Karayolları Genel Müdürlüğü OGS ve HGS sistemlerine dair açıklamalarda bulundu. KGM tarafından yapılan duyuruda otoyol ve köprü geçişlerinden OGS'nin kaldırılacağına dair ifadeler yer aldı. OGS ve HGS dolayısıyla gişelerde yaşanan karışıklığa son verme amaçlı yapılan yenilikte iş yükünün azaltılması ve daha iyi hizmet sağlanabilmesi açısından gişelerin teke düşürüleceği bildirildi. Peki OGS kaldırıldı mı? OGS ne zaman kaldırılacak? OGS nedir? İşte detaylar...
KGM, otoyol ve köprü geçişlerinde bulunan HGS ve OGS sistemlerine ilişkin yeni bir açıklama yayınladı. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren konuya dair detaylar internet üzerinde en çok araştırılanlar arasında yer aldı. OGS kullanan araçların ne yapacağı ise akıllarda soru işareti oluşturdu. Peki OGS kullananlar ne yapacak? İşte konuya dair detaylar...
OGS Nedir?
Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Türkiye paralı yollarında kullanılan, para ödeme gişelerinde işlemlere büyük hız kazandıran sistemdir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş banka hesabından veya kredi kartından otomatik para tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle ödeme yapmak için duraksamaya gerek kalmadan gişelerden hızlı bir geçiş sağlanır.
OGS Kaldırıldı mı?
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada otoyol ve köprü geçişlerinde OGS'nin kaldırıldığına ilişkin ifadelere yer verildi.
OGS Kullanan Araç Sahipleri Ne Yapmalı?
Türkiye'de geçişi ücretli olan otoyol ve köprülerin tahsilinde 2 sistem vardı. Ancak OGS ve HGS olarak uygulanan bu 2 sistem olması sebebiyle otoyol kullanıcıları yönünden gişelerden geçişlerde karışıklığa yol açmaktaydı. İş yükünün azaltılıp verimliliğin artırılması ve daha iyi hizmet verilebilmesi açısından sistem değiştirildi. Otoyol ve köprü geçiş ücretleri HGS üzerinden tahsil edilecek. OGS abonesi araç sahiplerinin yapması gerekenler yapılan açıklama ile aktarıldı.
OGS Ne Zaman Kaldırılacak?
OGS uygulaması 31 Mart Perşembe günü itibariyle son buluyor.
OGS Cihazlarına Ne Olacak?
Cihazların garanti süreleri yine bankalar tarafından belirlenirken, Ziraat Bankası ve Garanti BBVA OGS elektronik etiketleri 3 yıl, İş Bankası OGS Elektronik etiketleri 4 yıl, Vakıfbank, Denizbank OGS elektronik etiketleri ise 5 yıl garanti kapsamında yer almaktadır.
Bankalar garanti kapsamında arızalanan cihazları ücretsiz olarak değiştirmektedir. Arızalanan cihazların garanti süresi dolmuş ise yeniden OGS cihazı alınması gerekmekte. OGS’nin kaldırılarak HGS’ye dönüşmesinin ardından OGS’ye sahip araçlara da HGS temin edilecek.