Son Konu

Obezite

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Obezite, bedene besinler ile alınan gücün, harcanan güçten fazla olmasından kaynaklanan ve beden yağ kitlesinin, yağsız beden kitlesine oranla artması ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Başka bir deyişle bedende çok ölçüde yağ toplanmasıdır.

• Obezite bir hastalık mıdır ?

Ölümcül bir hastalıktır ve günümüzde önlenebilir mevt nedenleri ortasında sigaradan sonra 2. sıradadır. Yapılan çalışmalar obezitenin fazlalığı oranında hastalarda kalp ve damar hastalıkları, şeker, tansiyon hastalığı, gut, kemik eklem hastalıkları, akciğer hastalıkları, varis ve kan pıhtılaşma bozuklukları ve kanser üzere pek çok hastalıkların görülme sıklığının arttığını göstermiştir. Obez hastaların beklenen hayat mühletleri olağan kilolu bireylere nazaran 5-15 yıl daha azdır.

• Obezitenin sebepleri nelerdir?

Öncelikle yanlış beslenme. Bilhassa çocukluk çağında anne ve babaların çocuk doyduğunda zorlamaması ve ziyanlı besinlerde olabildiğince çocukları uzak tutması çok kıymetli. Gençlerde ve çocuklarda fast-food çeşidi besinlerle beslenme obezitenin en kıymetli sebepleri ortasında. Doğal ki televizyon ve bilgisayar başında fazla vakit geçiren, antrenman yapmayan, ulaşım için yürüyüş yerine daima taşıt tercih eden bir toplumda obezite sıklığının artması kaçınılamaz.




• Türk halkının yüzde kaçı fazla kilolu?

Türkiye’de yaklaşık olarak nüfusun %70’i fazla kilolu (VKİ 25-30 ortası olan insanlar). Nüfusun yaklaşık %30’u ise obez (VKİ 30’un üzerinde). Yani yaklaşık 20 milyon insanımız obeziteye maruz kalmış durumda. Nüfusun yaklaşık %3-4’ü ise morbid obeziteye sahip yani VKİ’leri 40’ın üzerinde ve hayati tehlike taşıyan seviyede obeziteye sahip.

• Obezite açısından Türkiye'de ne üzere tedbirler alınıyor?

Günümüzde obezite yalnızca erişkinlerde değil, çocukluk çağından itibaren başlayan bir sorun olduğu için Ulusal Eğitim Bakanlığı okul kantinlerinde fast-food satılmasını yasakladı. Sıhhat Bakanlığının da obezite merkezleri açmak için projeleri devam etmekte. Obezite önlenebilir bir hastalık olduğu için ve Türkiye’de de Amerika'dakine emsal oranlarda obez hastamız olduğu için, hastalık oluşmadan önleyebilmek ismine halkın bu bahiste bilinçlendirilmesi ve hakikat beslenme ve antrenmanın kıymetini daha çok vurgulanmasıdır.




• Obezitenin tedavisi için neler yapılabilir?

1. Obezitesi olan hastanın bir doktora başvurması ve tedavisinin düzenlenmesi gerekir.

2. Bireye özel bir diyet ve antrenman düzenlenmesi yapılmalı.

3. Kişinin diyete ahengini artırmak,acıkma ve atıştırma hissini azaltmak, tokluk hissi oluşturmak tedaviler de önerilebilinir.

•Tıpta obezitenin derecesi hangi metotla belirleniyor?





Beden kitle indeksi(VKİ) beden tartısı kıymetlendirme ölçüsüdür.

Beden kitle indeksi(VKİ) beden yükünün uzunluk uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır.

Ağırlık(kg) / boy(m2)

VKİ 18-24.9 Olağan

VKİ 25-29.9 Fazla kilolu

VKİ 30 –34.9 Hafif obez /class I

VKİ 35-39.9 Şiddetli obez / class II

VKİ 40-49.9 Morbid obez / class III




Obezite hangi hastalıklara sebep olabilir?




Tip2 şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, reflü, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, polikistik over hastalığı, seksüel sorunlar ve ruhsal olarak ise depresyon, özgüven eksikliği ve düşük benlik hürmeti üzere bir çok hastalığa neden olabilmektedir


 
Üst Alt