teknolojiuzmani
Yeni Üye
Oyun oynamayı gerçekten çok seviyorum. Günde 15-16-17 ve bazen 24 saat oyun oynayabilirim. Lakin hayatta oyun oynamaktan daha çok sevdiğim tek bir şey varsa o da futboldur. Sadece maç izlemek değil, halı saha olsun taştan kale yapılmış mahalle maçı olsun her şekilde bir topu bir kaleye sokma amacı güden bir olay beni kendine çekebilir. Bu iki sevdanın kesişim kümesine de tahmin edebileceğiniz üzere her yıl binlerce saat harcıyorum.
Epey uzuca zamandır futbol oyunları iki tekel etrafında dönüyor. İlki önce Eidos sonrasında da Sega'nın dağıtımcılığını yaptığı Sports Interactive'in yaptığı menajerlik oyunları. 2005 yılına kadar Championship Manager ismiyle devam eden seri sonradan Football Manager ismiyle kendi alanında dominant olmayı başardı. İşin diğer kısmında ise rekabet çok daha hareketliydi.
Çünkü rekabet olmayınca EA "nasıl olsa ne yapsak alacaklar" diye işi futboldan çok paket açmaya çekmeye başladı. FIFA 23 ile birlikte EA'in FIFA isminin hakları bitiyor ve EA FC ile yeni bir döneme hazırlanıyor. Konami ise eFootball markasını üretti ve oldukça sancılı bir başlangıç yaptı. Yani seneye menajerlik kısmı için olmasa bile diğer tarafta yeni bir dönem başlayacak. Bu yeni döneme giderken aslında futbolun geçirdiği değişimlerin oyunlara nasıl yansıdığına da bir göz atarak gelecekte bizleri nelerin beklediğine bir göz atalım;
Herkese Benden Dinamik 8 Numara
Futbol oyunları paket açma simülasyonuna evrilmeden önce sobanın üzerinde kestaneler pişerken Master League'de Minanda'nın formu kırmızı ok olsun diye bekliyorduk. Bahsettiğim dönem tam da Pro Evolution Soccer'ın zirve yaptığı dönemlerdi. Fakat futbolun değişen dinamikleri benzer ve hatta daha hızlı bir şekilde oyunlara da adapte olmaya başladı. 2010 Dünya Kupası'ndan sonra hiçbir şey aynı kalmayacaktı. Maestro diye tabir edilen 10 numaralar birbir ortadan kaybolmaya başlarken yerlerini dinamik orta sahalar almaya başlamıştı. İşte bu geçiş PES'te Recoba'yı alıp sağ çaprazdan plase vurma hayaliyle uyuyan bir neslin de değişmesi anlamına geliyordu.
Canımı Al Paketimi Alma
İlk olarak FIFA 2009'a bir ek paket olarak çıkan Ultimate Team'in başarısı zaman içerisinde EA cephesine orantısız bir gelir kapısı yaratmaya başladı. Dediğim gibi bu hususta satış rakamları çok kıymetli bir data oluşturmuyor ama FIFA 09 sonrasında PES ve FIFA satışlarına bir bakmak lazım. PES 2009 ve FIFA 2009 arasındaki satış rakamları arasında ilk etapta çok büyük bir fark yoktu. Ancak FUT ile birlikte günün sonunda FIFA 09, PES 2009'dan yaklaşık beş milyon kopya daha fazla satmayı başardı. 2011'de bu fark 10 milyon kopyaya çıktı. 2018'de ise PES bir milyondan daha az kopya satarken FIFA 12 milyonu çoktan aşmıştı bile.
Tabii EA için bir noktadan sonra oynanış, kariyer modları gibi "angarya" olaylar çok minik cilalar ile geçiştirildi. Sadece paketler ile birlikte Ultimate Team'in ana merkezinde olduğu bir FIFA oyunu doğdu. İşte sevgili Oyungezerler benim için futbol oyunlarındaki kırılma noktası da tam olarak bu oldu. Huylens, Castolo ve Minanda'yı da rafa kaldıran PES hiçbir konuda FIFA'ya rakip olamayınca nur topu gibi şeytani bir tekelimiz oldu. Her yıl aynı hatalarla dolu, aynı oynanışı içeren FIFA'yı seri üretime geçiren EA renkli kartlara gösterdiği özeni kaleci animasyonlarına göstermeyince ortaya futbol ile alakası olmayan bir oyun çıkmaya başladı.
Puskas'ın Sadece Ödülü Kaldı
Futbol dünyasında her sene atılan en güzel gole Puskas Ödülü verilirdi. Bu ödülüm isim babası olan Ferenc Puskas, Macaristan Futbolu'nun en büyük ikonu ve Real Madrid tarihinin ölümsüz efsanelerinden birisiydi. Kendisi tarihin ilk süper solaklarındandı ve bugün bile attığı golleri izlerken tadına doyum olmuyor. Lakin kendi oyununa Puskas'ın Icon kartını getiren EA estetik gol anlayışında bir adım öne gidemedi. Neredeyse son 4 oyundur aynı basmakalıp gol formülleri dışında gol üretmenin mümkün olmadığı bir sistem yaratıldı. Artık futboldan çok yapay zekanın açıklarını aramaya başlayan oyuncular da kendilerini saha içerisinden çok bir yazılımcı gibi hata kovalarken buldular.
EA de oyunu düzeltmek yerine bu hataları başka hatalarla değiştirerek kalıp gol atma formülleri üretmeye devam etti. Bunlar oyuncular tarafından milyonlarca sefer suistimal edilmeden de yeni hatalara geçilmiyordu. Örneğin geçtiğimiz yıllarda oyunda sadece gelişine plase vurularak gol atılabiliyordu ya da daha önceki sürümlerde orta kafa gol iyice bozulmuştu. Saha içerisindeki futbol tamamen değişkenlere bağlıyken FIFA'da sürekli aynı şeyleri yapıp, aynı hatalardan faydalanmak zorundaydınız. İşte bence bu noktada futbol oyunlarına son çivi de çakılmış oldu. Her ne kadar VOLTA gibi sokak futbolu modu işin şov kısmını yönlendirse de EA "skill moves" adlı devrimsel oynanış mekaniğini de bir şekilde şeytanileştirmenin yolunu çoktan bulmuştu. Zira Volta çıkmadan çok önce de maçlarda "meta" olan hareketler dışında pek bir şey yapmanın manası yoktu.
90+4 Kaleciden Gol Beklemek Gibi Bir Umut Bizimkisi
Buraya kadar FIFA'nın Ultimate Team ile birlikte parasına para, oyuncuların da kederine keder kattığı bir sürece göz attık. Diğer tarafta PES ise artık PES bile değil, eFootball oldu. Actua Soccer, Sensible gibi oyunlar tarihin tozlu sayfalarında çaprazdan atılan güzel gollerle birlikte hafızalarımızda yaşamaya devam ediyor. Peki bu korkunç sarmaldan bir çıkış yolu var mı? Ne yazık ki sevgili Oyungezerler tıpkı modern futbolun 10 numaraları öldürdüğü gibi paket açma sevdasının da futbol oyunlarını öldürdüğünü düşünüyorum. Hatta öyle ki bazı ülkeler bu paket açma işini kumar olarak gördüğü için yasaklamaya başladı bile ama EA bunun da üstesinden gelecek bir yol bulacaktır. Zira bu davalar sonrasında "içi gözükebilir" paketleri piyasaya sürdüler bile. Tabii onun da bazı hileleri var. Yani söz konusu EA olunca oyuncu dostu politikalar bir anda kendilerini tavan arasında buluyorlar.
Kariyer modlarında oldukça vasat yapay zekalarla, transfer yapma işini bile beceremeyen sürekli kendini tekrar etmekten içi dışına çıkan bir futbol oyunu sirkülasyonu içerisindeyiz. FIFA ismi gerçekten çok büyük bir markaydı ve 1994'den bu yana futbol oyunlarında hep vardı. Wining Eleven'ın kendine has yapısı ve oyuna bakış açısı uzunca bir dönem bizlere güzel anılar bıraktı ama o dönemin geri geleceğini de pek sanmıyorum. Zira artık elimizde bir Master League de yok. İşin sadece e-spor tarafında oyunculara "kendi kadronuzu kuruyorsunuz" vaadi ile satılan futbol ile pek alakası olmayan kısır bir döngüye kapılmış gibiyiz.
İyi Futbol İyi Futbolcuyla Oynanıyorsa İyi Teknoloji Neden İyi Futbol Oynatmıyor?!
FIFA markası EA ile anlaşmasını sonlandırıp başka bir yapımcıyla anlaşacak gibi duruyor. Ancak EA FC'nin daha önce izlediği formülden dışarıya çıkacağını sanmak pek mantıklı değil. Zira artık ortada bir bağımlılık gibi FUT var ve buna EAFCUT gibi bir isim verilip aynen yola devam etmek tam da EA'den beklenecek bir hareket. Hadi FIFA yeni bir stüdyo ile anlaştı diyelim onların da "aa bu oyuncular tek başlarına oturup kaliteli bir futbol oyunu oynamak istiyor, onlara istediğini verelim" diyeceğini hiç sanmıyorum. Zaten 2K'in NBA ile yaptığı tekelleşme de EA ile oldukça paralel bir ilerleme gösteriyor. Yani yozlaşması ve yolsuzluklarıyla ünlü FIFA da kendi 2K serisini kurmak için stüdyo arayışlarına başladı bile.
O Ara Pas Gelmeyecek Huylens Abi
İşte vaziyet biraz böyle sevgili Oyungezerler, futbol giderek sıradana müsaade etmeye başladığı için futbol oyunları daha da sıradan hale gelmeye başladı. Her sene aynı takvimde çıkan aynı oyunlar, aynı dönemde çıkan aynı kartlar ve aynı açıdan atılan aynı goller ile birlikte çok yavan ve can sıkıcı bir haldeyiz. FIFA 2022'nin Game Pass'e gelmesiyle birlikte oyuna bir daha baktım yine heveslenip kariyer açtım ama her takıma her oyuncu geldiği için yine tadı tuzu kalmadı. Oyuncu kariyeri açayım dedim bu sefer de daha ilk sezonum bitmeden maksimum güce ulaştığım için hemen piyasa değerim uçtu ve oyun yine kendini tekrar etmeye başladı. Bu yavan sarmaldan kaçış için PES6 yükledim ve Huylens'in kafasına kuş kondurmak halen tüm bu içi boş süslü oynanış detaylarından daha keyifli.
Football Manager tarafında ise en azından temeller biraz daha sağlam olduğu için görece aynı oyunu oynamak farklı mücadelelere tanıklık olmamızı sağlıyor ama orası da kendi alanın tekeli olmuş durumda ve işin kötü yanı pek devrimsel bir şey de bizleri beklemiyor. Yine de birkaç mod yapımcısı her yıl FM'ye eski sezonların veritabanını yapıyor da en azından farklı bir serüvene çıkma şansı bulabiliyorum. Örneğin bu sene The Mad Scientist isimli bir mod yapımcısı FM22'ye 92/93 sezonunu adapte etti ve büyük keyif alarak oynadım, geçen sene çıkan 01/02 yaması da yine lezzeti yükseltmişti. Sports Interactive oyuncularını EA'ye göre biraz daha fazla ciddiye aldığı için menajerlik kısmındaki değişim umutlarım azıcık da olsa daha yüksek.