Boşamak için kullanılan kelimeleri erkeğin hanımına karşısında söylemesi ile talak yani boşama hasıl olur Boşamak için kullanılan sözler iki çeşittir
Nikahı Bozan Şeyler Nelerdir
Boşadım aramak, boşamak niyetiyle alegori sözler bildirmek, örneğin hanımına çık git seslenmek diğer taraftan küfre düşürücü laf bildirmek
Sen benden manâsız ol Ben seni boşadım gibi sözler açık sözdür Bu sözleri, şakadan veya şaşırarak da söylediği anda, manasını bilmese bile, boşamış olur
Seni bıraktım, seni terk ettimkelimeleri açık laf kabul edilir Bir ya da iki kere böyle açık sözle boşamaya, yani geri dönüşü muhtemel olan boşamaya talakı rici denir Ama gerçi üç haktan biri gitmiş olur Bu sözlerden herhangi biri bir defa söylendiğinde, pişman olunmuşsa, eski nikaha dönmek niyetiyle hanımının elini tutar veya öperse, tekrar düğün yapmadan iki bağ ile evliliğe devam eder
Evlilikte üç senet vardır Yani, boşama sözleri üç kere tekrarlanırsa, Seni boşadım, boşadım, boşadımderse, veya Seni üç defa boşadımderse üç bağı birdenbire koparmış, geri dönüşü olmayacak şekilde boşamış olur Böyle üç defa boşayınca talakı rici, talakı baine dönmüş olur
Babanın evine git Defol git!, Cehenneme git!Senin kocan değilim bundan böylegibi, diğer manalarda da kullanılan sözler alegorik, kapalı sözlerdir Bu sözler, boşamak niyeti ile söyleyince boşamış olur Buna bain talak, yani iddet müddeti içinde geri dönüşü olmayan belli boşama denir
Bu şekilde boşamada, iddet müddeti geçip bitmiş nikah yapılmadıkça bir araya gelinemez
Kayınpederine Ben senin kızını istemem, kime ister ise varsınçağırmak ve hanımı ziyarete gitmek için izin istediğinde, Ben seni ip ile bağlamadım git, İstediğin yere gidersin Bana bayan olmazsınveya Artık ben seni istemem, Seni boşamak istiyorumgibi şeyler söylese, boşamak maksat etmedikçe, boşamış olmaz
Şart olsun, Dilediğini yap!sözleri, boşamak manasına kullanılan yerlerde, hanımına böyle söyleyince, niyet etmese bile, bir bain talak olur
Hanımına, anam, kızım, kardeşim demekle boşama olmaz Ama (Şimdiden daha sonra anam, kızım veya kardeşim ol) derse boşama olur Bu bir talakı bain olur
Kinayeli sözle boşamada, bain talak iddetinde, hanımının odasına giremez Bayan süslenemez, koku sürünemez, tanıdık olmayan kadın gibi talak veren kocasından uzak durur İddet sonunda baştan düğün lazımdır
Boşamada, sayı bildirilmezse bir boşama olur Üç veya fazla sayı söylerse, üç talak ile boşamış olur Bedenimdeki kıllar adedince ya da Denizdeki balıklar adedinceyahut Gökteki yıldızlar değinya da Üçten dokuzadeyince, yine üç boşama olur
Hanımını boşayan erkeğin akıllı ve kurnaz olması gerekir Sarhoşun, hastanın ve korkutma edilenin sözü ile veya mektubu ile, emaili ile, faksı ile boşama geçerli olur Bunlar kadının eline vardığı anda, abes olur Yani bayan bu boşamayı öğrenince, haberdar olunca boşama gerçekleşmiş olur
Hanımının giyinmesinde, evden dışarı çıkmasında, çok sıkı davranmamalı ve başı anlamsız da bırakmamalıdır Kendini ve hanımını şüpheye, iftiraya düşürecek hallerden sakınmaya çok ağırlık vermelidir Hanımını, tanıdık olmayan erkeklerin bulunduğu yerlere göndermemeli, yabancıları görmesine mani olmalıdır *