Son Konu

"Öleceğimi Zannettim!" Ukrayna'daki Gönüllü Askerler Rusya Saldırısında Yaşadıklarını Tek Tek Anlattı

seocu

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-11e630e63227c1f12caf9234860ceb07e4295693.jpg

Rusya hava güçleri geçtiğimiz Pazar günü Ukrayna'nın Polonya sonundaki Yavoriv kentinde bulunan bir askeri üssün yakınlarına füze attı. 35 kişinin hayatını kaybettiği akın hakkında, askeri üste kalan ABD ve Avrupalı istekli askerler yaşadıklarını anlattı. Ayrıntılar için buyurun...

Kaynak: ...
Ukrayna ve Rusya ortasında devam eden krizde, Rusya hava güçlerinin geçtiğimiz günlerde Ukrayna-Polonya hududunda bulunan NATO'ya ilişkin askeri üsse füze atmasıyla 35 kişinin vefatına sebep olmuştu.

134'ten fazla insanın yaralandığı bilinen ataktan sağ çıkan ABD ve Avrupa ülkeleri vatandaşı olan 6 istekli asker, yaşadıklarını tek tek Buzzfeed News'e anlattılar.

Bu haberin önemli başlıklarını sizler için derledik;

Ukrayna'ya istekli olarak gelen İngiltere vatandaşı ve eski asker James, öncelikle gecenin bir yarısı müthiş bir patlama sesiyle uyandıklarını söylüyor.

'Bir an yalnızca uzanıp öleceğimi düşündüm öylece' diyerek yaşadıkları anın gerginliğini paylaşan James aslen tecrübeli bir topçu ve karadan havaya füze operatörüymüş.

Askerlerin paylaştığı bir görüntüde atılan füzenin gerçek tesiri ve gökyüzünü adeta gündüz üzere aydınlattığı görülüyor

Polonya sonuna yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta gerçekleşen atakta hiçbir yabancı askerin yaralanmadığını belirtiyorlar lakin güvenlik münasebetleriyle hayatını kaybedenlerin isimlerinin açıklanmayacağını da söylüyorlar.

İsmini vermek istemeyen Ukraynalı bir yetkili yapılan bu akının tüm dünyaya karşı "Ukrayna'ya istekli asker olarak gitmeyin, silah yardımı yapmayın!" bildirisi olduğunu öne sürüyor.

Hatta geçtiğimiz pazar günü Rusya Savunma Bakanlığı, yabancı ülkelerden Ukrayna'ya gelen askerleri ve silahları gaye alan bir açıklama yaptı.

“Eğitim üssüne yaptığımız vurgun sonucunda 180 kadar yabancı paralı asker bulundu ve çok sayıda yabancı silah imha edildi. Ukrayna topraklarına gelen yabancı paralı askerlerin imhası devam edecek.”

Yurt dışından da taarruza reaksiyonlar gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken öncelikle saldırıyı kınadı ve Rusya'ya 'dur' iletisi verdi.

'Rusya'nın Ukrayna-Polonya sonuna yakın Yavoriv'deki Milletlerarası Barışı Müdafaa ve Güvenlik Merkezi'ne düzenlediği füze saldırısını kınıyoruz, bu vahşet durdurulmalı.'

ABD Lideri Joe Biden ise Ukrayna için ek olarak 200 milyon dolarlık silah ve teçhizatın gönderilmesini onaylamıştı.

Ancak Rusya'nın füze atakları, Ukrayna'nın ileri vakitte yardıma muhtaçlık duyduğu bir anda gelebilecek beklenen silah sevkiyatlarını engelleyebilir.

Ukraynalı bir yetkili, olay sırasında askeri üste yaklaşık bin yabancı askerin eğitim görmekte olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkili, hücum sırasında üste bin kadar yabancı savaşçının eğitim gördüğünü söyledi. Savaşçılar, Lider Volodymyr Zelensky'nin geçen ay kamuoyuna yabancıların 'Ukrayna, Avrupa ve dünyanın savunmasına katılmaları' ve Rusya'ya karşı silahlanmaları için yaptığı bir davetin akabinde gelmeye başladı.

Hatırlarsanız yabancı gönüllüler, Ukrayna Devlet Lideri Zelenski'nin geçtiğimiz ay tüm dünya ülkelerinden isteklileri kendilerine yardıma çağırmalarıyla gelmeye başlamıştı.

Şimdiye kadar Ukrayna'ya gelen toplam istekli askerin sayıları tam olarak bilinmese de

BuzzFeed ile konuşan 6 istekli asker, yaklaşık bir hafta evvel Ukrayna'ya Polonya üzerinden geldiklerini ve buradaki yetkililerle buluştuktan sonra Yavoriv üssüne yerleştiklerini söylüyorlar.

Tıpkı başka istekli askerler üzere bu küme da Rus birliklerinin Ukrayna'da sivillere yaptığı hücumlar kabul edilemez olduğunu düşündükleri için ellerindeki marifet ve bilgiyi kullanmak üzere yardıma geldiklerini anlatıyorlar.

Amerikalı istekli asker, Ukrayna'ya neden geldiğini açıklarken "Kadınlar ve çocuklar bombalanıyordu. Hiçbir şey yapmadıklarını görünce NATO'ya olan hürmetimi kaybettim. Biraz kızgındım.” dedi.

Yaşadıkları akın hakkında konuşan James, hücumdan bir gün evvel hava saldırısı tatbikatları yaptıklarını ve bu yüzden can kaybının azalmış olabileceğini belirtti.

Askerler yakına düşen füzenin evvel süratli ve alçak uçuyormuş üzere bir ses çıkardığını, patlamadan evvel ise 'turbojetli bir uçak üzere dalış' yaptığı söyledi.

Gönüllülerin ortasından İngiliz gazisi, atağın olduğu gece birinci kere tulumuna rahat girdiğini lakin patlama sesini duyduğu anda resmen dünyasının karardığını söyledi.

"Vurulan, içinden kırıp geçilen ve yanan binaların sesi geliyordu. Her yer toz toprak içinde karmakarışıktı. Resmen krater büyüklüğünde kesimler vardı ortalıkta, kimi beşerler molozların altında kaldı."

Altı yabancı asker, üniformaları kabul ettiklerini belirten bir evrak dışında rastgele bir kontrat imzalamadıklarını, kendilerini süratli biçimde silah teklif edildiğini söylediler.

Saldırıdan çabucak evvelki günlerde birlikte idman yaptıklarını, küçük çaplı strateji oluşturduklarını ve tıbbi prosedürleri çalıştıklarını anlattılar. Bir öbür İngiliz askerinin, yaralılara triyaj yapmayı ve tahliye etmeyi öğrettiğinden bahsettiler.

Ailesi Ukrayna'ya geldiğini bilmediği için ismini paylaşmak istemeyen bir asker “Henüz hepsini sağlamlaştırmamıştık, bu yüzden herkes tek tek denemek için rolleri ortalarında değişiyorlardı. Hakikaten daha yeni başladık." dedi.

'Hiçbir şey harika değildi lakin yeniden de hayatta kaldığımız için mutluyuz' diyor istekli askerler.

"İlk iki füze geldiğinde hayatta kaldığımıza şaştım. Eş vakitli olmadı akın, birbirinin gerisine yaşandı. Eksiksiz biçimde organize edilmiş bir taarruz değildi yani."

Askerlerden birisi ise yakınlarda helikopter iniş alanına Rus paraşütçülerin inmesinden çekindiğini belirterek bu türlü bir taarruzda daha büyük katliamın gerçekleşebileceğini söyledi.

Saldırıdan sonra askeri üsteki karışıklıktan biraz başka kalmak isteyen küme Lviv kentine gitmeye karar verdi ve silahlarını teslim ettiklerini söylediler.

Ancak 'Birkaç füze atıldı diye konuta dönmüyorum' diyen James ve öbür gönüllüler, savaşa devam etmeye son derece kararlılar...

Üst Alt