Son Konu

Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bu yazımızda ortanca çiçeği bakımı hakkında bilgiler vereceğiz. Ortanca çiçeği özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olmalı, ortanca çiçeği nasıl canlandırılır gibi konuları ele alacağız.

Ortanca çiçeği; görseli en zengin çiçek çeşitleri arasında yer alır ve seveni çoktur. Kucak dolusu çiçekleriyle ve birbirinden güzel eşsiz renkleriyle göz dolduran bu bitkinin anavatanı Japonya’dır. Asya ve Amerika kıtalarının yerel bitkisi olarak geçen ortancanın; 75 civarı türü olduğu biliniyor.

ORTANCA ÇİÇEĞİ BAKIMI​

Genelde bahçede yetiştirilen bu güzel çiçek; saksıda da çok tercih edilen bir bitkidir. Ortanca; belli konulara dikkat edildiği takdirde bakımı kolay olan bir bitkidir. Şimdi ortanca bitkisinin bakımına dair dikkat edilmesi gereken noktalara bakalım:

  • ; yoğun güneş alan yerleri sevmez. Bu nedenle yarı gölge alanlar bitki için idealdir.
  • Ortanca her toprakta kolaylıkla yetişen bir bitki değildir. Zengin mineralli ve hava alan bir toprak çeşidi tercih edilmesi gerekir.
  • Ilıman havayı soğuktan fazla sever. Kış aylarında fazla soğuktan korumak için çiçeğin üzerini örtmek gerekebilir.
  • Çiçeğin ortalama olarak haftada 1 ya da 2 kez sulanması yeterli olur. Sıcaklık ve nem oranına göre; ortama bağlı olarak miktar değişebilir.
  • Gübreleme etkeni; bu çiçek için önemlidir. Ortancaların o güzel çiçeklerinin daha yoğun olmasını ve bitkinin daha sağlıklı büyümesini sağlayan gübre; senede 3 kez verilebilir. Ayrıca gübrenin organik içerik bakımından zengin ve humuslu bir yapıya sahip olması da önemlidir.
  • Toprak yapısının nemli olmaması ve drenajının iyi olması gerekir.
ORTANCA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Ortanca çiçeği; kucak kucak açan rengârenk çiçekleriyle görsel şölen yaratan bir bitkidir. Herkesin çok sevdiği bu güzel çiçek; kökeni Asya kıtasına dayanan bir türdür. Çalı yapısında olan çiçek; 1 metreden 3 metreye kadar boya sahip olabilen bir bitkidir. Ortanca çiçeği; genel anlamda bir yaz çiçeğidir denilebilir. Çünkü soğuğu pek sevmez.

Aynı zamanda çıplak güneş ışığında da tutulmamalıdır. En çok yarı gölge alanları sever. Genelde beyaz rengiyle özdeşleşse de pek çok farklı pastel tonlarda renge sahiptir. Görseliyle bulunduğu ortama güzel bir enerji verir. Ortanca çiçeğinin hangi renk açacağı genelde toprak yapısına ve ph değerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Ortanca çiçeği evde yetişir mi diye soranlara cevabımız evet olacak. Bu hoş bitki evlerde de bahçede ve diğer açık alanlarda olduğu kadar güzel görünüyor ve ortama canlılık katıyor.

ORTANCA ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?​

Ortanca çiçeği; yaz seven bir tür olduğu için pek çok çiçek türü gibi baharın habercisi olarak çiçek açmaya başlar. İlkbaharla birlikte çiçeklenmeye başlayan bitki yaz boyunca rengârenk ve salkım halinde açarak görsel şölene dönüşür.

Ortanca Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

ORTANCA ÇİÇEĞİ NASIL CANLANDIRILIR?​

Ortanca bakımı hakkında merak edilen bir başka konu da; cansız bir hal almaya başlayan ortancanın nasıl daha sağlıklı olacağı sorusudur. Öncelikle ortanca çiçeği; bahar aylarında hızlı bir biçimde çiçeklendiği için geniş bir yayılma durumu gösterir ve dar bir alanda iyi yetişemez.

Bu durum saksıda yetişen ortancalar için de geçerlidir. Bunun yanı sıra; ortanca yarı gölge bir alanda tutulmalıdır. Bu sayede cansız bir hal alan çiçekler; kısa sürede kendini bulacaktır. Aynı zamanda miktarı dengeli tutarak haftada bir ya da iki kez düzenli sulanması da çiçeği kendine getirir.

Eğer ortancaların halsiz görünümüyle beraber; tomurcukları da dökülüyorsa, yapılacak ilk iş; potasyum ağırlıklı bir gübre takviyesi yapmaktır. Çünkü tomurcukların dökülmesi yüksek ihtimalle potasyum eksikliğine işaret eder.

Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

ORTANCA ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?​

Ortanca çiçeği bakımı itibariyle her bitki gibi özen ister. Belli noktalara dikkat edildiği takdirde ortanca yetiştirmek kolay bir işlemdir. Ortancanın bakımına dair ipuçları verirken; öncelikle güneş unsurunu bilmek gerekir. Yoğun güneş sevmeyen bitki, karanlıkta da yaşayamaz.

Tam anlamıyla gölge çiçeğidir denilebilir. Gübreleme işlemi; her bitki için çok gerekli değildir, ancak ortanca çiçeği gübrelemeye ihtiyaç duyar ve gübre daha sağlıklı yetişmesi için faydalı olur. Aynı zamanda çiçeğin dengeli ve düzenli sulanması önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Az miktarda ve doğru teknikle sulama ister. Ortanca çiçeğinin toprağı; organik içerik bakımından zengin, bol humuslu ve hava geçirgenliği fazla olmalıdır. Soğuk hava şartlarına dayanıklı olmayan bir bitki türüdür.

ORTANCA ÇİÇEĞİ TOHUMU​

Ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabı; genel olarak diğer bitkilerin yetişme mantığıyla aynıdır ve ortanca tohumu satın alarak kolaylıkla yetiştirilebilir. Ortanca tohumunun ekimi için ideal zaman; sabahın erken bir saati ve bulutlu bir gündür. Böylelikle ani sıcaklık değişiminden etkilenmemesi amaçlanır.

Ortanca Çiçeği Neden Kurur?

ORTANCA ÇİÇEĞİ NEDEN KURUR?​

Ortanca çiçeği; birkaç sebepten dolayı kuruyabilir. Öncelikle doğru ve düzenli sulama yapılmazsa kuruma ihtimali yüksektir. Sulama azlığı toprağından kolayca anlaşılabilir. Bunun dışında; ihtiyacından fazla güneşe maruz kaldıysa yine kuruyacaktır. Solmuş ortanca nasıl canlanır diye soranlar için; öncelikle hangi nedenden dolayı kuruduğunu anlamak gerekli denilebilir.

ORTANCA ÇİÇEĞİ NEREDE DURMALI?​

Ortanca çiçeği; hem bahçe ve diğer açık alanlarda hem de saksıda yetişebilen bir çiçektir. Bu nedenle özellikle saksıda yetişmesi açısından bakıldığında; ortancanın hava akımından uzakta ve yoğun güneşe maruz kalmayan bir mekânda tutulması gerektiğini söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra; bulunduğu ortamın nem oranı dengeli ve havadar olması da şarttır. Ortanca ılıman hava sevdiği için soğuk şartlarından uzak tutulmalı ve mümkün olduğu kadar ılık bir mekânda bulunmalıdır.

Ortanca tohumu da; ani ısı değişimlerinden çabuk etkilenebileceği için mümkünse kapalı ve ılıman bir havada ekilmelidir. Ortanca bitkisi genel olarak bir yaz çiçeği olarak bilinir; yine de güneşte uzun süre kalamaz. Ortancalar bahçede yetişiyorsa da aynı şartlar geçerlidir. Yarı gölge bir alanda ve ani hava değişimlerinin olmadığı bir iklimde yetişir.

Bu yazımızda ortanca çiçeği bakımı hakkında bilgiler verdik. Ortanca çiçeği özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olmalı, ortanca çiçeği nasıl canlandırılır gibi konuları ele aldık. Yorumlarınızı ve sorularınızı bize gönderebilirsiniz.
 
Üst Alt