Son Konu

Oğretmenlik Mesleğinin Ozellikleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1oğretmenlik,insanlar,oğrenmeyi ve oğretmeyi sevenler icin ideal bir meslektir
2oğretmenlerin buyuk bir bolumu devlet memurudur
3oğretmenlik tum ulkelerde en yaygın olarak gorulen bir meslektir
4oğretmenlik kadınların yoğun olarak calıştığı bir meslek alanıdır
5oğretmenlik,daha cok orta ve ortanın altında gelire sahip grupların tercih ettiği meslektir
6oğretmenlik mesleğinin gelir duzeyi duşuktur
7oğretmenlik mesleğinin toplumsal statusu yuksek değildir
8oğretmenlik mesleğinde kariyer yapma ve mesleki gelişim olanakları sınırlı duzeydedir
9oğretmenlik mesleğinden ayrılma oranı yuksektir

KİMİ AVRUPA ULKELERİNDE OĞRETMEN EĞİTİMİ
Almanya'da oğretmen yetiştirme
Almanya'da oğretmen eğitimi eyalatlerinin sorumluluğunda olup, yuksekoğretim, 1devlet sınavı, stajyerlik eğitimi ve 2 devlet sınavı olmak uzere dort aşamayı kapsar

Fransa'da oğretmen yetiştirme
gunumuzde fransada, oğretmen ortaoğretimden sonra beş yıllık bir yuksekoğretimden gecmeyi gerektirmektedirilk oğretim ve ortaoğretim I basamakta gorev yapacak oğretmenler, lise olgunluk diplomalarını aldıktan sonra uc yıllık bir yuksek oğrenim gorurler ve bu oğrenim sonrası bir sınavdan gecerek eğitim yuksek okullarında iki yıl daha oğrenim gorurler
ortaoğretim IIbasamakta oğretmen olmayı amaclayan adaylar ise universitelerde ya da yuksekokullarda en az uc yıllık bir oğrenim gorurler, daha sonra da bir secme sınavı ile oğretmen eğitim ensititulerine alınırlarAdaylar, bu enstitulerde amacladıkları oğretmenlik alanlarına gore 23 yıl daha oğrenim gorurler
fransa da tum oğretmenler,hizmetci eğitim etkinliklerine katılmak zorundadırlar

İngiltere'de oğretmen yetiştirme
ingiltere'de oğretmenlere,eğitim kolejleri,universitelerin oğretmen yetiştiren fakulteleri ya da bolumlerinden yetiştirilmektedir

TURKİYE'DE OĞRETMENLİK MESLEĞİNİN DURUMU
1982 yılında cıkartılan yasa gucundeki kararname ile oğretmen yetiştiren tum yuksekoğretim kurumları universitelerin yapısında toplanmış ve universiteler bu tarihten başlayarak oğretmen yetiştirme goreviyle doğrudan yetkili kılınmıştır

19891990 oğretim yılında ilkoğretim I devreye oğretmen yetiştiren eğitim yuksek okullarının oğrenim suresi dort yıla cıkartılmış ve bu konularda da dort yıllık lisans uygulaması başlatılmıştır
ulkemizde oğretmenlik mesleğine giriş milli eğitim bakanlığının denetimindedir
Turkiye'de oğretmenlerin mesleki orgutlenme hareketleri 1908 yılına kadar dayanmaktadırancak oğretmenler gercek anlamda mesleki orgutlenme haklarını 1961 anayasası ile elde etmişler ve turkiye oğretmenler sendikasını (TOS) kurmuşlardır1971 yılında devlet memurlarının sendika kurma hakları ellerinden alınınca,oğretmenler dernek kurma yoluna gitmişler ve ceşitli dernekler altında orgutlenmişlerdirBu dernek oğretmenler arasında dayanışmayı sağlamaktan daha cok kamplaşmaya yol actığı gerekcesiyle 12 eylul 1980 harekatından sonra kapatılmıştır1990 lı yıllardan sonra oğretmenler yeniden sendikalar kurarak orgutlenme calışmalarını başlatmışlardır

TURKİİYE'DE OĞRETMEN YETİŞTİRME MODELLERİ
Turkiye oğretmen yetiştirme bakımından 150 yılı aşkın bir gecmişe ve zengin bir deneyime sahiptirulkemizde oğretmenlik mesleği ve oğretmen yetiştirme konusu,her donemde guncelliğini korumuş onemini hic bir zaman yitirmemiş, tam tersine değişik boyutlar kazanmıştır

Turkiye'de Cumhuriyet'in ilanından sonra, eğitime yapılan en onemli katkı, oğretmenliğin yasal olarak meslekdurumuna getirilmesidir1924 tarih ve 439 sayılıo yasada oğretmenlik devletin genel hizmetlerinden eğitim ve oğretim gorevini ustune alan, bağımsız sınıf ve derecelere ayrılan bir meslekolarak tanımlanmıştır

Cumhuriye doneminde geliştirilen başlıca oğretmen yetiştirme modelleri:
* koy muallim mektepleri
* koy enstituleri
* ilk oğretim okulları
* uc yıllık eğitim enstituleri
* yuksek oğretmen okulları

OĞRETMENLERİN HİZMET İCİNDE YETİŞTİRİLMESİ
Oğretmenlerin hizmet oncesi eğitimleri ne kadar onemli ise, mesleğe atandıktan sonra hizmet icinde eğitilmeleri de o kadar onemlidir cunku, oğretmenlerin bilimsel, teknolojik ve mesleki gelişmelerden haberdar olabilmeleri, kendilerini yenileyebilmeleri, gorevlerini etkili ve verimli bicimde yerine getirebilmeleri, surekli olarak eğitilmelerini gerektirmektedirbu da, ancak oğretmenlerin hizmet icinde eğitilmeleriyle olanaklıdır
hizmetci eğitim belirli bir maaş ya da ucret karşılığında calışan personele gorevleri ile ilgili bilgi,beceri ve tutumlar kazandırmak amacıyla yapılan eğitimdir
Oğretmenlere donuk hizmet icin, eğitim,oğretmenlerin meslek yaşantıları icinde performans ve verimliliklerini geliştirmeye yonelik her turlu eğitsel etkinlikleri kapsar
Oğretmenlerin hizmetci eğitim programları,merkezde milli eğitim bakanlığı hizmet ici eğitim dairesi başkanlığı, illerde il milli eğitim mudurluğu tarafından planlanmakta ve uygulamaya konulmaktadır

1oğretmenlerin mesleki orgutlenme haklarını elde ettiği Turkiye oğretmenler sendikasının kurulduğu tarih aşağıdakilerden hangisidir?
a 1971
b 1982
c 1961
d 1940
e 1985

cevap: cdir

2 aşağıdakilerden hangisi cumhuriyet doneminde geliştirilen başlıca oğretmen yetiştirme modelleri arasında yer almaz?
a koy muallim mektepleri
b guzel sanatlar akademisi
c koy enstituleri
d ilk oğretmen okulları
e yuksek oğretmen okulları

cevap: bdir

3 belirli bir maaş ya da ucret karşılığında calışan personele gorevleri ile ilgili bilgi beceri ve tutumlar kazandırmak amacıyla yapılan eğitime ne denir?
a informal eğitim
b formal eğitim
c yaygın eğitim
d orgun eğitim
e hizmet ici eğitim

cevap : edir

4 oğrencileri bulundukları ortamdan uzaklaştırmadan onları koy yaşamının icinde yetiştiren ,oğretmenlik sağlık memurluğu ve ebelik olmak uzere 3 dalda program uygulayan 1940 yılında kurulan oğretmen yetiştiren eğitim kurumu aşağıdakilerden hangisidir?
a koy enstituleri
b koy muallim mektepleri
c ilk oğretmen okulları
d uc yıllık eğitim enstituleri
e yuksek oğretmen okulları

cevap: adır

5 aşağıdakilerden hangisi oğretmenlik mesleğine ilişkin soylenecek olumlu ozelliklerden biridir?
a oğretmenlik mesleğinin gelir duzeyi duşuktur
b oğretmenlik mesleğinin toplumsal statusu yuksek değildir
c oğretmenlik mesleğinde kariyer yapma ve mesleki gelişim olanakları sınırlı duzeydedir
d oğretmenlik tum ulkelerde yaygın olarak gorulen bir meslektir
e oğretmenlik mesleğinden ayrılma oranı yuksektir

cevap:ddir

6 oğretmenlik mesleğinin ozellikleriyle ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
aoğretmenlik insanı,oğrenmeyi ve oğretmeyi sevenler icin ideal bir meslektir
b oğretmenlik tum ulkelerde yaygın olarak gorulen bir meslektir
c oğretmenlik genelde orta ve ortanın altında gelire sahip aile cocukları tarafından tercih edilmektedir
d oğretmenlik diğer mesleklere oranla toplumsal statusu en yuksek olan bir meslektir
e oğretmenlik mesleğinin gelir duzeyi duşuktur

cevap: ddir

7ulkemizde oğretmenlik mesleğine giriş denetimi hangi kurum tarafından yapılmaktadır?
a başbakanlık
b milli eğitim bakanlığı
c devlet planlama teşkilatı
d universiteler
e oğretmen sendikaları

cevap: bdır

8 aşağıdakilerden hangisi oğretmen meslek orgutlerinin sağladığı yararlardan biri değildir?
a uyeler arasında tanışma ve kaynaşmayı sağlama
b mesleğe ilişkin standartlar geliştirme
c mesleki yayınlar yapma
d meslek ahlakının oluşmasına katkıda bulunma
e uyelerinin maaşlarını arttırma

cevap : edir

9 Turkiye'de oğretmenlik ilk kez hangi yasayla meslek durumuna getirilmiştir?
a 1924 tarih ve 439 sayılı yasa
b 1926 tarih ve 789 sayılı yasa
c 1940 tarih ve 3803 sayılı yasa
d 1954 tarih ve 6234 sayılı yasa
e 1973 tarih ve 1739 sayılı yasa

cevap: adır

10 aşağıdakilerden hangisi oğretmenlerin hizmet icinde yetiştirilmesini gerektiren etmenlerden biri değildir?
a bilim ve teknolojideki gelişmeler
b oğretmenlik mesleğindeki gelişmeler
c oğretmenlerin bilgilerini tazelemek istemeleri
d oğrenilen bilgilerin kısa surede işlevini yitirmesi
e oğrencilerin toplumsal ekonomik konumlarındaki değişmeler

CEVAP e

Üst Alt