Son Konu

Obezite cerrahisi (şişmanlık ameliyatı)

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Günümüzde morbid obezler üzerine yapılan uzun müddetli çalışmalar net bir formda göstermiştir ki şişmanlık tedavisinde cerrahi dışı metotların kalıcı bir kilo vermede aktiflikleri maatteessüf yoktur. Uzun periyodik kalıcı ve tesirli obezite tedavisini yalnızca obezite cerrahisi yapılan hastalarda başarılabildiği gösterildi. Bundan ötürü son 30 yıl içinde obezite cerrahisinde çok süratli bir formda artmaktadır. Yalnızca 2015 yılında Türkiye de 10000 den ziyade obezite ameliyatının yapıldığı bilinmektedir. Son datalara nazaran tahminen Türkiye’de 2 milyon civarında da obezite ameliyatı bekleyen morbid obez insan var. Yanı kısaca morbid obezitenin şu an tek kalıcı tedavisi cerrahidir.

Şişmanlık ameliyat (bariatrik cerrahi) nasıl çalışmaktadır

Kısıtlayıcı süreçler: Midenin hacmi küçültüldüğü için az yiyecek tüketebilmesini ve bu az yiyecek ile doymasını sağlaması, daha çokça yiyecek tüketmeye kalkarsa rahatsızlık duyması.

Bağırsakların değerli bir kısmını devre dışı bırakılması sonucunda tüketilen yiyeceklerle alınan besinlerin kıymetli bir kesitinin sindirilememesi

Vücuttaki hormonsal değişimler sağlayarak hastanın yemeklere karşı olan durumunu değiştirmesi ve hastanın metabolizmasını değiştirmesi.

Şişmanlık Ameliyatı ne devir gerekli?

Gayri formüllerle kilo vermeyi denemiş ama başarılı olamamış olan hastalarda

VKI>40 hastalar

VKI>35 olan ve obezite ile bağlı illeti olan bireyler, örnek olarak şeker marazı, yüksek tansiyon, eklem sorunları üzere

Obezite cerrahisinin en çok yapılanları:

Gastrik bypas: Midenizde küçük bir poş oluşturulur (20-30 cc kadar) bu poş direk olarak ince bağırsağa bağlanır. Sonunda yiyecekler bu küçük mide poşuna oradan da ince bağırsağa geçerler, bu esnada midenin geri kalan kısmına, on iki parmak bağırsağına ve 200 cm yakın bir ince bağırsak bölümüne hiç uğramamış, bypas etmiş olur. Bu biçimde hem daha az bir besin ile doyma sağlanabilmekte ve çok uzun bir kısım devre dışı bırakıldığı için besinlerin değerli bir kısmı sindirilememektedir.

Tüp mide (sleeve gastrektomi): Midenin uzunluklu boyunca kesilerek midenin fundus tarafının alınması ve tüp biçiminde bir mide bırakılmasıdır. Burada bırakılan mide poşu yaklaşık 45-120 cc civarındadır. Tüp mide ameliyatı obezite cerrahisi içerisinde yapılması en kolay ameliyatlardan birisidir.

Biliopankreatik diversiyon ameliyatı: Tüp midede olduğu üzere midenin bir kısmı çıkarılır ve akabinde midenin çıkış kapakçığı korunarak oniki parmak bağırsağının bir numara kısmından kesilir ve burası ince bağırsağın değerli bir kısmı devre dışı bırakılarak orta bölümüne yakın bir alana bağlanır.

Metabolik Cerrahi: Bu şişman hastaların eş devirli şeker illetinin da olduğu durumda tercih edilen ve şeker marazını daha tesirli ve kalıcı bir formda çözen ameliyatlar tübtünüdür. Bu ameliyattada tüp mide ameliyatı yapılmakta ve ince bağırsaklarında konum değişim süreci yapılmaktadır.

 
Üst Alt