Son Konu

Ortodonti tedavisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ortodonti gerek genetik gerekse konjetinal nedenlerle dişlerin ağız içinde sıradandan farklı biçim ve konum bozukluklarıyla birlikte görülen dişsel ve çenesel bozuklukların tedavi edildiği diş hekimliği bilim koludur. Başlangıçta estetik korkularla yapılmaya başlansa da günümüzde kapsadığı meydanlar genişlemiş ve hem estetik hem fonksiyon hem de fonasyon açısından bir gereklilik haline gelmiştir.

Ortodontik tedavilerin gerekliliği

Ortodontik tedaviler, umumî olarak protetik tedavilerle düzeltilemeyecek durumlarda ya da protetik tedavilerle düzeltilmesinin etik ve tıbbi açıdan sakıncalı olduğu durumlarda .Oysa ki Çenesel ve dişsel bozuklukların ve çapraşıklıkların düzeltilmesinde, dişlerin eğimlerinin ve akışlarının çene kemiği ile uyumsuzluklarının tedavisinde birinci akla gelmesi gereken tedavi biçimi olmalıdır.

Ağzınızda bulunan her türlü mal okluzyonun bir istikrarı vardır. İşte ortodonti bu dengeyi değiştirerek yeni ve daha yanlışsız bir istikrar kurar. Dişler çene kemiğine elastik bağlar ile tutunurlar. Ortodontik tedavi sırasında uygulanan braketler tellerin uygulandığı kuvveti dişe ileterek dişin etrafındaki bu elastik bağların sıkışarak aykırı taraftakilerin de gerilmesine yol açarlar. Sonunda dişler hareket ederler. Sıkışma cephesinde kemikte erime (rezorpsiyon) olurken, gerilme istikametinde kemikte yeni kemik (apozisyon) oluşur. Kemik prodüksiyonu, yıkımdan daha yavaş olduğu için hareket eden dişin gerisi bir mühlet boş kalır.

Geç kalınmaması gereken durumlar

Istikrarlı olamayan yüz ve çene yapısı

Ağızdan teneffüs

Parmak emme, tırnak yeme, yanak ve dudak ısırma

Uzun mühlet biberon ve emzik emme

Çiğneme ve konuşmada zorlanma

Şiddetli ilerde yada geçmişte konumlanan çene yapısı

Önde konumlanmış dişler (fırlak)

Gömük dişler ya da yanlış mekanda konumlanmış dişler

Süt dişlerinin erken ya da geç kayıpları

Alt ve üst dişlerin hiç temas etmemesi ya da ölçüsüz biçimde temas etmeleri

Bunları biliyor muydunuz?

Ortodontik tedavilerin müddeti 6 ay ile 36 ay arasındadır.

Apareylere (braketler) alışma vadesi 7-10 gündür.

Ortodontik tedaviler katiyen bir ortodonti eksperine yaptırılmalıdır.

Etkin ortodontik tedaviler 9-14 yaşları arasında başlamaktadır.Bununla

Ortodontik tedavilerin tatbik seansları katiyen ağrısızdır.

Yeterli bir ağız hijyeni sağlanamadığı takdirde braketlerin etrafına yiyecek artıklarının birikmesiyle dişlerde çürükler oluşabilir.

Braketler takıldıktan sonra kırılmalarına yol açacak her türlü sert besinden kaçınılmalıdır. Ön dişlerle yiyecekleri koparmamalıyız.

Tellerin görünmesinden hoşlanmayanlar için Lingual teknik denilen dişlerin iç yüzeylerine de takılan ya da şeffaf olan braketler de vardır. Lakin bu teknikle tedavi mühleti daha uzun sürer.

Ortodontik tedaviler sonrasında pekiştirme tedavisi yapılmazsa dişler eski haline dönebilir.

 
Üst Alt