Boşamak icin kullanılan kelimeleri erkeğin hanımına karşı soylemesi ile talak yani boşama hasıl olur Boşamak icin kullanılan sozler iki ceşittir
Nikahı Bozan Şeyler Nelerdir
Boşadım demek, boşamak niyetiyle kinaye sozler soylemek, mesela hanımına cık git demek Bir de kufre duşurucu soz soylemek
Sen benden boş ol Ben seni boşadım gibi sozler acık sozdur Bu sozleri, şaka olarak veya şaşırarak da soylediği anda, manasını bilmese bile, boşamış olur
Seni bıraktım, seni terk ettimkelimeleri acık soz kabul edilir Bir veya iki defa boyle acık sozle boşamaya, yani geri donuşu mumkun olan boşamaya talakı rici denir Ama yine de uc haktan biri gitmiş olur Bu sozlerden herhangi biri bir defa soylendiğinde, pişman olunmuşsa, eski nikaha donmek niyetiyle hanımının elini tutar veya operse, tekrar nikah yapmadan iki bağ ile evliliğe devam eder
Evlilikte uc bağ vardır Yani, boşama sozleri uc defa tekrarlanırsa, Seni boşadım, boşadım, boşadımderse, veya Seni uc defa boşadımderse uc bağı birden koparmış, geri donuşu olmayacak şekilde boşamış olur Boyle uc kere boşayınca talakı rici, talakı baine donmuş olur
Babanın evine git Defol git!, Cehenneme git!Senin kocan değilim artıkgibi, başka manalarda da kullanılan sozler kinayeli, kapalı sozlerdir Bu sozler, boşamak niyeti ile soyleyince boşamış olur Buna bain talak, yani iddet muddeti icinde geri donuşu olmayan kesin boşama denir
Bu şekilde boşamada, iddet muddeti gecip yeniden nikah yapılmadıkca bir araya gelinemez
Kayınpederine Ben senin kızını istemem, kime ister ise varsındemek ve hanımı gezmek icin izin istediğinde, Ben seni ip ile bağlamadım git, İstediğin yere gidersin Bana hanım olmazsınveya Artık ben seni istemem, Seni boşamak istiyorumgibi şeyler soylese, boşamak niyet etmedikce, boşamış olmaz
Şart olsun, Dilediğini yap!sozleri, boşamak manasına kullanılan yerlerde, hanımına boyle soyleyince, niyet etmese bile, bir bain talak olur
Hanımına, anam, kızım, kardeşim demekle boşama olmaz Fakat (Şimdiden sonra anam, kızım veya kardeşim ol) derse boşama olur Bu bir talakı bain olur
Kinayeli sozle boşamada, bain talak iddetinde, hanımının odasına giremez Kadın suslenemez, koku surunemez, yabancı kadın gibi talak veren kocasından uzak durur İddet sonunda yeniden nikah lazımdır
Boşamada, sayı bildirilmezse bir boşama olur Uc veya fazla sayı soylerse, uc talak ile boşamış olur Bedenimdeki kıllar adedince veya Denizdeki balıklar adedinceyahut Gokteki yıldızlar kadarveya Ucten dokuzadeyince, yine uc boşama olur
Hanımını boşayan erkeğin akıllı ve uyanık olması gerekir Sarhoşun, hastanın ve tehdit edilenin sozu ile veya mektubu ile, emaili ile, faksı ile boşama gecerli olur Bunlar kadının eline vardığı anda, boş olur Yani kadın bu boşamayı oğrenince, haberdar olunca boşama gercekleşmiş olur
Hanımının giyinmesinde, evden dışarı cıkmasında, cok sıkı davranmamalı ve başı boş da bırakmamalıdır Kendini ve hanımını şupheye, iftiraya duşurecek hallerden sakınmaya cok onem vermelidir Hanımını, yabancı erkeklerin bulunduğu yerlere gondermemeli, yabancıları gormesine mani olmalıdır