktır. Namaz içerisindeyken esnemek hoş karşılanan bir durum değildir. Namazın güzelliğini bozmaktadır. Esneyeceğiniz zaman mümkün mertebe kontrol altına almalı ve ağzı çok fazla açmamak için elinizden geleni yapmalısınız.

Kendin Namaz Kılarken Kamet Getirilir Mi?​

Kamet getirmek, farz namazının vaktinin girdiğinin ve namaza başlandığının bildirildiği birtakım dua ve ezana benzeyen sözlerdir. Kadınların kamet getirmesi farz değildir ve herhangi bir şekilde kametten mükellef değillerdir. Ancak erkekler ister cemaatle isterse tek başlarına olsunlar farz namazlarından önce kamet getirmelidirler. Bu erkekler için bir sünnet olarak kabul edilmektedir.

Namaz Kılarken Abdest Bozulursa Ne Yapmak Lazım?​

Namaz sırasında bozulan abdestten sonra yapılması gereken kurallar kadın ve erkekler için aynıdır. Namaz içinde bozulan abdest için 2 seçenek bulunmaktadır.
Abdest bozulduktan sonra gidip tekrar abdest alıp namazın bozulduğu yerden devam edilebilir ya da en baştan namazı tekrar edebilirsiniz.

Namaz Kılarken Melekler Yanımızda Olur Mu?​

Namaz kılmak, insanı manevi olarak temizlediğine inanılan bir ibadettir. Düzenli ve vaktinde kılınan farz namazlarının faziletleri iman edenler için çok büyüktür. İçten ve huşu içinde kılınan namaz ruhu ve bedeni temizler ayrıca yürekten istenen dualar Allah katında mutlaka karşılık bulur.
Melekler neredeyse yeryüzündeki bütün dinlerde aynı şekilde adlandırılırlar. Onlar Allah’ın kulları ve yardımcılarıdır. Melekler, öyle inanılır ki namaz vakitlerinde özellikle de sabah namazından önce kümeler halinde yeryüzüne inerler. Kulların davranışlarını gözetler ve Allah’a bildirirler.
 
Üst Alt