Bireylerde davranış süreci nasıl açığa çıkar öncelikle buna bir göz atalım..
Bir davranışın aslında meydana gelmesi için bir çok sebep vardır. Bunlardan bir tanesi de içtimaî öğrenmedir. “Bireyleri gözlemleyerek etraftan öğrenme” yahut “toplum içinde topluluk için öğrenme” olarak da tanımlanabilir. Bireyler ömürleri içerisinde gördükleri bireyleri gözlemleyerek bir davranışın pekiştirildiğini yahut cezalandırıldığını bu usul ile öğrenmektedir.
Bisiklet sürme, yüzme, yemek yeme, üzülme, sevinme üzere pek çok beceri deneme-yanılma ile öğrenilirken, kimi beceriler ise diğerlerini gözlemleyerek öğrenilmektedir. Her vakit her davranışı deneme-yanılma ile öğrenmek mümkün olmamaktadır. Örneğin zehirli bir yılanın tanınması lakin deneme-yanılma yolu ile gerçekleştirilmektedir . Muhitten gelen ikazlar, anlatılan berbat tecrübeler bu yılanların zehirli olduğunu bireye öğretebilmektedir. Bu öğrenme sayesinde birey hayatının ileriki periyotlarında bu yılan ile karşı zıdda kalma ihtimaline karşı davranış örüntüsü geliştirebilmektedir.(Örn: karşılaştığında kaç kendini kurtar yahut kal ve savaş reaksiyonlarını bilincinin bir kenarına yerleştirmek.)
Bireylerin çevre hayat davranışları iç açıları eşit olan bir üçgene benzetilmektedir.
Evet bu üçgen bir bireyin obez olmasına sebep olabilir mi?
Etraf koşulları obezite marazının gelişimini etkileyen en kıymetli faktörlerden biridir. Obezite, birçok defa öğrenilmiş bir yeme davranışının sonucudur. Birey ve ailenin yeme alışkanlıkları, öğün nizamı, en çokça tüketilen besinler ve egzersiz üzere hayat şeklinin yanı sıra kültürel faktörlerden etkilenmektedir. Ayrıyeten ailede gayrı obezlerin olması, genetik tesirlerin yanı sıra bireyin bu davranışın kabul gördüğü bir etraf ömrünü sürdürmesi davranışı tetiklemektedir. (Örn: bir evlat aile bireylerinde kilo fazlalığının olduğunu gelgelelim bunun onlar için rahatsız edici bir durum olmadığını fark ederse yemek yeme davranışını arttırabilmekte ve gelecek devirlerde bu davranışı denetimsizce uygular hale gelmektedir.)
Obezite, topluluğun özelliklerine nazaran farklılık göstermektedir. Topluluğun yeme alışkanlıkları, içerisinde yaşanılan ortam, çalışma koşulları ve genetik faktörler epidemiyolojiye tesir eden faktörlerdir. Lakin tüm topluluklar için kabul edilen gerçek, yaşla birlikte obezitenin arttığı ve bayanlarda erkeklere orantıyla daha ziyade görüldüğüdür.