Son Konu

Niyetiniz için İstihare Namazı*

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Niyetiniz için İstihare Namazı* istihare namazı diyanet adetliyken istihare hacet namazı diyanet adetliyken istihareye yatılır mı istihareye yatılırmı İstihare uğurlu olanı arzu etmekanlamına gelir Ahali, kendileri için manâlı olan bir karar verecekleri ya da bir tercih yapacakları zaman, bazan olur ya eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya dağıtılmış sebeplerle dünya ve öbür dünya baımından kendileri için hangi seçimin uğurlu olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar Örneğin, Peygamber imiz'in nübüvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar'dan bir kimse yolculuğa şıkmak istendiğinde, bu yolculuğun kendisi için şanslı olup olmadığını iyi anlamak için fal oklarına başvururdu Peygamberimiz bu adeti kaldırarak onun yerine istihareyi getirmiş ve şöyle buyurmuştur: (1) Biriniz bir meslek yapmaya niyetlenince farzın dışarıya iki rek'at namaz kılsın ve şöyle desin: Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme kuvvet katmanı istiyorum Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum, gücüme baskı katmanı istiyorum Ben bilmiyorum, fakat sen bilyorsun, ben baskı yetremem fakat sen zor yetirirsin Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından şanslı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve verimli eyle değil eğer benim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!(2) Namazda, makbul olanı; ilk rekatta Fatiha ve Kafirun Suresi, ikinci rekatta ise Fatiha ve ihlas suresi okumaktır İki rek'at namaz kılıp bu duayı yaptıktan daha sonra, kalbe doğacak açlık veya nefretle, yahut yapıcı ya da engelleyici sebeblerle işin bahtı açık olan tarafı gerçekleşmiş olduğuna kanaat beslenir ve buna rıza gösterilir Namazı kıldıktan sonradan dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uymaya çalışırken kalpten Allah Allahseslenmek güzel olan şeylerdir Bu namazı buradan okuyup, tatbik etmek isteyenlerden bir dileğimiz olacak, Yukarıdaki Peygamber efendimizin yukarıdaki duasını kendi sıkıntısına, problemine uyarlayıp kalbinden okuduktan daha sonra; 3 ihlas ve 1 Fatiha'yı da ilk olarak Peygamberimize, sevdiklerine ve Zamanın Sahibine armağan eylesin Onların yüzü suyu hürmetine bu aciz kulunun anlayacağı şekilde her şeyi anlaşılır göstersin, perdeleri aralasın diye Allah'a dua etsin Dua sırasında: Allah ile konuşur gibi dua etsin, Etrafını saran melekleri hissetsin, Dua esnasın da gözlerini kapatsın, Boynunu büksün, Allah'ın aciz bir kulu olduğunu hisssetsin Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere ya da yedi kere tekrarlanabilinir Sammi olarak yapıldığı takdirde, kalbe doğuş olabilir, istihare sonucu bir ferahlık ve huzur olursa o işin bahtı açık olacağına, sıkıntı ve darlık olursa negatif olacağına sinyâl edilir Gündüz yapılacağı gibi, en ince ayrıntısına kadar konsantre olunabilmesi için geceleyin yatmadan anında önce yapılması tavsiye edilir İstihare için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı olmadığıda unutulmasın Allah bunu içtenlikle isteyenlere bir dikkat çekici ya da ipucu verir O kapısına geleni geri çevirmez O'nun kapısı çaresizlik kapısı değildir Kaynaklar: 1) İlmihal 1, İman ve İbadetler, Türkiye Diyanet Vakfı, 1999 2) Buhari, Teheccüd, 25 Allah niyetimizi kabul etsin ​  

Üst Alt