Son Konu

NVIDIA’dan kuantum bilişimi için yeni ortaklık

seocu

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
nvidia-kuantum-3.jpg

Gelişmekte olan bir teknolojiyi beslemek için kolları sıvayan NVIDIA, kuantum hesaplamayı bir sonraki seviyeye taşımak için Google Quantum AI, IBM ve diğerleri ile işbirliği yapıyor.

Kuantum bilişim; ilaç geliştirme, iklim araştırması, makine öğrenimi ve finans gibi alanlarda daha önce çözülemeyen sorunları çözme vaadini sunuyor. Potansiyel harika, ancak zorluklar da bir o kadar aynı seviyede.

Kuantum bilişimin yeni ortağı NVIDIA

Günümüzün kuantum bilgisayarları, faydalı sorunları çözmek için çok küçük ve hataya açık olabilir. Ancak hangi kuantum algoritmalarının günümüzün klasik bilgisayarlarına göre avantajlar sağlayacağı henüz net değil.

Kuantum hesaplamada araştırmayı ilerletmeye yardımcı olmak isteyen NVIDIA, klasik sistemlerde kuantum bilgisayarların simülasyonlarını hızlandırmak için GTC 2021’de cuQuantum yazılım geliştirme kitini duyurdu.
nvidia-yapay-zeka-1.jpeg
Simülasyonlar, araştırmacıların mevcut kuantum donanımında mümkün olmayan bir ölçekte ve performansta yeni kuantum algoritmalarını hızla tasarlamasına ve test etmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, yeni nesil kuantum donanımını doğrulamaya ve karşılaştırmaya yardımcı olmak için de kritik öneme sahipler. NVIDIA yaptığı açıklamada, bugünden itibaren, cuQuantum’un ilk kütüphanesi herkese açık beta sürümünde ve indirilebilir durumda.

cuStateVec olarak adlandırılan bu uygulama, durum vektörü simülasyon yöntemi için bir hızlandırıcı görevi görüyor. Bu yaklaşım, sistemin tam durumunu bellekte izliyor ve onlarca kübite ölçeklenebiliyor.
nvidia-kuantum-2.jpeg
Aralık ayında gelecek ikinci bir kitaplık olan cuTensorNet, tensör ağ yöntemini kullanan bir hızlandırıcı olacak. Bazı gelecek vaat eden kısa vadeli algoritmalarda binlerce kübite kadar işleyebilecek.

Leading Frameworks’te mevcut

Ayrıca cuStateVec’i, kuantum bilgisayarları programlamak için açık kaynaklı bir çerçeve olan Cirq aracılığıyla kullanılabilen Google Quantum AI‘nin durum vektörü simülatörü olan qsim’e entegre edildi. Kullanıcılar cuQuantum’u indirebilir ve Cirq’i kullandıkları her yerde bugünden itibaren kullanmaya başlayabilir.

NVIDIA tarafında, geliştiricilerin başlamasına yardımcı olmak için simülasyon yazılımı olan NVIDIA DGX A100 sistemlerde çalışacak şekilde optimize edilmiş bir kapsayıcıya koyarak bir DGX kuantum cihazı oluşturuluyor.

cuQuantum ve NVIDIA HPC SDK ile birlikte Google Quantum AI’nin Cirq çerçevesini ve qsim simülatörünü içeriyor. Yazılım, gelecek yılın başlarında NGC kataloğunda kullanıma sunulacak.

Üst Alt