Nvidia, bugün gerçekleştirdiği etkinlikte uçtan uca ağ platformu olan Quantum-2 teknolojisini duyurdu. Ayrıca şirket, cuQuantum SDK’sı ile MaxCut sorununu en hızlı çözme rekorunu kırdıklarını açıkladı.
Bugün tanıtılan Nvidia Quantum-2 teknolojisi NVIDIA Quantum-2 anahtarı, ConnectX-7 ağ bağdaştırıcısı, BlueField-3 veri işleme biriminden oluşan bir 400 Gbps InfiniBand ağ platformu(DPU) olarak tanımlanıyor.
Nvidia, Quantum-2 teknolojisini duyurdu
NVIDIA Quantum-2, zorlu iş yükleri için gereken temel özelliklere sahip. Bulutta yerel teknolojilerle güçlendirilmiş, birçok kullanıcıyı barındırmak için saniyede 400 Gigabit aktarım hızı ile yüksek performans sağlıyor.
400 Gbps ile NVIDIA Quantum-2 InfiniBand, ağ hızını iki katına, ağ bağlantı noktası sayısını üç katına çıkarma imkanı sunuyor. Performansı 3 kat hızlandıran ve veri merkezi yapı anahtarlarına olan ihtiyacı 6 kat azaltan teknoloji, veri merkezi güç tüketimini azaltmaya yardımcı oluyor.
NVIDIA Quantum-2 SHARPv3 Ağ İçi Bilgi İşlem teknolojisi, önceki nesle kıyasla AI uygulamaları için 32 kat daha fazla hızlandırma motoru sağlıyor. Tahmine dayalı bakım dahil olmak üzere veri merkezlerinde gelişmiş InfiniBand yapı yönetimi için NVIDIA UFM Cyber-AI platformu mevcut.
NVIDIA Quantum-2’ye entegre edilmiş bir nanosaniye hassasiyetli zamanlama sistemi, veritabanı işleme gibi dağıtılmış uygulamaları senkronize ederek bekleme ve boşta kalma sürelerinin ek yükünü azaltmaya yardımcı olacak. Bu yeni özellik, bulut veri merkezlerinin telekomünikasyon ağının bir parçası olmasına ve yazılım tanımlı 5G radyo hizmetlerine ev sahipliği yapmasına olanak tanıyor.
Quantum-2 platformunun kalbinde yeni Quantum-2 InfiniBand anahtarı bulunuyor. 7 nanometre silikon üzerinde 57 milyar transistör ile 54 milyar transistöre sahip NVIDIA A100 GPU’dan biraz daha büyük.
Nvidia, cuQuantum ile dünya rekoru kırdı
Kuantum hesaplama dünyasıyla ilgili yeni gelişmeleri aktaran Nvidia, kırdıkları rekoru seyirciler ile paylaştı. Ayrıca şirket, gelecekte kullanılacak kuantum bilgisayarları günümüzün klasik sistemlerinde simüle ederek, kuantum algoritmalarını daha hızlı geliştirebildiğini ve test edebildiğini belirtti.
MaxCut algoritmaları, büyük bilgisayar ağları tasarlamak, milyarlarca silikon yolu ile en uygun çip düzenini bulmak ve istatistiksel fizik alanını keşfetmek için kullanılır. MaxCut, kuantum algoritması kullanmanın avantajını göstermek için en çok tercih edilen algoritmalardan biri olarak biliniyor.
MaxCut problemini çözmek için NVIDIA’nın şirket içi süper bilgisayarı Selene’de çalışan cuQuantum’daki cuTensorNet kitaplığı kullanıldı. 1.688 kübiti simüle etmek için GPU’ları kullanarak, 3.375 köşeli bir grafik oluşturuldu. Bu işlem, önceki en büyük kuantum simülasyonundan 8 kat daha fazla kübit ile gerçekleştirildi.