Son Konu

Neden zayıflayamıyorum?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Artık kilo vermeyi kesin başınıza koydunuz. Diyete başladınız. Motivasyonunuz da çok yüksek. Fakat diyetinizi bozmamanıza karşın, aradan günler geçti ve tartıdaki rakam 1 kg bile aşağıya düşmüyor. Dolaysıyla geçen hengam hem motivasyonunuzu hem de kendinize inancınızı azaltıyor ve denemekten vazgeçiyorsunuz…

Bu durum şöyle de olabilirdi: Kilo vermek istiyorsunuz, diyete başlıyorsunuz lakin diyet serüveniniz en ziyade birkaç gün sürüyor ve bir biçimde diyetinizi bozmak zorunda kalıyorsunuz. Bu durum birkaç kere tekrarlanınca da denemekten vazgeçiyorsunuz…

Tıpkı sonuca giden birkaç senaryo daha üretmek mümkün. Pekala neden bu kadar istekli olmanıza, elinizden geleni yapmanıza velev tahminen de aç kalmanıza karşın istediğiniz kiloya ulaşamıyorsunuz? Bunu sorunun aslında bir değil birden çok yanıtı olabilir.

1.Koyduğunuz Gayeler Gerçekçi mi?

Şimdi yolun başındayken, kendinize sahih gayeler koymanız, muvaffakiyete giden yolda büyük bir adım atmanız demektir. Herkesin yaşına, uzunluğuna, cinsiyetine ve sıhhat durumuna nazaran olması gereken kilo farklıdır. Değerli olan ülkü vücut tartınız belirleyip, en münasip vadede o kilo inmeyi hedeflemektir.

Ülkü kilonuzu hesaplayın:

BKİ (Beden Kitle İndeksi) = Vücut yükü (kg) / {Boy (m)}2

Zayıf BKİ 30

2. Vücut Tahlilinizi Yaptırdınız mı?

Vücut yükünüzün ne kadar olduğu üzere bunun kendi içindeki orantıları da çok değerli. Örneğin, profesyonel sporcular umumiyetle uzunluklarına nazaran olmaları gereken kilonun üzerinde bir kiloya sahiptirler. Ancak bu kilo fazlalığı büsbütün kas kitlesinden oluştuğundan ötürü, sıhhat açısından bir sorun yaratmaz, velev olumlu cephede tesirler. Yahut tam aykırısı kişinin kilosu sıradan seviyelerde olmasına karşın yağ yüzdesi yüksek, kas yüzdesi ise düşük olabilir. Bu nedenle vücut tahlilinizi sistemli olarak yaptırıp, yağ ve kas yüzdelerinizdeki değişiklikleri takip etmeli ve beslenme planınızı da buna nazaran düzenlemelisiniz.

3. Egzersiz Desteğiniz Yerinde mi?

Kilo idaresinde diyet ile birlikte egzersiz yapmak sizi gayenize daha kolay ulaştırır. Nizamlı egzersiz yaparak yağ dokusunu azaltırken kas kitlenizi koruyabilir ve bu biçimde kas kayıplarını önleyerek verdiğiniz kiloların kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Burada değerli olan spor eğitmeninizin sizin vücut tipinize ve sıhhat durumunuza kişisel olarak hazırladığı spor programını uygulamak ve egzersizi günlük hayatınızın bir modülü haline getirebilmeyi sağlamaktır.

4. Kan Değerlerinize Baktırdınız mı?

Çokça kilolarınızın tek hatalısı hanenizden eksilmeyen çikolatalar ya da yaptığınız başka kaçamaklar olmayabilir. Kilo verme müddetince alacağınız profesyonel desteğin ekibinde kesinlikle konusunda bilirkişi bir tabip bulunmalıdır. Kan değerlerinizde kilo almanıza neden olan ya da vermenizi yavaşlatacak bulgular saptanırsa (tiroid hormon bozuklukları yahut insülin direnci gibi), onlar için doktorunuz tarafından gerekli tahliller üretilmeden kilo verme ismine sarf edeceğiniz bütün gayretler sonuçsuz kalacaktır.

5. Metabolizmanızı Çok mu Yordunuz?

Şayet diyet evrakınız çok kabarıksa, geçmişte çok sefer yüksek kilolar alıp vermişseniz, çok düşük kalorili ya da tek tip besine dayalı diyetleri sık sık uyguladıysanız, yo-yo diyetlerin kurbanı olmuş ve metabolizmanızı ziyadesiyle yormuşsunuz demektir. Bu durum her kilo verme denemenizin bir evvelkinden daha kavi geçeceği mealine gelir. Bu nedenle sağlıklı bir kilo kaybı sağlayabilmeniz için konusunda bilirkişi profesyonellerden destek almanız sizin yararınıza olacaktır.

6. Her şey Kalori Değil!

Kilo almanın ya da vermenin temeli güç terazisinde hangi tarafın ağır geldiği ile ilgilidir. Kilo kaybı sağlamak istiyorsak aldığımız gücün yani kalorilerin harcadığımız kalorilerden düşük olması gerekir. Lakin ne yazık ki iş yalnızca kalorileri saymakla bitmiyor. Aldığınız kalori kadar, bu kalorileri nerelerden aldığınız da çok kıymetli. Aldığınız kuvvetin protein, karbonhidrat ve yağ ölçülerinin hakikat nispetlerde olmasını sağlayamazsanız boşu boşuna kendinizi aç bırakmış olursunuz. Mümkün vitamin-mineral zayıflıklarının sonuçları ise cabası…

KUVVET ISTIKRARI

Kuvvet Istikrarı:

Alınan Kuvvet=Harcanan Kuvvet Kilo Himaye

Olumlu Kuvvet Istikrarı:

Alınan Güç>Harcanan Güç
clip_image002.gif
Kilo artışı

Negatif Güç Istikrarı:

Alınan Kuvvet
 
Üst Alt