Ortodonti; dişhekimliğinin bir bilirkişilik kısmı olup, çapraşık dişleri, çene ve kapanış meselelerini ve yüz uyumsuzluklarını gidermeyi amaçlayan tedavileri içerir. Ortodonti eksperi (Ortodontist) olan bireyler tarafından yapılan ve "tel tedavisi" ismiyle bilinen bu tedavi, çok çeşitli tiplerde olabilir ve şahsa kişisel olarak planlanabilir. Mahsusen diş renginde yahut şeffaf ortodontik apareylerin gelişmesi ile yetişkinler için de ortodontik tedaviler cazip hale gelmiştir.
Ortodontik tedaviler için yaşın geçmesi kelam konusu değildir. Yeni gelişen ortodontik tedavi teknikleri ile her yaşta ve her birey için şahsa şahsi tahliller sunmak mümkündür. Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Şayet bireyin kemik yapısında bir düzensizlik kelam konusu ise (iskeletsel) yaş kıymetlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan vadede yapılır. Gelgelelim ergenlik periyodunu geçmiş bireylerde de ortognatik cerrahi (ortodonti ile birlikte çene cerrahisi) uygulanarak iskeletsel kapanış bozuklukları düzeltilebilir. Ortalama tedavi mühleti 24 ay olmasına karşın kimseden kimseye değişir. Yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine orantıyla biraz daha uzun sürer.
Çocuklarda çenenin konumu ile ilgili meselelere erken yaşlarda müdahale etmek gerekirken, yalnızca dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için hengam vardır. Erişkin hastaların da dişleri hareket ettirilebilir yani bu tıp tedaviler için hengam aşılması laf konusu değildir. Artan yaşın tedavi vadesini uzatması ve tedaviyi biraz zorlaştırması mümkün olabilir. Tekrar de yaş faktörü dişlerin destek dokularının sağlıklı olması kadar kıymetli değildir.
Gelişen teknolojinin ortodontik apareylere yansıması ile çocukken yapılamayan ortodontik tedavi yetişkinlikte mümkün hale gemiştir. Kendi sağlıklı ve düzgün dişleri ile gülümsemesi insanları daha keyifli ve özgüvenli hissettirir.