Omurga kırıkları üç farklı şekilde oluşabilir:
Travmaya bağlı kırıklar: Bilindiği gibi sıklıkla trafik kazaları ya da yüksekten düşme sonucunda oluşan omurga kırıklarıdır. Acil vakalardır. Bir an önce gereken yapılmalıdır. Kırığın şiddetine, omuriliğe basıp basmadığına ve omurganın stabil olup olmadığına göre tedaviye karar verilir. Yatak istirahati, korse veya cerrahi tedavi planlanır.
Osteoporotik kırıklar: Bu yaşlılığa bağlı, yaşlanma sonrası kemik erimesi nedeniyle ortaya çıkan kırıklardır. Çok daha basit travmalarla oluşabilir. Bazen hasta bu travmayı kendisi bile hatırlamaz. Bel veya sırt ağrısı olur. Ağrı giderek şiddetlidir. Yapılan tetkiklerde omurgasında kırık olduğu anlaşılır. Eğer erken dönemde fark edilirse minimal invaziv dediğimiz yöntemlerle (kifoplasti veya vertebroplasti) tedavi edilebilir. Bunlara kapalı ameliyatta denilmektedir. Genel anestezi vermeden (uyutulmadan) lokal anestezi ile de yapılabilir. Hasta 6 saat sonra ayağa kalkıp gezebilir, aynı gün taburcu edilebilir. Eğer fark edilmemiş ve kırık çok ilerlemiş ise açık cerrahi, stabilizasyon gerekebilir.
Patolojik kırıklar: Bunlarda omurga tümörlerine bağlı, omurganın zayıflaması sonucunda ortaya çıkan kırıklardır. Omurga enfeksiyonları nedeniyle oluşan kırıklarda bu grupta sayılabilir. Tedavi hastanın muayene bulgularına, radyolojik sonuçlarına göre planlanır.