Son Konu

Namaz kılmadan önce neden abdest alınır?

dorukmakto

Yeni Üye
Katılım
2 Eki 2022
Mesajlar
1,287
Tepkime
0
Puanları
26
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Namaz kılmadan önce abdest almak farz mı?​

CEVAP: Evet Kur'ân âyetinden sizin anladığınız gibi her namaza kalkıldığında abdest alınması anlamı çıkar. Ancak peygamberimizin tevatüren bize aktarılan uygulaması, abdest bozulmadıkça her namaz için abdest almanın gerekli olmadığını, ancak abdesti olmayanın abdest alması gerektiğini ifade eder.

Namazlardan önce abdest almamızın sebebi nedir?​

Cevap: Namazda Rabbimizin huzuruna çıktığımız için öyle bir durumda temiz olmak gerekir. Bu yüzden abdest alıp namaz kılıyoruz.

Abdest hangi ibadetlerden önce gereklidir?​

İslam dininde başta namaz olmak üzere ibadetlerden önce abdest almak gerekiyor. Namaza başlamadan önce abdest almış olmak zorunludur.

Abdest almadan namaz kılarsak ne olur?​

Kasten abdest alınmadan namaz kılındıysa… Eğer unutularak abdestsiz namaz kılındıysa bunun bir sevabı olmadığı gibi bir günahı da yoktur. O kişinin namazı kaza ederek kılması gerekir.

Namazdan önce abdest almaya ne denir?​

Cevap: Hadesten taharet.

Abdest ne zaman kabul olmaz?​

Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.

Müslümanlar neden abdest alır?​

Namazdan başka, Kur'an'a dokunmak, Kâbe'yi tavaf etmek ve tilâvet secdesi yapmak gibi ibadet ve ameller için de abdest almak şarttır. Sünnî mezhepler bu konuda görüş birliği içindedirler.

Abdestin ara verilmeden alınmasına ne denir?​

Ancak Şâfiîler bu şartlara, niyet ve tertibi de ilâve ederler. Hanbelîler tertibi ve uzuvların ara verilmeden ardarda yıkanmasını (muvâlât), Mâlikîler niyet ve uzuvların ardarda yıkanması yanında, uzuvların yıkanırken ovulmasını da (tedlîk) abdestin şartlarından sayarlar.
 
Üst Alt