Namazlarımızı terk etmemeliyiz! Ziyaretçimizin sorusu Namazlarımı vaktinde kılamıyorum bu durumda ne yapmalıyım? Şimdi önce sorunun detayına sonra ise cevabına yer verelim.
Soru: Namazlarımı Vaktinde Kılamıyorum, Bu Durumda Ne Yapmalıyım?
Benim sizlere bir sorum var cevap verirseniz Allah razı olsun, günlük vakit namazını vaktinde kılamaz isek aynı gün nasıl kaza ederiz ve nasıl kılarız. Örneğin öğlen namazını zamanında kılamayan bir kişi ne zaman ve ne şekilde kazasını kılmalıdır? Şimdiden teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum Allah’a emanet olun.
Cevap: Namazlar Vaktinde Kılınmalıdır! Elde Olmayan Durumlarda Kaza Edilmelidir
Öncelikle sizde takdir edersiniz ki namazlarımızı vaktinde ve elimizden geldiğince en güzel şekilde kılmalıyız. Namazlarımı vaktinde kılamıyorum demek İslam dininde geçerli bir mazeret değildir. Konu sorunuza gelince ise ifade ettiğiniz üzere namazlarınızı vaktinde kılıyorsunuz. Ancak bazen ise namazlarınızın kazaya kaldığı söylüyorsunuz. Namazlarınızı kasıtlı olarak kazaya bırakmadığınızı düşünüyoruz. Bu durumlarda yapmanız gereken şudur. Örneğin hayati bir mesele oldu ve öğlen namazınızı kılamadığınız ve kazaya kaldı.
Bu durumda eğer ikindi namazını kılmak için bir cemaatin içerisinde bulunuyor iseniz ve öğlen namazının kazasını kılarken ikindi namazını cemaatle kılmaktan mahrum kalacağınız bir durum olur ise önce cemaatle ikindi namazınızı kılmalısınız. Daha sora ikindi namazının hemen akabinde öğlen
Eğer bir cemaat içerisinde değilseniz ikindi namazı kılmadan önce öğlen namazınızın kazasını kılmalısınız. Daha sonra ise vakti girmiş olan ikindi namazınızı kılmalısınız. Biz burada öğlen namazını örnek olarak verdik. Bunu bütün vakit namazlar için düşünebilirsiniz.
Unutmayı! namaz Müslümanın bir parçasıdır. Bu nedenle bir Müslümanın yukarıda da bahsettiğimiz üzere hayati bir neden söz konusu olmadığı taktirde bir vakit namazı dahi kazaya bırakması caiz değildir. Ancak insanı elinde olmadığı durumlar müstesnadır. Buna örnek olarak istemsiz bir şekilde uykuda kalmayı veya akli dengeyi yitirmeyi örnek olarak zikretmek mümkündür. Dolayısı ile bir Müslüman namazlarını kazaya bırakmamalıdır.