Son Konu

Ödem Neden Olur?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ödem, vücutta yer alan dokularda normalden daha fazla su bulunması demektir. Her zaman önceliğiniz doktora başvurarak detaylı bir muayene ile ödeme neden olan bir rahatsızlığın olup olmadığının araştırılması olmalıdır.
Vücudun yumuşak dokulu bölgelerinde bulunan damar içi sıvının damar dışına sızması sonucu oluşan ödem; özellikle yaz aylarında karşılaşılan, bazen de önemli hastalıkların belirtisi olabilen bir rahatsızlık.
Vücutta aşırı bir şişkinlik yaratarak, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ödem, birçok farklı sebepten oluşabilir. Ayak, bacak, kol, karın gibi farklı bölgelerde oluşabilen ödem;
  • Aşırı tuz tüketildiğinde,
  • Fazla ayakta kalındığında,
  • Hareketsiz bir yaşam sürüldüğünde,
  • Masa başında saatlerce oturulduğunda,
  • Hava değişimlerinde,
  • Aşırı su tüketiminde,
  • Hamilelik döneminde,
  • Regl döneminde oluşabilir.
Vücutta yer alan dokularda normalden daha fazla su bulunması anlamına gelen ödem; ödeme neden olan rahatsızlığın çeşidine göre vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabiliyor.
Örneğin; sürekli oturmaya yani hareketsizliğe bağlı olarak gelişen ödem; daha çok kol ya da bacakta görülürken; alerjik ödemler ise daha çok dudak bölgesinde ya da göz çevresinde oluşuyor.

Ödeme Neden Olan Rahatsızlıklar:​

Kalp Yetersizliği
Kalp yetersizliği; ayak bileği ve bacakların yanı sıra kalçalar, karın içi ve ileri durumlarda akciğerde ödeme neden olan oldukça ciddi bir hastalık.
Akciğer ödemi; zamanında tedavi edilmediğinde hastanın ölümüne bile neden olabiliyor.
Karaciğer rahatsızlıkları
Karaciğer yetersizliği diğer adıyla siroz; bacak ve karın bölgesinde ödem oluşumuna zemin hazırlayan bir diğer önemli rahatsızlık.
Böbrek hastalıkları
Böbreğin kanı yeterince süzmemesi, böbrekte protein kaçağı olması, ilk olarak ayak ve bacak bölgesinde ardından da göz kapağı çevresinde ödem oluşumuna davetiye çıkarıyor.
Varisler, romatizma, paketlenmiş hazır gıda ve aşırı tuzlu besinler tüketmek de ödeme neden olan faktörler listesinde yer alıyor.

Ödem Nasıl Önlenir?​

Ödem oluşumunu engellemek adına öncelikle tuzlu gıdalar tüketmekten kaçınmalısınız.Günlük yarım saat orta tempoda yürüyerek ya da düzenli spor yaparak da ödem oluşumunu durdurabilirsiniz.
Vücudunuzdaki sıvının dışarı atılımını kolaylaştıran adaçayı, ıhlamur, yeşil çay gibi bitki çayları tüketerek de bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
Ananas, kivi, karpuz, nar gibi meyveler ve salatalık, kabak gibi sebzeler tüketerek de ödem oluşumunu en aza indirgeyebilirsiniz.

Ödem Nasıl Tedavi Edilir?​

Ödem tedavisinde öncelikle ödeme neden olan ciddi bir rahatsızlığın hastada mevcut olup olmadığı tespit ediliyor. Ardından da ödeme sebep olan durum, ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.
Ödem tedavisinde daha çok idrar söktürücü ilaçlar reçete ediliyor. Bu noktada kesinlikle bir doktora danışmalı, doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.

Ödem Atmak için Ne Yapılmalı?​

Ödem atmak istiyorsanız öncelikle hareketli bir yaşam biçimi tercih etmelisiniz. Hareket etmek metabolizmanızı canlandırdığı gibi aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede vücudunuz fazla su tutmaz ve ödem oluşumu engellenir. Yine aynı şekilde aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak kalmak da ödem oluşumunu engellemede yardımcı olacaktır.
Lifli yiyecekler tüketmek bağırsak hareketlerinin artmasında yardımcıdır. Bağırsak hareketleri ne kadar hızlıysa ödem oluşumu da o kadar azalır.

Ödem Atıcı Çay Tarifleri​

1 . Maydanoz Çayı
Maydanoz ödem atma konusunda en yardımcı sebzelerden biridir. 1 bağ maydanozu 1 litre su ile 3-5 dakika boyunca kaynatıp gün içinde tüketebilirsiniz. Tadını hafifletmek için içerisinde limon da atabilirsiniz.
2 . Karışık Çay
4 su bardağı kaynar su içerisinde ; 1 tutam mısır püskülü, 8 -10 adet kiraz sapı, 3 -4 adet defne yaprağı, 8 -10 adet maydanoz atarak 10 – 15 dakika kaynatın. Tüm malzemeleri süzüp gün içinde tüketin.
3 . Yeşil Çaylı Ödem Çayı
2 su bardağı kaynar suyun içerisine; 1 tutam mısır püskülü, 5 -6 adet kiraz sapı, 5 -6 adet maydanoz ve yarım tatlı kaşığı yeşil çay atın. 4 -5 dakika demlendirip süzün ve gün içinde tüketin.
4 . Elma ve Tarçınlı Ödem Çayı
2 litre suyun içerisine yarım limon, 1 adet elma ve fındık büyüklüğünde zencefili doğrayın. 3 dal kadar taze maydanoz, 4 – 5 yaprak taze nane, 1 adet çubuk tarçın, 1 küçük salatalığı da suyun içine katın ve 4 -5 dakika kaynatıp ılıyana kadar dinlendirin. Gün içinde tüketin.
 
Üst Alt