Son Konu

Ödem nedir? Neden olur? Nasıl önlenir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sizin de eliniz ayağınız durup dururken şişiyor mu? Ya da birkaç gün içinde 1-2 kilo birden kilo alıp veriyor musunuz? O hengam sizin de ödem sıkıntınız olabilir. Kimilerimiz ödemi önemsemiyor olabilir gelgelelim ödem umumide kimi illetlerin habercisidir. Bu nedenle ödem ihmale gelmeyecek bir bahistir.

Ödem nedir?
Vücudumuzun %65-70'i sudan oluşmaktadır. Ödem hücre içi sıvının hücre dışına çıkması ile doku aralarında ve cilt altında birikmesi ile olmaktadır. Tüketilen su ve tuz ölçüsü şişme ve ödem oluşmasında çok kıymetlidir. Gözle görülen bir şişme ve ödem olduğunda vücutta yaklaşık 3 litre kadar su tutulumu var demektir. Ödemin en erken belirtileri göz kapaklarında, el, ayak ve ayak bileklerinde şişme olmasıdır. Ödem ile birlikte kilo artışı da tipik bir bulgudur. Bu nedenle ödem birçok kişinin diyet sürecinde diyeti bırakmasına dahi neden olmuştur.

Ödem tüm vücutta olabildiği üzere bölgesel de olabilmektedir.

Bölgesel ödem, ödemin nedeni hakkında daha net fikir verebilir. Ödem birebir devranda makul bir sebebe bağlı olmaksızın ailesel yahut gerilim kaynaklı da olabilmektedir. Ödem oluşum nedenine nazaran sert, orta sert ya da yumuşak karakterdedir. Yumuşak ödemimi cilde parmak ile bastırdığınızda ayırt edebilirsiniz. Parmağınızı çektiğinizde kısa bir müddet cildinizde parmağınızın izini görürsünüz. Gelgelelim sert ödemde ciltte iz kalmadığından bu usul ödemi gözden kaçırmak mümkündür.
Ödem yalnızca el, ayak yahut ayak bileği üzere yerlerde olmamaktadır. Kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, dimağ ve velev bağırsaklarımızda da oluşabilir.
Hatunlarda adet periyodu öncesinde ve sırasında da sık sık ödeme rastlanılır. Bu süreçte 2 kiloya kadar varan kilo artışları olabilmektedir.

Ödem hangi illetlerin habercisidir?
Böbrek, kalp, damarve karaciğer illetleri, hormonal bozukluklar ile çeşitli alerjiler vücutta ödem oluşmasına sebep olabilmektedir.
Bunların yanı sıra kimsede ödeme neden olduğu düşünülen önemli bir hastalık yoksa o devir

* çokça kilolar,
* şiddetli tuz tüketimi,
* az su alımı,
* yorgunluk,
* uzun müddet ayakta durmak,
* çokça karbonhidratlı beslenmek,
* ortamın çok sıcaklığı ve
* bayanlarda adet öncesi periyotta yahut gebelik devrinde olunması da ödeme neden olabilecek faktörler olarak düşünülmelidir.

Öte yandan ödemin olduğu yerde lenf akımı üzerinde tıkayıcı bir kitlenin varlığı, enfeksiyon yahut damar tıkanıklığının olması ödeme yol açabilir. Şiddetli varisler, kalp zayıflığı, lenfatik tıkanıklık, daima oturma ve hareketsizlik de ödem oluşmasına sebep olabilir. Yüzde, beğenilen, oluşan ödemlerin en sık nedeni alerjik reaksiyonlar yahut kanda protein düşüklüğü olabilmektedir. Karın zarı ve akciğer zarında oluşan ödem ise kalp, karaciğer üzere organ yetmezliklerinde ve ayrıyeten kimi kanser cinslerinin yayılması sırasında da olabilir.
Ödemin mühleti ve yaygınlığı da tekrar gayrı marazların olup olmadığı ile değer taşımaktadır.

Ödeme neden olan ilaçlar var mıdır?
Çeşitli marazlar sebebiyle kullanılması gereken kimi ilaçlar da ödem problemine sebep olabilirler. Bu nedenle bu çeşit ilaçların tasarrufunda bilhassa tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Birtakım hormon, tansiyon ve romatizma ilaçları ile kortizon ödeme neden olabilmektedir.

Ödem oluşmasını tetikleyen yiyecekler nelerdir?
Vücutta şişmeye neden olan en kıymetli ögelerden biri besinlerle alınan tuz ve kimyasal unsur ölçüsüdür. 1 gram tuz, 200 ml likit tutulmasına sebep olur... Yüksek orantıda alınan tuz, böbreklerden atılamadığında mahsusen ayak bileği ve göz muhiti üzere yumuşak dokularda ödem oluşmaya başlar.
Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, kimi baharatlar, alkollü içecekler ve bol kafeinli içecekler ödem oluşumunu artırırlar. Meyankökü içeren yiyecekler, alkol, kola ve tatlı yiyecekler de ödeme neden olabilirler.
Hareketsiz, tıpkı konumda uzun müddet oturmak yahut yatmak da lenf dolaşımını ve toplar damar dolaşımını azaltır. Bunun sonucunda da kollarda ve bacaklarda şişmeler olabilir.

Ödemin en önemli tedavisi nedene yönelik olmalıdır.

Diyette:

* Ziyade tuz ve tuzlu besinler alınmamalıdır
* Alkol kullanılmamalıdır
* Hazır besinlerden uzak durulmalıdır
* Hazır soslar tüketilmemelidir
* Sigara ve kafeinli içecekler tüketilmemelidir

Ödemi azaltmak için nasıl beslenmeliyiz?

Ülkü kilonuzda kalmaya çalışın. Ziyade kilolar vücudunuzda ödem birikmesine neden olur.

Nizamlı olarak su tüketin. Su gereksinimi insandan kimseye değişken olmakla birlikte ortalama günlük 8-10 bardak suya muhtaçlığımız vardır. Yaz aylarında spor yapıldığında bu gereksinim daha da artar.

Nizamlı egzersiz yapın. Bu sayede,vücudunuzun likit istikrarının düzenlenmesi kolaylaşır.

Diyetinizde tuz ve tuzlu azıkların tüketimini azaltın. Yemeklerinizdeki tuzu büsbütün sıfırlamanıza gerek yok (başka sıhhat sıkıntıları bunu gerektirmediği müddetçe). Lakin tuzlu besin tüketimini ve tuzu azaltmak çok kıymetlidir. İşe sofranızdan tuzluğu kaldırmakla başlayın ve pişmiş yemeklere ilave tuz atmamayı alışkanlık haline getirin. Çok tuzlu peynirleri almamaya ve salamura besin tüketmemeye ihtimam gösterin. Hazır besinler, hazır çorbalar, soya sosu, et-tavuk suyu tabletleri de yüksek orantıda sodyum içeren unsurlardır ve uzak durulması gerekir.

Protein orantısı yüksek beslenmekten kaçının. Yüksek nispette protein almak da ödem oluşumunu artırabilir. Bu nedenle beslenmenizde protein kaynaklarını da gereksiniminiz nispetinde tüketmeye itina gösterin. Bu eserlerin süreç görmüş olanlarını (sosis, salam üzere türevlerini) tercih etmemeye itina gösterin.

Yüksek orantıda kolay karbonhidrat tüketiminden sakının. Beslenmenizde tam tahıllı ve kepekli karbonhidrat eserlerini, kepekli undan yapılmış besinleri tercih edin. Beyaz ekmek, makarna, hamur işleri şerbetli–hamurlu tatlılar ile çokça şekerli besinlerin tüketimindenuzak durun.

Posa tüketiminizi artırın. Posa orantısı yüksek besinler bağırsak hareketlerinizi artırarak, ödeminizi atmanıza yardımcı olurlar. Bu nedenle zerzevat ve meyve tüketimine itina gösterin. Beslenmenizde tekrar tam tahıllı eserleri tercih etmek bu açıdan da yarar sağlayacaktır. Tam tahıllı eserler birebir hengamda B6 vitamininden güçlü kaynaklardır. B6 vitamininindiüretik tesiri bulunmaktadır. Bu vitaminin öbür varlıklı kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, ton balığı, kuşkonmaz ve hindi etidir.

Alkol ve asitli içeceklerden uzak durun. Yüksek ölçüde kafein, alkol ve kola tüketiminden kesinlikle uzak durun. Çünkü bu içecekler ödem oluşma riskini artırırlar. Bunların noktasına su, bitki ve meyve çayları ile taze sıkılmış meyve suları, tuzsuz ayran ve az yağlı süt üzere içecekleri tercih edebilirsiniz. Az yağlı süt ve süt eserleri kalsiyum açısından ünite hacimde daha zengindirler. Kalsiyum ise tekrar vücut su istikrarının korunasında kıymetli bir mineraldir.

Ödem söktürücü azıkları tüketin. Ananas, kivi, nar, kabuklu armut üzere meyvelerle maydanoz, salatalık ve kabak üzere sebzelerin yahut bunların sularının da ödem söktürücü tesirleri vardır.

Ödeminizi atmak için bitki çayları için. Ödeminizi atmada dikkat edeceğiniz bir husus içtiğiniz likitlerin oda sıcaklığında yahut sıcağa yakın olmaları gerektiğidir. Mısır püskülü, defne yaprağı, tarçın, yeşil çay, adaçayı, kiraz sapı, maydanoz sapı ve ısırgan otu üzere bitki çaylarını ödem atımına destek olarak kullanabilirsiniz.

Diyetinizde size alerji yapan ya da hassaslığınız olan besinlerden sakının. Alerjinizin olduğu tespit edilen besinlerden uzak durmak ödeminizin azalmasında tesirli olacaktır. Öte yandan besin intolerans (gıda duyarlılığı) testi yaptırarak da hangi besinlere vücudunuzun hassaslığı olduğunu öğrenebilir ve beslenme sisteminizde o besinlerden uzak durabilirsiniz.

Ödem söktürücü ilaç kullanıyorsanız potasyum takviyesini ihmal etmeyin. Doktorunuz size ödem söktürücü ilaçlar önerdiyse o vakit beslenmenizde potasyuma biraz daha ehemmiyet vermeniz gerekecektir. Potasyumdan varlıklı beslenme, hücre içinde sıvının tutulmasını sağlayacağından ödemin azalmasına da destek olacaktır.

Kompetan Diyetisyen İdil İmamoğlu | Sağlıklı Beslenme ve Diyet Bilirkişisi - Ankara

 
Üst Alt