Yer Hostesi Olmak İstiyorum
Ucuş Hostesi Olmak İstiyorum
Kabin Memuru Nasıl Olabilirim
Yer Hostesliğinde Aranan Koşullar
Yer Hostesi ve Ucuş Hostesliği icin Havayolu Şirketlerinin ilanlarını takip edebilirsiniz
Thy Hostes Alımları icin buraya bakabilirsiniz Thy Hostes Alımı
Yer Hostesi Nedir?
Havaalanına gelen biletli yolcuların; alanda ucağa bininceye kadar olan zamanda yapılacak işlemleri takip eden ve yapan kişidir
Yer Hostesinin Gorevleri
Yolcunun bileti ve bagajlarını alarak ucağa binebilmesi icin geciş numarası ve bagaj etiketi verir
Yurtdışına giden yolcuların pasaport, davetiye vb belgelerine bakar ve eksik işlemleri tamamlaması amacıyla ilgili yerlere yonlendirir
Yolcuların ucağa binmesi icin gerekli olan uyarıcı anonsu yapar (ucak kalkış saati, ucağın kalkış kapı numarası vb)
Ucağa binen yolcuların isim, soyadı, cinsiyet, bagaj sayısı ve bagaj kilosu gibi bilgileri kapsayan cizelgeleri doldurur
Ucağın emniyeti ve dengesinin kurulabilmesi icin yukleme bolumundeki gorevlilere bu cizelgeyi verir
Yolcuya verilen geciş numarasını ucağa binmeden once yolcudan alır
Ozurlu, yaşlı ve tek başlarına seyahat eden (refakatsiz) cocukların tum işlemlerini yapar ve ucağa bindirir Cocukların kimliklerini kontrol eder ve rapor duzenler
Ucaktan inen refakatsiz cocukları velisine teslim eder
Yer Hostesinin İhtiyacı Olan Malzemeler
Telsiz, Telefon, Bilgisayar, Buro malzemeleri
Mesleğin Gerektirdiği Ozellikler Nelerdir
Yer hostesi olmak isteyenlerin;
İnsanlarla iletişim kurabilen,
İngilizceyi iyi şekilde bilen,
Buro işlerine ilgili,
Dikkatli, sorumlu,
Bedenen sağlam ve uzun sure ayakta durabilecek kadar dayanıklı kimseler olmaları gerekir
Calışma Ortamı Ve Koşulları
Yer hostesleri; coğunlukla ucak şirketlerinin yer hizmetleri bolumlerinde ve havalimanında bulunan şirketlerin burolarında gorev yaparlar Calışma ortamı, temiz, duzenli ve zaman zaman kalabalıktan dolayı gurultuludur Calışma saatleri duzensizdir Vardiyalı calışma, gece calışmaları ve hafta sonu calışmaları gerekir İş temposu hareketli ve yoğundur Ucak yolcuları ve tur yetkilileri ile iletişim halindedir
Calışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları
Yer hostesleri ucak şirketlerinin bolumlerinde ve havaalanında bulunan şirketlerin burosunda gorev yaparlar Ozel havayolu şirketlerinin coğalmasıyla birlikte yer hostesine de duyulan ihtiyac artmaktadır Ancak ozel şirkette bu meslek elemanı uzun yıllar calıştırılmamakta ve kadrolarının surekli gencleşmesi hedeflenmektedir İş yoğunluğunun az olduğu donemlerde işten cıkarılmalar daha fazla gorulmektedir Bu nedenle calışanlar kendilerini guvencesiz hissetmektedirler Havayolu şirketleri yarışma ortamında calıştıkları icin personelin şirket değiştirmeleri oldukca sık gorulmektedir
Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler
İngilizceyi bilen elemanlar yer hostesi olarak THY Eğitim Mudurluğunde 6 haftalık Temel Uygulamalı Eğitim programına katılabilirler Ayrıca; o Ceşitli ozel havayolu şirketleri, oOzel Kurslar (Deulcom vb) mesleğin eğitim yerleri arasında sayılabilir
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Yer hostesleri havayolu firmalarının acmış oldukları sınavlar sonucu alınır Her firma kendi ozel şartlarını ilan eder Genellikle bu şartlar şu şekildedir En az lise tercihen yuksekokul mezunu olmak, Meslek ingilizcesini iyi bir derecede bilmek, Sağlıklı ve bedence ozursuz olmak (Tam teşekkullu hastaneden rapor almak gerekmektedir) Elemanlar yazılı ve sozlu sınavı kazandıktan sonra kursa katılabilirler
Eğitiminin Suresi Ve İceriği
Yer hostesi adaylarına kendi firmalarının eğitim birimlerince temel ve uygulamalı eğitim verilmektedir Temel eğitim 2 ila 6 hafta olabilir Eğitim esnasında; ucak tiplerini tanıma, ucak biletlerini tanıma, evrak bilgileri, muşteri hizmetleri, halkla ilişkiler vb dersler verilir
Meslekte İlerleme
Ozel havayolu şirketlerinde en az 2 yıl calışan elemanlar eğer lise mezunu iseler şef, universite mezunu iseler denetmen olabilirler Yurt dışında seminerlere, ara eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilirler
Burs, Ucret Ve Kredi Durumu
Ucret, şirketlere gore değişmektedir Ucretler genellikle asgari ucretin 2 ila 4 katı arasında değişmektedir Calışma suresi ve tecrubeye gore farklılaşmaktadır Meslek elemanları fazla calışma ucreti ve ikramiye alabilmektedirler
Daha Ayrıntılı Bilgi İcin Başvurulabilecek Yerler
Turk Hava Yolları
Ozel havayolu şirketleri
İlgili Eğitim Kurumları
Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu Ankara Meslek Danışma Merkezi
Bunyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Turkiye İş Kurumu İl ve Şube Mudurlukleri