Son Konu

oğretmenler gunu ile ilgili yazı ve kompozisyon

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Oğretmenler gunu ile ilgili kompozisyonlar

OĞRETMENİM

Kalkınma yolunda her ulke birtakım zenginlik kaynaklarına muhtactır Bu kaynakların bulunması ise, o ulke insanlarının tutum ve davranışlarına sıkı sıkıya bağlıdır Bu tutum ve davranışların iyi yonde gelişmesin! sağlayan eğitimdir

Eğitimin temeli şuphesiz oğretmenlerdir O oğretmenler ki, insanları cehaletten kurtarıp onlara gerceği anlatırlar Uzerinde yaşadığımız ve fedakar atalarımızın kanlarıyla sulanmış bu yurdu sevmeyi, onun icin gerekirse canımızı vermeyi, bize oğretmenlerimiz oğretirler Bağımsızlığımızı simgeleyen ve Turk'un her zaman ozgur yaşayacağını goklerde dalgalanarak butun dunyaya haykıran şanlı bayrağımızı sevmeyi, ona saygı gostermeyi bize ilk kez kim oğretti?

Oğretmenlik mesleği, mesleklerin en kutsalıdır Ozveri ister, yurtseverlik ister Oğretmen, karşılıksız vermeyi bilen yuce bir varlıktır Bize duşen gorev, oğretmenin bu cabalarına cok, daha cok yardımcı olmaktır Buyuk Ataturk: Muallimler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktırderken oğretmene olan guvenini vurgulamamış mıdır? Bu eserin Ataturkcu doğrultuda yucelmesi, oğretmenlerin kutsal cabasına bizim de gonulden katılmamızla mumkun olacaktır

Oğretmenim, sana sevgi, sana saygı Bize guven, sen bizim dunumuz, bugunumuz ve yarınımızsın Senin kutsal ellerinle bicimlenen bizler, yarının guzel Turkiye'sini mutlaka yaratacağız; şuphen olmasın

(İlhan OZPOLAT, Kompozisyon Yarışması Birincisi)

Merhaba Oğretmenler,
O hic bitmek tukenmek bilmeyecek merhabalardan bir tanesi daha
Hatırlarmısın oğretmenim gittiğin gunu?Hani okulun yanındaki lojmandan eşyalarınıtaşıyordunBizim boyumuz yetmiyordu dahaSıralara cıkmıştık
Her pencereden beşaltı kafa,goz yaşlarımız sel olup akmıştıKim derdi gideceksin diye?
Kucucuktuk dahaAyrılığın ne olduğunu bilmezdikSen bizim ilk oğretmenimizdinBen seni kahverengi gozlerinle ve hafif gobeğinle babama benzetiyordumSen,senden sonrada babam gitmişti dunyamdaBen iki babamı da aynı sene kaybetmiştimBabam hepten bırakmıştı beniSen gitmiştin Seneler gececek,yuzlerimiz tek tek silinecekti hafızandan,tıpkı o kahverengi gozlerinin bizim hafızamızdan kaybolduğu gibi
Sonra başka bir oğretmen geldi yerine hic sevmedimSana hic benzemiyordu cunkuBen seni istiyordum
Kocaman bir seneyi gecirmiştikArtık bitmişti sene ve yeni seneye iki ayrı sınıf olarak devam edecektik,iki ayrı oğretmenle
Ve sen geldin oğretmenim,sen değildin ama oğretmenimdinSeni de cok sevmiştimTemiz bir kalbin vardıUc seneyi birlikte gecirecektikZayıf,uzun,kıvırcık saclıydınYapı olarak hic benzemiyordun annemeama tıpkı annem gibi melek yuzluydun
Yedi gun vardı okulun acılmasına,annem olmuştuBen okulun ilk gunu gec gelmiştim okulaSen,beni gordun ve adımı soyledin şaşırarakBen okula hic gelmezdimBenim bir kelime dokulebilmişti 'Anne' ve sana sarılmıştım,anneme sarılır gibi
İkinci annemdin,hatta artık tek annem olmuştunHasta olduğumda brni doktora goturup ilac alıyor,sıkı sıkı ortun diye beni tembihliyordunOğretmenimin değerini daha nasıl anlayabilirdim?Artık sen de gidiyordun,daha doğrusu ilk okul bitiyordu bizim icin ve ortaokula başlayacaktıkSen emekli oldun oğretmenim,senden de ayrıldık
İşte sen geldin oğretmenim,yine sen değildin ana yine oğretmenimdin
hoşgeldin oğretmenim,hayatımaBen hatırlayabildiğim şeylerin coğunu seninle yaşadımOkul benim ikinci evim değildi,tek evimdiArkadaşlarım kardeş,oğretmenlerim abi,anne,babaydı benim icin ve ben gecirebildiğim kadar zamanı geciriyordum sizinle
'Oğretmenim'soylemesi bile ne guzelSadece iki sene gecirdik sizinle ama neler yaşadık nelerBen o iki seneyi cok mutlu gecirdimİyice alışmıştım size ama gittiniz oğretmenimUzulduk ama elimizden bir şey gelmedi
Sonra bir bir geldi gecti oğretmenlerimiz hayatımızdanHepsi birbirinden iyiHepsi birbirinden değerliydi
Ben butun oğretmenlerimi sevdim,oğretmen oldukları icin ve oğretmen olmak istedim hep;oğretmenlere verdiğim değeri alacağıma inandığım icin
SEVGİLİ OĞRETMENİM TUM EMEKLERİNİZ İCİN SİZE BUTUN KALBİMLE TEŞEKKUR EDERİM

Sabahat SOYER

OĞRETMEN HER ZAMAN OĞRETMENDİR

Oğretmen, yalnız okul icinde değil, ozel hayatında ve toplum karşısında da bir oğretmen ve eğitimcidir

Oğretmen, her zaman icin hareket ve davranışları ile halka ve oğrencilerine iyi, doğru, guzel ve yararlı, nezih ve olgun olanlarda ornek teşkil eden; cemiyetin haklı olarak kendisinde boyle bir oluş aradığı yuce bir meslek sahibidir

Oğretmen icin, evvela oğrencilerine kazandırması gereken yuksek vasıfları bizzat kazanmış olmak, buna omru boyunca gayret etmek vicdani bir vecibe ve insani bir vazifedir

Oğretmenin, okula ve cevresine olumlu bir şekilde etkili olabilmesi icin kendi meslek vakarım zedelemeyecek durumlarda okuluna ve cevresine intibak etmesi, bunun icin de muhitini surekli bir incelemeye tabi tutup tanıması gerekir

Oğretmenlik mesleği, daima yeni goruş ve davranışlara yakından vakıf olmayı gerektiren, kendini her an kontrol altında tutmayı ve sık sık muhasebeye cekmeyi gerektiren bir sanattır

Oğretmenlik oyle guzel bir meslektir ki, onun konusu insan, malzemesi insan, işcisi insan, işleneni insan, işleyeni insandır

Her mesleğin kendi capında toplum uzerinde bir etkisi vardır, fakat oğretmenlik mesleği doğrudan doğruya toplumun oz unsurunu hazırlayan, dolayısıyla cemiyetin bileşimini hazırlayıp mayasını kuran, hamurunu yoğuran işciliktir

Herkesten ziyade yeni neslin yetiştiricisi olan oğretmenin, kendi tecrube ve goruşlerinden diğer meslektaşlarının da yararlanmasını arzulaması, buna fırsat ve imkan hazırlaması, mesleki ve milli bir odevdir

Oğretmenin aynı zamanda her biri kendine ozgu bir teknik ve tecrube, kendine ozgu bir bilgi sahibi olan diğer meslektaşlarından yararlanmayı arzulaması ve kabullenmesi gerekir

Oğretmen, hem kendisinin ve meslektaşlarının, hem de oğrencilerinin ve velilerinin oğretmeni bulunduğunu bir an dahi aklından cıkarmamalıdır

(Necati TAMER)

Oğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve olumsuz mesleğidir Urunu insan olan ve başlı başına bir amac olmaktan ote bizleri yuce gayemize ulaştıran bir vasıta olarak goruyorum oğretmenlik mesleğini
Oğretmenin vazifesi gucu nispetinde erdemli toplum gayretine katkı sağlamaktır İnsan yaratılmışların en seckini en donanımlısı en bilincli olanı; ama aynı zamanda en vahşi en acımasızen anlaşılmaz davranışların da sahibi Onun icin insan hayatında eğitim; davranışları doğru yonlendirmede ve diğer hemcinslerinin haklarına tecavuz etmesinin engellenmesinde birinci derecede etkilidir Oğretmen işlevini yerine getirirken bu onceliği asla ihmal etmemelidir
“Bir insanı kotuluklerden alıkoyup iyiliğe sevk etmek uzerine guneşin doğduğu her şeyden daha hayırlıdır sozu icra ettiğimiz mesleğin ne kadar onurlu ve yuce bir gayeye hizmet ettiğini gostermesi bakımından anlamlıdır
Kadim değerlerin gunubirlik cıkarlara feda edildiği gunumuzde bu kutlu sanatı en guzel bicimde icra etmek durumundayız Bunun icin de heyecanımızı diri tutmalı ve ideallerimizi yeniden kuşanmalıyız
Karşı karşıya kalacağımız butun durum ve şartları aşarak ruhumuzu her şartta diri kılarak başarıya ulaşabiliriz Hayat taşıyıcı uğraşları soylu bir sadelik icerisinde bir yurek soyluluğu icerisinde yoğun bir sabırla surdurmeliyiz
Kazanılması gereken asıl buyuk servet; para şohret ve makamdan ote erdem ve bilgeliktir Yureğimiziruhumuzu en buyuk erdemlerle tezyin ve techiz etmeli ve bu amaclarımızdan vazgecmeden yolumuza devam etmeliyiz
Evrensel medeniyet kulesi de hic şuphesiz bu onuru taşıyan fedakar ve cefakar oğretmenlerimiz sayesinde yukselecektir

24 Kasım her yıl ulkemizde Oğretmenler Gunu olarak kutlanır, gecmiş ve geleceğimizde emeği gecen oğretmenlerimiz sevgiyle anılır, ziyaret edilir 24 Kasım, 1928 yılında Latin harflerinin 1 Kasım 1928 tarihinde kabulunun ardından Millet Mekteplerinin acıldığı ve okuma yazma seferberliğinin başladığı gundur Bugun sadece Millet Mektepleri acılmamış ayrıca Mustafa Kemal Ataturk Başoğretmen olarak kabul edilmiştir Bu onemli tarih 1981 yılından itibaren her 24 Kasım gunu oğretmenler gunu olarak kutlanmaya başlanmıştır

Mustafa Kemal Ataturk oğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada toplumu şekillendirme adına oğretmenlere nasıl onemli bir gorev duştuğunu şu sozlerle acıklanmıştır: “Arkadaşlar, yeni Turkiyenin birkac yıla sığdırdığı askerlik, siyaset ve yonetim alanlarındaki devrimler, sizin; sayın oğretmenler, sizin toplumda ve duşunce yaşamınızda yapacağınız devrimlerdeki başarınızla gercekleşecektir Hicbir zaman unutmayın ki, Cumhuriyet sizden “fikri hur, vicdanı hur, irfanı hur nesiller ister Boylesine muhim bir gorevi olan oğretmenlere toplumsal acıdan cok onemli gorevler duşmektedir

İşte 24 Kasım boylesine onemli bir iş yapan oğretmenlerimizi bir kez daha hatırladığımız, onlara olan sevgi ve saygımızı gosterdiğimiz, kutlamaların yapıldığı bir gundur

Oğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve olumsuz mesleğidir Urunu insan olan ve başlı başına bir amac olmaktan ote, bizleri yuce gayemize ulaştıran bir vasıta olarak goruyorum oğretmenlik mesleğini

Oğretmenin vazifesi, gucu nispetinde erdemli toplum gayretine katkı sağlamaktır İnsan yaratılmışların en seckini, en donanımlısı, en bilincli olanı; ama aynı zamanda en vahşi, en acımasız, en anlaşılmaz davranışların da sahibi Onun icin insan hayatında eğitim; davranışları doğru yonlendirmede ve diğer hemcinslerinin haklarına tecavuz etmesinin engellenmesinde birinci derecede etkilidir Oğretmen işlevini yerine getirirken bu onceliği asla ihmal etmemelidir

“Bir insanı kotuluklerden alıkoyup iyiliğe sevk etmek, uzerine guneşin doğduğu her şeyden daha hayırlıdır sozu icra ettiğimiz mesleğin ne kadar onurlu ve yuce bir gayeye hizmet ettiğini gostermesi bakımından anlamlıdır

Kadim değerlerin gunubirlik cıkarlara feda edildiği gunumuzde bu kutlu sanatı en guzel bicimde icra etmek durumundayız Bunun icin de heyecanımızı diri tutmalı ve ideallerimizi yeniden kuşanmalıyız

Karşı karşıya kalacağımız butun durum ve şartları aşarak ruhumuzu her şartta diri kılarak başarıya ulaşabiliriz Hayat taşıyıcı uğraşları soylu bir sadelik icerisinde, bir yurek soyluluğu icerisinde, yoğun bir sabırla surdurmeliyiz

Kazanılması gereken asıl buyuk servet; para, şohret ve makamdan ote erdem ve bilgeliktir Yureğimizi, ruhumuzu en buyuk erdemlerle tezyin ve techiz etmeli ve bu amaclarımızdan vazgecmeden yolumuza devam etmeliyiz

Evrensel medeniyet kulesi de hic şuphesiz bu onuru taşıyan fedakar ve cefakar oğretmenlerimiz sayesinde yukselecektir

Bu vesile ile butun oğretmenlerimizin oğretmenler gununu kutlarım

Recep CELİK

Üst Alt