Nintendo'nun uzun süren dedikoduların akabinde geçtiğimiz Eylül ayında resmi duyurusunu gerçekleştirdiği Nintendo Switch için beklenen sunum nihayet sabah saatlerinde yapıldı. Konsolun birinci oyunlarının da duyurulduğu bu sunumda çıkış tarihi, oyunları ve fiyatı üzere hususlar da netlik kazandı.
Fiyatı ve Kutu İçeriği
299$ fiyatı ile Kuzey Amerika'da, 299€ fiyatı ile Avrupa'da ve 29.980 Yen fiyatı ile Japonya'da satılacak olan konsolun tüm nahiyelerde 3 Mart'ta çıkacağı da açıklandı. Televizyona takıldığında takdirde 1080P'ye kadar, çıkarılabilir ekranda ise 720p çözünürlük destekleyeceği belirtilen Switch'in bu ekranı ayrıyeten 6.2" boyutunda olacak. Dokunmatik bir yapıya sahip olan bu taşınabilir ekranın oyuna nazaran değişen şarj vadesi ise 3 ila 6.5 saat arası olacak.
32 GB dahili hafızaya sahip olan konsolun bu hafıza ünitesi microSDXC kartlar sayesinde arttırılabilecek. Açıkçası bu kapasite günümüz kaidelerinde hayli komik duruyor.
Konsolun kutu içeriğinde ise konsolun kendisi dışında ekrana da sürgülü takılan JoyCon denetimcileri, kontrolcülere bağlayacağınız bileklikler, ekranı oturtacağımız ünite, HDMI kablosu ve adaptör bulunacak.
Konsolun Umumi Tasarrufu
Nintendo Switch'in en büyük özelliği hem konut konsolu hem de taşınabilir bir konsol olarak kullanılabilmesi. Kendine has bir denetimcisi ve düzeneği olan Switch'in işleyişi ise hayli kolay gözüküyor. Tıpkı Wii U da olduğu üzere ufaltılmış bir ekrana sahip olan konsolunuzu konutunuzda bulunan aparata taktığınızda konsolu bir konut konsolu olarak kullanabiliyorsunuz. 6.2" olan bu ekranı çıkardığınızda ise ikiye ayrılan JoyCon denetimcisi sayesinde taşınabilir bir konsola dönüşüyor.
Başkaca oyun kartuşunu da takabildiğiniz bu ekran kısmını Type-C kablo ile şarj edebileceksiniz
Denetim Yapısı ve Fiyatlar
Nintendo Switch aslında Wii ve Wii U özelliklerini bir arada barındıran bir konsol. Münhasıran denetimci yapısı için bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hem birleşik olarak hem de munfasıl başka kullanılabilen JoyCon isimli bu denetimci, konsolun ekran kısmına da takılma özelliğine sahip. Bu sayede isterseniz denetimcileri takıp mobil bir halde oyun oynayabiliyorsunuz. İsterseniz de ekran kısmını ayağı sayesinde sabitleyip, denetimcileri çıkartarak oyun keyfinize kaldığınız taraftan devam edebiliyorsunuz.
Bu denetimcinin en şık taraflarından birisi de oyundan oyuna değişiklik göstermesi. Yani Zelda ya da Skyrim üzere bir oyunda kontrolcüye bütünüyle gerek duyarken, NBA 2K17 ya da Mario Kart usulü çoklu oyuncu gerektiren oyunlarda ise denetimciyi farklı münferit kullanabiliyorsunuz.
Tabi Pro Controller isterseniz elinizi cebinize atmanız gerekecek. 69.99$ fiyat etiketine sahip olan Pro Controller dışında yeni bir Joy-Con seti isterseniz 79.99$ vermeniz gerekecek. JoyCon denetimcileri munfasıl başka olarak ise 49.99$ fiyat etiketine sahip olacak.
Online Özellikleri
Nintendo Switch yeni bir online servis ile önümüze çıkacak. Bu sistem ile aylık üyelik alan insanlar, her ay farklı NES ve SNES oyunlarına parasız olarak ulaşabilecekler. Açıkçası Nes, Snes dışında farklı avantajlara da muhtaçlığının olduğunu düşünüyorum. Bu mevzuda gerekli açıklamalar muhtemelen ilerleyen periyotlarda gelecektir zira servisin fiyatı de şimdi ayan değil.
Bunun yanı sıra Switch'te fiyatlı üyelik sahibi olan kimseler ayrıyeten hususî indirimlere, çevrimiçi lobilere ve sesli muhabere seçeneklerine de sahip olacak. Sistem ile ilgili yapılan en olumlu açıklamalardan biri ise akıllı cihazlar ile koordinasyonlu olarak çalışacak olması.
Ve tabi ki Oyunlar!
Nintendo Switch oyun duyurusu manasında geniş bir yelpazeye sahip üzere dursa da açıkçası beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Kaç yıl evvel duyurulan Skyrim ya da bunun üzere artık konsola standart olarak çıkması gereken NBA, FIFA üzere oyun duyurularının beni çok etkilediğini söyleyemeyeceğim.
Tekrar de Xenoblade 2, Bomberman ya da Mario Kart 8'den devşirilen MK8 Deluxe üzere oyunlar sefalı duruyor. Konsol için beni heyecanlandıran iki imalat ise elbet Muhteşem Mario Odyssey ve The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Her iki oyunun da epey güzel durduğunu ve bu sene konsolu taşıyacak yegane kapasiteye sahip olduklarını söyleyebilirim.
Açık yerküre oynanışına sahip olan ve şapkamızı sefalı bir biçimde kullanabileceğimiz Üstün Mario Odyssey, yıl ahir farklı dünyalara yelken açacağımız bir macera sunacak bizlere. Yeni dinamiklere sahip olan ve Hyrule'un o uçsuz bucaksız topraklarına dönüş yapacağımız breath of the Wild ise konsolun çıkış oyunu olacak.
Tabi bu oyunlar dışında Minecraft: Story Mode, Rayman Legends: Definitive Edition, Has Been Heroes, Project Sonic 2017, I Am Setsuna, Skylanders Imaginators, Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence with Power Up Kit, Puyopuyo Tetris S, Disgaea 5, Minna de Waiwai! Spelunker, Sangokushi 13, Dragonball Xenoverse 2 ve Farming Simulator üzere onlarca oyun da konsol için hazırlanıyor.
Sonuç olarak Ninteno Switch birtakım heyecan verici özelliklere sahip. Lakin şu aşamada benim aklıma Wii u stratejisi geliyor nedense. Firmanın saydığım kimi oyunları dediğim üzere konsolu sırtlayabilir lakin mahsusen bu birinci aşamalarda çok daha ziyadesine gereksinim duyduğu da bir gerçek.
Tegra kullanacakolan konsol teknik mealde çok tatmin edici durmuyor. En azından ekranda bile standart 1080P yakalanmalıydı. Tabi Nintendo'nun her devir oyun keyfini ön planda tuttuğunu da bu noktada hatırlatmak istiyorum.
Dediğim üzere konsol mahsusen Nintendo hayranlarını tatmin edecek özelliklere sahip. İlerleyen devirlerde yapılacak yeni duyurular, mahsusen E3 2017, Nintendo Switch açısından nispeten sıkı geçeceğe benziyor.