NVIDIA, gelişen kuantum hesaplama dünyasında büyük etki yaratan bir rekor kırdığını ve herkesin bu işi yapabilmesi için bir yazılım hazırladığını duyurdu. Kuantum hesaplama, iklim araştırmaları, ilaç keşfi, finans ve daha pek çok alanda yenilikleri harekete geçirecek.
Araştırmacılar, yarının kuantum bilgisayarlarını günümüzün klasik sistemlerinde simüle ederek, kuantum algoritmalarını daha hızlı ve başka türlü mümkün olmayan ölçeklerde geliştirebilecek ve test edebilecek. Yeşil takım, bir GPU üzerinde kuantum devre simülasyonlarını hızlandırmak için bir yazılım geliştirme kiti olan cuQuantum’u kullanarak MaxCut sorununu çözmek amacıyla şimdiye kadarki en büyük kuantum algoritma simülasyonunu yarattığını söylüyor.
MaxCut genellikle matematik dünyasında bilinen hiçbir bilgisayarın verimli bir şekilde çözemediği optimizasyon probleminin bir örneği olarak gösteriliyor. MaxCut algoritmaları, büyük bilgisayar ağları tasarlamak, milyarlarca silikon yolu ile en uygun çip düzenini bulmak ve istatistiksel fizik alanını keşfetmek için kullanılmakta.
NVIDIA, MaxCut problemini çözmek ve kuantum algoritmasını simüle etmek için NVIDIA’nın şirket içi süper bilgisayarı Selene’de çalışan cuQuantum’daki cuTensorNet kütüphanesini kullandı. 1.688 kübiti simüle etmek için GPU’lar kullanılarak 3.375 köşeli bir grafiği çözmeyi başardılar. Bu da önceki en büyük kuantum simülasyonundan 8 kat daha fazla kübit demek. Çözüm son derece doğruydu ve bilinen yanıtların %96’sına ulaşıldı.
Dünya rekorunun kırılmasına yardımcı olan cuTensorNet kütüphanesi, yüzlerce hatta binlerce kübiti simüle etmek için tensör ağlarını kullanıyor ve Aralık ayında satışa sunulacak. Yeşil ekip şimdi herkesi cuQuantum’u denemeye ve büyük rekorlar kırmaya davet ediyor.