Öğrenme, görme, işitme, deneyimleme, tatma ve koklama duyularımıza dayanarak algıladığımız bilgileri kişiselleştirerek depoladığımız ve dış dünyaya geri yansıttığımız bireysel gelişim sürecidir Okullarda genelde tek tip öğrenme ve öğretme modeli olduğu için pek çok kişi mektep hayatındaki zorlanmasından nedeniyle iyi öğrenemediğini düşünür Ve bu us zamanla inanca dönüşerek tüm yaşamı denetim altına alabilir *Bir Takım kişiler görsel olarak ivedi öğrenirken bir takım kişiler deneyimleyerek ya da dinleyerek daha basit öğrenirler Her ne şekilde basit öğreniyorsanız öğrenin, öğrenim sürecinde öğrenmeyi kolaylaştıran bir takım müşterek durumlar vardır Bunlardan biri öğrenirken iyi ruh halinde olmanız dğeride öğrendiğiniz şeye karşı meraklı olmanızdır
NLP uzmanı ve Yaşamkoçu Açlık Bıyıklıoğlu
Öğrenme tek başına gerçekeşebilir ancak öğretme tek başına gerçekleşmez Öğrenci olmadan öğretmen olmaz Öğretme iletişimde olduğu gibi çift taraflıdır Ben konuyu öğrettim fakat öğrenciler öğrenemedi aramak bir şey açıklama etmez Ameliyat başarılı geçti fakat hastayı kaybettik çağırmak gibi bir şey olur bu
Bilgi kişiye anlamsız bir kanala enjekte edilir gibi verilmez Maalesef eğitim sistemimizin birçok hala bu yöndedir Günlük hayatımızda her an bir şeyler öğreniriz ve giderken otomatik olarak kendi basit öğrenim şeklimizi kullanırız Doğduğumuz anda başlayan öğrenme sürecimiz ölene değin devam eder
*
Geleneksel öğrenmenin 4 aşaması vardır Bunlara aynı zamanda farkındalık evreleri de denir
*
1) Bilinçdışı yetersizlik: Bilmezsiniz ve bilmediğiniz şeyin ne olduğunu da bilmezsiniz ( uçak kullanmasını bilmeyen bir insan)
2) Bilinçli yeteneksizlik: Neyi bilmediğinizi bilirsiniz, becerilerinizi kullanabilirsiniz fakat fazla başarılı olmayabilirsiniz
3)Bilinçli yeterlilik: Bu aşamada beceriyi kazanmış olursunuz ama istikrarlı bir ayla getirememişsinizdir, fazla mücadele harcamanız gerekir Dikkat yoğunluğu gerekir ( uçak kullanırken ne yapmanız gerektiğini bilir ama aralıksız uyarı ve kotrol içindesinizdir)
4) Bilinçdışı yeterlilik: Bu aşamada becerileriniz alışkanlık haline dönüşmüş ve hatta otomatikleşmiştir Yaptığınız şeyin üzerne düşünmenize gerek yoktur (Uçak kullanırken sohbette edebilirsiniz, kahve de içebilirsiniz)
Öğrenmenin hedefi budur, yani bilinçdışında yeterlilik alanına becerileri, bilgiyi *iyi bir şekilde yerini belirlemek ve bilinçli zihini diğer şeyler yapması için bağımsızlık bırakmaktır
*
Öğrenme, kişilerin öğrenme modeline kadar ( hangi duyuları ağırbasyorsa) bu dört öğrenme seviyesinden geçerek bilinçdışı zihinde otomatikleştiğinde *fazla daha basit ve daimi * olacaktır *Keza kişi yeni şeyler öğrenmeye fazla daha hevesli ve yüksek motivasyona sahip olacaktır Bu bilgiler doğrultusunda öğrenme konusunda artık kendinize ve çocuklarınıza karşı haksızlık yapmamanızı tavsiye edrim NLP ’nin en güzel varsayımlarında biri herkes ihtiyacı olan kaynaklara sahiptir veya bu kaynaklara ulaşabilir dir Bu tahmin hepimizi kapsar ve bizi ileriye, öğrenmeye, başarıya götürür
*