Son Konu

Obezite Nedir?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Obezite ne demek kısacası bilgi verilecek olunursa aşırı kilolu olma durumu, şişmanlık hastalığı olarak adlandırılır. Bireyin vücut kitlesindeki yağ oranında görülen aşırı olmadan kaynaklı olarak vücut ağırlığının normalin üstüne çıkması olarak ifade edilir.

Obezite Ne Demek?​

Obezite tanımı, yüksek karbonhidrat ve yağ oranı bulunan besinlerden alınan enerjinin dışarıya atılamaması ve vücutta birikmesi sonucu oluşan kilolu olma olma durumunu ifade eder. Obezite hastalığına yakalanmış olan bir kişinin genel vücut indeksi boy uzunluğundan daha fazladır. Hastalık derecesine varan bir şişmanlık durumunu ifade eder. Vücudun genel işleyişini ve organların çalışma düzenini olumsuz olarak etkileyerek hastalıklara neden olan bir durumdur ancak belirli tedavi yolları ile iyileştirilebilmeye olanak sağlar.

Obezite Belirtileri Nelerdir?​

Obezite belirtileri fark edildiğinde genellikle hastalık vücutta oluşmaya başlamış ve öngörülemez kilolar baş edilemez bir hale gelmiş olur. Obezitenin belirtileri şunlardır:
Bir kişiyi obez teşhisi konulabilmesi için vücut kitle indeksi ve boy oranı arasında bir hesaplama yapılır. Yapılan hesap doğrultusunda vücut kitle endeksi 30 ve üzerinde olan kişiler obezite hastalığı ile yüz yüzedir.
Normalde sürekli olarak yapılan iş kişiyi daha çok yormaya başlar.
Katedilen mesafe aşırı terleme problemini ortaya çıkarmıştır.
Normal şartlarda yokuş çıkmak bir problem oluştururken düz yolda yürümek dahi nefes darlığına neden olur.
Cilt yapısında yavaş yavaş bozulmalar meydana gelir. Cilt lekelenmeleri, problemler, sarkmalar, şişkinlikler ve morluklar oluşabilir.
Vücudun belirli noktalarında özellikle sırt ve bel bölgesindeki eklem ağrıları gittikçe artış gösterir. Artan ağrılardan dolayı uyku problemleri oluşur.
Uyku sırasında rahatsız edici horlama durumu ve sık sık geceleri oluşan uyku apnesi ortaya çıkar.
Bireyin başta görüntüsünden kaynaklı olarak sosyal ortamlardan uzaklaşıp yalnızlaşması psikolojik sorunlara neden olacaktır. Bu ileri boyutta özgüven eksikliği ile beraber yaşam sevincini de götüren bir durumdur.

Obezite Kaç Kilodan Başlar?​

Herkes için geçerli olan tek bir obezite yaş ve kilo sınırı yoktur. Obezite hesaplama için kilonuzun, boy değerinizin karesine bölünmesiyle (kg/m²) hesaplanan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değeri kullanılır ve Dünya Sağlık Örgütü'nün referans aralığı temel alınır. Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre 30’un üzeri obez, 40’un üzeri morbid obez, 50’nin üzeri süper obez olarak isimlendirilir. Dolayısı ile, tek başına genel bir obezite kilo sınırından bahsetmek mümkün değildir.

Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?​

Obezite tedavisi uzman bir doktor eşliğinde uygulanan özel diyet ile süreç başlatılır. Vücudun hastalık riskini azaltmak ve estetik bir görünüme kavuşturmak için başlatılan tedavi sürecine uyum sağlayabilmek önemlidir. Belirtiler fark edildiğinde muhakkak ki bir uzmandan yardım almak bu yolda daha rahat ilerleyebilmesi sağlayacaktır.

Muhtemelen obezite hastalığına yakalanmış bir bireyde diyabet başta olmak üzere çeşitli kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, uyku problemleri, astım gibi solunum yolu problemleri ve çeşitli psikolojik problemlerde başlamış olabilir. Bu hastalıkların tedavi edilmesi ile beraber süreçte uygulanan düzenli beslenme ve spor alışkanlığı ile bir adım atılır.

Obezite hastalığı tedavisinde önlenemeyen ve bütün çabalara rağmen sonuç alınamayan durumlarda cerrahi müdahale uygulanır. Çeşitli tedavi seçenekleri sunularak ön görüşme yapılır. İştah kaybını yaşatabilmek amacıyla mide kelepçesi veya mide küçültme gibi obezite ameliyatı türlerinden biri uygulanabilir. Bu son çare olarak görülmektedir.

Diyetisyen eşliğinde belirlenen düzenli bir yeme programı ve ardından psikiyatri alanında uzman bir hekim ile görüşmeler kısa sürede bu hastalıktan kurtulmaya destekleyecektir. Tüp mide ameliyatının yanı sıra mide bypass ameliyatı da uygulanabilir. Burada amaç yeme isteğini azaltarak midenin hacmini küçültmektir.
 
Üst Alt