OBEZİTE İLE ALAKALI OLABİLECEK ÖNEMLI ILLETLER VE MEVT
Irtihal riski:
Önemli obezite ek marazların gelişimi ve irtihal orantılarını arttırmaktadır. Tüm sebeplerden kişi başı bir yılda gözlenebilecek vefat orantısı önemli obez bayanlarda obez olanlara nazaran yaklaşık olarak 1.4 kat artarken sağlıklı kiloda olanlara nazaran yaklaşık 2 kat daha ziyadedir. Birebir devranda kalp ve damar hastalıklarına yatkınlık sağlayan diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi üzere risk faktörleri de obezite ile artmaktadır.
Diyabet:
Bilhassa diyabet ile obezite bağı çok güçlüdür. Diyabet sıklığı sağlıklı kilodaki kişilerde %3 iken, kilolu kişilerde %6, obezlerde % 11 ve morbid obezlerde % 19’ dur.
Kalp marazları:
Morbid obezlerde kalp ve akciğer rezervi de önemli orantıda azalmakta, neredeyse kalp yetmezliği tesiri oluşturabilmektedir. Kritik illete sahip morbid obez bireylerde sıhhat sorunları ve irtihal nispetleri yüksektir.
Öteki marazlar:
Uyku apnesi, obezite hipoventilasyon sendromu, astım, gastroözofageal reflü marazı, hipertansiyon, koroner arter illetleri, konjestif kalp yetmezliği inme, alkolik olmayan karaciğer marazı, alkolik olmayan karaciğer yağlanması, siroz, bel ağrıları, dejeneratif eklem illetleri (diz, kalça), pseudotumör serebri, idrar kaçırma, polikistik over sendromu ve göbek fıtığı üzere sık görülen tıbbi rahatsızlıkların obezite ile yakın bağı bilinmektedir.
Kanser riski:
Yemek borusu (özofagus), rahim (uterus), mide, kalın barsak (kolon), göğüs, prostat, karaciğer ve böbrek kanseri gelişme riski obezite ile artmaktadır.
Psikiatrik meseleler:
Morbid obez bireyler tıpkı vakitte artmış depresyon, anksiyete ve yemek bozukluğu riskine de sahiptirler. Tüm yaş guruplarında morbid obezite ile hayat kalitesi skorları düşmektedir.
Toplumsal maliyet:
Morbid obezlerde sıhhat harcamaları olağan kilodaki bireylerin iki katından daha ziyadedir.