Son Konu

Nedir bu ketojenik diyet?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ketojenik diyet karbonhidrat içeriğinin günlük 50 gramdan az olan; proteinin kilogram başına günlük 1-1,5 gram olan ;yağ içeriği ise yüksek olan diyetlerdir.

Epilepsi ve Ketojenik Diyet

Ketonejik diyet epilepsi hastalarının tedavisi için uygulanan bir protokoldür. Maksadı vücudun ketozise girmesini sağlayarak yağ yakmasını sağlamaktır. Ketozis vücuda alınan karbonhidrat ölçüsünün az olması sebebiyle vücudun enerjiyi yağ dokusundan elde etmesidir. Bu süreç sonrasında oluşan esere keton cisimcikler ismi verilir. Evet vücut bu cisimleri nasıl kullanır? Dimağ glukoz ile çalışır. Glikoz dışında kullanılan başka bir yakıt ketondur. Keton cisimciklerin kuvvet olarak kullanılması sayesinde epilepsi ataklarının azaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle epilepsi hastalarının tedavisinde kullanılabilir.

Zayıflama ve Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet illetlerin tedavisinde kullanıldığı üzere kilo vermede de kullanılmaktadır. Beslenmemizle aldığımız karbonhidratlar sindirim süreci sonrası glukoza dönüşür ve kanda bu formda dolaşır. Vücudumuzu oluşturan hücreler insülin dediğimiz hormonlar sayesinde glukozu hücre içerine alır ve böylece hücreler güç elde eder. Alınan günlük karbonhidrat ölçüsünün düşük olması nedeniyle vücutta salgılanan insülin hormonu seviyesi de düşer. Böylece düşük insülin seviyesi sağlanmış olur. Bu durum tıpkı devirde vücudun kuvvet elde etmek için kullandığı yolu da değiştirir. Yağ dokusu yıkımı ile vücut güç elde etme yoluna masraf ve kilo kaybı gerçekleşir.

Fakat her ketojenik diyet düşük kalorili olmayıp kilo kaybını istenilen manada gerçekleştiremeyebilir. Zira protein içeren besinler maatteessüf tıpkı devranda yağ açısından da yüksek içeriğe sahiptir. Başkaca ketojenik diyette kimi besinler gereğince tüketilmediği için besin ögeleri cephesinden eksiklik ortaya çıkacaktır. Bu sebeple zayıflama sürecinde uygulanacak olan ketojenik diyet kısa vadeli ve kesinlikle bir eksper eşliğinde uygulanmalıdır. Unutulmaması gereken en değerli nokta ketojenik diyet zayıflamak isteyenler için bir hayat formu değil yalnızca tıbbi beslenme tedavisidir.

Ketoziste Olduğunuz nasıl anlaşılır?

Birinci belirtisi ağızda aseton kokusudur. Aslında bu durum kişinin diyetine sadık kaldığının göstergesidir. Şeker içermeyen sakızlar yahut spreyler bu sorunu çözmeye yardımcı olacaktır.

Tekrar idrar kokusunun farklılaşması da ketonun vücutta arttığının göstergesidir. Su tüketimine dikkat edilerek bu sorun çözülebilir.

Eczanelerde satılan ketotestler ile idrarda keton cisimleri olup olmadığı denetim edilebilir.

 
Üst Alt