HP’nin OMEN markası artık uygundan güzele hayatımızda sağlam bir yer edindi. Bilhassa laptop tarafında birbirinden sağlam eserlerle piyasaya çıkan marka, gözüken o ki masaüstü bilgisayarlardan vazgeçemeyen oyuncuların da aklını çelmek istiyor. OMEN Gaming Desktop ailesinin amiral gemisi olan 45L serisi de buna hitap eden, epeyce rekabetçi bir eser.
Kutudan çıkardığınızda birinci fark edeceğiniz şey elbette üçüncü fanın eklenmiş olması. 40L modelindeki iki adet 12cm fan bu modelde üçe çıkmış ve OMEN Cryo Chamber isminde dışarıdan hava çekerek CPU’yu soğutan hayli niş bir teknolojiye de sahip. Aslında mantık hayli kolay, HP radyatörü kasanın dışına alarak (üst kısımda, başka bir kısımda yer alıyor) sıvı soğutucuyu yalnızca soğuk hava ile besleme yoluna gitmiş. HP bu biçimde en az 6-7 derecelik bir çıkar elde ettiği kanısında. Öndeki 3x120mm fana ayı ebat ve ölçüdeki Cryo Chamber fanları ve gerideki 120mm’lik egzoz fanı eşlik etmekte. 240mm, çift fanla gelen radyatörü de Cryo Chamber’ın modüler yapısı sayesinde istediğiniz rastgele bir radyatörle değiştirebilme özgürlüğünüz de var.
Ayrıca bir evvelki seride yer alan beyaz renkte ışıklandırılmış ön fanlar da yerini epeyce sessiz çalışan RGB’li fanlara bırakmış, pek çok oyuncunun güzeline gidecektir.
HP ekran kartı ve işlemci konusunda da elini korkak alıştırmamış. AMD tercih edenler için de Intel tercih edenler için de çokça seçenek var. Bizim test ettiğimiz modelde AMD Ryzen 7-5800X işlemci bulunmaktaydı ve dilerseniz 5900X’ten Intel Core i9-12900K’ya kadar pek çok seçeneğiniz mevcut. Birebir çeşitlilik ekran kartları konusunda da mevcut. Bizim test ettiğimiz modelde Nvidia GeForce RTX 3060ti bulunmaktaydı. Seçenekler ise RTX 3090’dan AMD Radeon RX 6700 XT’ye kadar uzanmakta. Hangi modellerin ülkemize geleceği, vakit içinde nasıl değişeceği ise şimdilik soru işareti.
Test makinemizde AMD B550 yonga setli Full ATX bir anakart bulunuyordu. Kullanılan RAM’ler ise HyperX 32 GB DDR4-3733 MHz XMP Soğutucu RAM (2 x 16 GB) olarak tercih edilmiş. Dilerseniz 64GB’a kadar modeller mevcut.
Aynı halde depolama alanlarında da seçenekler bol. Bizim test sistemimizde 1 TB WD Black PCIe NVMe TLC M.2 SSD (6550MB/s okuma suratı – 5070MB/s yazma hızı) bulunmaktayken seçenekler 4TB’a kadar uzanıyor ve 1TB HDD’li modeller de mevcut. Ayrıyeten 2 x M.2 PCIe Gen4 SSD ve 2 x 2.5-inch SATA SSD / 2 x HDD yuvası sayesinde bilgisayar depolama alanı konusunda genişlemeye son derece açık. Ayrıyeten HP müşterilerine 12 ay boyunca 25 GB Dropbox depolama alanı da armağan ediyor.
Soğutma konusunda HP işini bahta bırakmamış demiştik, devam edelim. Kullanılan soğutma eserleri Cooler Master’dan öncelikle. Güç kaynağı da o denli. Test makinemizde 600 W 80 Plus Gold verimlilik sertifikalı bir güç kaynağı kullanılmıştı, konfigürasyona nazaran 800 W kullanılan modeller de mevcut. Kullanılan termal macun konusunda bile HP elini korkak alıştırmamış. Shin-Etsu MicroSi Extreme termal macun sayesinde %20 daha verimli bir ısı transferi bedeli yakaladığını düşünüyor firma. Bunun işe yaradığı da bir gerçek. Ne kadar zorladıysak da aldığımız azamî CPU ısısı bedeli 66 dereceyi aşmadı. Ekran kartında ise 49 dereceyi hiç geçmedik.
Kasa da epeyce donanımlı olarak geliyor. Önde 360mm toz filtresi bulunurken PSU için de 120mm dinamik toz filtresi kullanılmış. Ön ve yanlar tamperli cam ve kasayı açarken vida açmanız falan gerekmiyor, her şey yerli yerinde ve ulaşımı kolay.
Ağ erişimi konusu da yanlışsız ellerde. Realtek RTL8852AE Wi-Fi 6 kablosuz ağ adaptörü ve Bluetooth 5.2 kullanılrken, Gigabit LAN da yerini almış durumda. İlişki yuvaları seçenekleri de epey geniş.
Performans konusunda uzun uzadıya konuşacak bir şey yok aslında. 3060Ti’lı sistemimiz Red Dead Redemption 2’de bile 1080p çözünürlükte 60fps’in rahatlıkla üzerinde kalmayı başardı. Kısaca, hangi konfigürasyonu alırsanız alın günümüzdeki tüm oyunlarda yüksek performans elde edeceksiniz. Tek tek 150fps civarı alan oyunlardan bahsetmeye gerek yok.
Sonuç
Bu yazı yazıldığı sırada GT22-0019nt konfigürasyonu şimdi satışa açılmamıştı fakat Core i7-12700K + 3060Ti’lı 0046nt versiyonunun fiyatı 40 bin TL’nin üzerinde. Bu modelin daha ucuz olması ise neredeyse kesin. Şayet desktop sistem toplamak istiyorsanız lakin donanım bilginiz zayıfsa, tam olarak gerçek yerdesiniz.