Oğretmen Hakkında Bilgi
Oğretmenlik eğitim ve oğretim kurumlarında oğrencilere istenilen seviyede bilgi, beceri veya bir sanatı, tekniği oğretme mesleği Bu mesleği icra eden kimseye oğretmen, muallim (eski) veya hoca adı verilir
Oğretmenlerin Yetişmeleri
Oğretmenlik mesleğine hazırlık genel kultur, ozel alan eğitimi ve pedagojik formasyonla sağlanır
Eskiden, oğretmen okullarında (koy enstituleri, koy oğretmen okulları) yetişen ilkokul oğretmenleri; eğitim enstitulerinden cıkan ortaokul oğretmenleri; yuksekoğretmen okullarıyla universitelerin edebiyat ve fen fakulteleri belirli dallarında okuyan ve oğretim lisansı almak icin meslek bakımından gerekli ek dersleri ( didaktik,pedagoji tarihi, pedagojik formasyon,psikoloji) goren universite mezunlarından
Milli Eğitim Bakanlığı hizmetine gecen lise oğretmenleri,Memurluk Kanunu'nun kapsamına girerdi Gunumuzde ise oğretmen yetiştirme gorevini, universitelerin ilgili Eğitim Fakulteleri ile Teknik Eğitim Fakulteleri ustlenmiştir
Oğretmenler, bakanlığın hazırlattığı yonetmeliklere uygun şekilde, yetişmelerinin kendilerine sağladığı imkanlar cercevesinde okullarda gorev alırlar
Oğretmen Gorevleri
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yonetmeliklerine gore genel olarak oğretmenlerin gorevleri şunlardır
Kendilerine verilen ve yetkili sayıldıkları dersleri okutmak,
Okuttukları derslerle ilgili uygulama ve deneyleri yapmak,
Serbest calışma saatlerinde oğrencileri gozetlemek,
Ders dışında okulun
eğitim, oğretim ve yonetim işlerine katılmak,
Kanun, yonetmelik ve emirlerle tespit edilen odevleri yapmak