bilgisayarci
Yeni Üye
Yapay Zekalı Sanal Asistanların E-Ticaretteki Rolü Artıyor
Sanal asistanların iş pahası sunduğu tek alanın müşteri hizmetleri olduğuna yaygın olarak inanılıyor. Müşteri hizmetleri, sanal asistan kullanımının somut sonuçlarını görmek için en yaygın alan olsa da tek yarar alanını oluşturmuyor. Yapay zekalı sanal asistanlar alanında başkan olan CBOT, bilhassa e-ticarette sanal asistanların çok farklı kullanım alanları için paha yarattığına vurgu yapıyor. Bu sayede, yapay zeka tabanlı sanal asistanların, şirketlerin sipariş takibinden ve satış potansiyeli yaratmaya kadar bir çok hususta yararlı fonksiyonlarla işlerini daha verimli biçimde büyütmesine imkan sunduğuna dikkat çekiyor.
e-ticaretin perakende satışların içindeki hissesi artıyor
COVID-19, global olarak e-ticarette süratli bir büyümenin yolunu açtı. Morgan Stanley tarafından yayınlanan Global E-ticaret Büyüme Kestirimi 2022 Raporu’na (Global Ecommerce Growth Forecast 2022 Report) nazaran, global e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki hissesi 2019’da 15 iken, 2021’de 21’e yükseldi. Şu anda bu oran toplam satışların yaklaşık 22’sini oluşturuyor. Morgan Stanley, uzun vadede, e-ticaret pazarının büyüme için önemli bir alanı olduğunu ve bugün 3,3 trilyon dolar olan pazar büyüklüğünün, 2026’da 5,4 trilyon dolara çıkabileceğini varsayım ediyor. Rapor, e-ticaretin perakende satışların içindeki hissesinin 2026 yılına kadar 27’ye ulaşacağını öngörüyor.
Bu değerli bilgiler kapsamında rekabetin derinleştiğini söz eden CBOT’un CEO’su Mete Aktaş, “Bu durum şirketleri, işlerini ölçeklendirirken daha yenilikçi ve verimli olmaya zorluyor. Halihazırda, dal önderleri tarafından yahut orta ve küçük ölçekli şirketler tarafından hayata geçirilmiş olan yanlışsız kurgulanmış sanal asistanlar, birçok açıdan büyük kıymet sunuyor ve şirketlerin operasyonlarını verimli bir formda büyütmelerine takviye oluyor. Sanal Asistanlar son yıllarda, canlı takviye ve CRM sistemlerinden sonra bu verimliliği sağlamak için e-ticaretin olmazsa olmazı durumuna geldi” diyor.
CBOT, sanal asistanların e-ticarette yarar sağladığı, öne çıkan 5 kullanım alanını ise şöyle sıralıyor:
Online alışverişte satın alma ve ödeme
Sanal asistanlar, eser aramadan satın alma ve ödemelere kadar birçok fonksiyonla e-ticarette uçtan uca bir tecrübe sunuyor. E-ticaret şirketleri, müşteriyi diğer bir linke yönlendirmeden tüm süreçleri kapsayan ve satın alma ve ödemeyle süreci tamamlayan yapay zeka tabanlı bir sistem hayata geçirebiliyor. Bu türlü bir yetkinlik için ödeme sistemlerine entegrasyon gerekli oluyor. Müşteri, diyalogsal tecrübe içinde satış sürecini de tamamladığı için bu alan e-ticarette kritik bir yere sahip olacağa benziyor.
Ürün arama tecrübesini değiştirme
Online alışveriş yapanlar, web sitesinde gezinerek, filtreler uygulayarak ve sonunda aramalarına emsal bir sonuç görmeyi umarak eser aramak istemiyor, problemsiz bir tecrübe ile süratli ve gerçek sonuçlar bekliyorlar. Bu tecrübe için bir sanal asistan, müşterilere aradıkları eseri süratlice gösterebilmek için birkaç soru sorarak hakikat eser sayfasına yönlendiriyor yahut sonuçları bir eser karuselinde gösteriyor. Hatta müşteriler, sanal asistan yardımıyla tecrübeden çıkmadan birkaç adımda eseri satın da alabiliyor.
Satış ve pazarlama kampanyalarını güçlendirme
Yapay zekalı sanal asistan, şirketin CRM sistemine entegre olarak etkin satış ve pazarlama kampanyaları ile müşterilere akıllı tekliflerde bulunabiliyor. Müşterilerin, kendilerini isimleriyle tanıyan yahut geçmişteki alışverişlerine uygun seçenekler öneren şirketlerden satın alma olasılıkları her vakit daha yüksek oluyor. Bir sanal asistan, şirketin varsayıma dayalı analitik sistemine düzgün bir halde entegre edilirse, müşterilere eserler önerip satışları artırmak için itici bir güç olabiliyor.
Müşteri bağlılığını arttırma
E-ticaret siteleri üzerinden online alışveriş yapanlar, pasif bir web sitesi yahut uygulama tecrübesi yerine, bildirileri, daha süratli irtibatı, sorularına kolay kolay cevap almayı ve teklifleri görmeyi tercih ediyor. Sanal asistanlar aracılığıyla etkin bir irtibat, şirketlerin müşteri bağlılığını artırmalarına yardımcı oluyor.
Baymard Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya nazaran, alışveriş sepetine eser ekleyen her 100 ziyaretçiden 70’i satın almayı tamamlamadan süreçten ayrılabiliyor. Bu nedenle, kalan alışverişlerin tamamlanmasını bir asistan ile faal olarak hatırlatarak terk edilmiş sepetleri engellemek, satışları artırmanın tesirli bir yolu olarak ortaya çıkıyor. Hatırlatmanın ötesinde, yapay zekalı asistan; ek eser bilgileri sağlamayı, soruları yanıtlamayı yahut bir müşterinin satın alma sürecinde karşılaşabileceği meseleleri çözmeye yardımcı olmayı da kapsayacak üzere kurgulanırsa satışlara katkısı iddia edilenden daha büyük olabiliyor.
Müşteri dayanağı sağlama
Elbette, e-ticaret için en yaygın kullanım alanı, müşteri dayanağı sağlamak. Yapay zeka tabanlı bir sanal asistan nitekim müşterileri anında ve 7/24 desteklemenin en kolay yolu olarak kabul görüyor. E-ticarette, dayanak soruları çok tekrarlanan ve makul bir alanda toparlanabilecek bir yapıya sahip oluyor. Bu sayede en fazla sorulan sorular da bir sanal asistan tarafından basitçe otomatikleştirilebiliyor. Sipariş takibi, iade, iptal, eser ekleme, adres güncelleme üzere istekleri otomatikleştiren bir e-ticaret firması değerli bir verimlilik seviyesi oluşturuyor. Bu sayede müşteri temsilcileri tekrar eden işlerden kurtulup daha katma kıymetli vazifelere odaklanabiliyor. İnsanı sürecin içinde tutarak ve gerektiğinde müşteriyi canlı bir temsilciye aktararak yapay zeka tabanlı bir sanal asistan tarafından soruları yanıtlamak, e-ticaretin müşteri memnuniyetini sürdürmesi için en uygun model olarak kabul görüyor.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı