Ortodonti; dişleri, çene kemiklerini ve yüz yapılarını içeren düzensizliklerin önlenmesi, teşhis ve tedavisi üzerine bilirkişilik eğitimi gerektiren bir diş hekimliği koludur. Bu branşda çalışma yapan diş tabiplerine orthodontist ismi verilir.
2.Çocuklar için birinci randevu ne vakit olmalıdır?
7-8 yaşlar, çocuklarda diş değişiminin başladığı ve kemiksel sorunların belirlenmesini sağlayacak yerinde kemiksel büyümenin olduğu devirdir. Erken devirde yapılan muayeneler ortodontistin tedaviye başlamak için en makul devranı belirlemesine imkan sağlar. Çene kemiklerini içeren meselelerde tedaviye başlama yaşı değer kazanmaktadır.
3.Ortodontik tedaviye gereksinimim var mı?
Ortodontistiniz tarafından ağız ve diş muayenesi, çene modellerinizin oluşturulması, fotoğraflarınızın çekilmesi ve kimi kişisel röntgen sinemalarının çekilmesini içeren kapsamlı bir muayeneden sonra ortodontik tedavi gereksiniminizin olup olmadığı ve yapılacak tedavinin içeriği belirlenir.
4.Neden tedavi olmalıyım?
Çapraşık dişler, diş yüzeylerinin temizlenmesini zorlaştırmaktadır. Bu durum diş çürükleri ve diş eti hastalıklarında artışlara neden olabilir. Öne eğimli üst ön dişler travma sonucu kırılmalara daha yatkın hale gelmektedir. Karşıt kapanış, çenelerin münâsib halde büyümesini engelleyebilir, dişlerde aşınmalara neden olabilir. Açık kapanış, çiğneme fonksiyonunda bozukluklara ve konuşma sorunları ile sonuçlanabilir.
5.Ortodontik tedavi nasıl yapılır?
Ortodontik tedavi, dişleri hareket ettirmek, kasları ya da çenelerin büyümesini etkileyebilmek gayesiyle çeşitli tipte sabit ve hareketli aparey pratiklerini içerir. Bu tatbikler dişlere ve çenelere hafif kuvvetler uygulayarak mevcut sorunların düzeltilmesini gayeler.
6.Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması var mıdır?
Gülümsemenizden şad değilseniz, diş ve yüz estetiğinizi beğenmiyorsanız her yaşta ortodontik tedavi olabilirsiniz.
7.Diş telleri takılırken ağrı olur mu?
Diş telleri takılırken rastgele bir ağrı hissetmezsiniz. Takiben 1-2 gün vadeyle dişlerinizde hassasiyet oluşabilir, diş telleriniz yanaklarınıza ya da diş etlerinize rahatsızlık verebilir. Bu durumda hekiminizden temin edeceğiniz esirgeyici ağız mumlarını kullabilirsiniz.
8.Diş telleri dişlerime zarar verir mi?
Ağız bakımı düzgün yapıldığı sürece diş tellerinin dişlere bir zararı yoktur. Ama teller, dişlerin etrafında yiyecek artıklarının birikimini kolaylaştırmaktır. Şayet kâfi ağız bakımı yapılmazsa, dişlerde çürükler oluşabilir, diş eti sorunları ortaya çıkabilir.
9.Tedavimi geciktirecek şeyler nelerdir?
Her bireyin tedaviye yanıtı farklıdır. Fakat, tedaviye armoni gösterilmemesi, kaçırılan randevular, ehliyetsiz ağız hijyeni, yanlışlı beslenme ya da tellerin kırılıp dişten uzaklaşması üzere nedenlere bağlı olarak tedavi müddeti uzayabilir.
10.Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?
Tedavi bittikten sonra geri dönüşü önlemek ve en aza indirgemek için makul bir mühlet pekiştirme tedavisi (retansiyon) gerekmektedir. Bu devirde düzgün konuma getirilen dişlerin, eski haline dönmesini engellemek hedefiyle hareketli ya da sabit esirgeyici apareyler uygulanmaktadır. Doktorunuzun önerdiği formda aparey tasarrufu, ortodontik tedavi sonuçlarının kalıcı olmasında değerlidir.
11.Çocuğum ağız teneffüsü yapıyor, bu durum diş yapısına tesir eder mi?
Ağız teneffüsü ve ağız açık koordinasyona, diş ve çene yapısını etkileyen bir faktördür. Ağız teneffüsüne bağlı üst çenede darlık olmakta ve ön dişler arasında açık kapanış meselesi ortaya çıkmaktadır.
12.Çocuğumun uzun vade emzik kullanması diş yapısına tesir eder mi?
Biberon ve yalancı emzik tasarrufu en geç 3,5-4 yaşlarında bırakılmalıdır. Uzun süren alışkanlıklar, diş ve çene yapısında bozulmalara neden olur.
13.Çocuğumun parmak emme alışkanlığı var, ne yapmalıyım?
Parmak emme alışkanlığı uzun vade devam ettiğinde, ön dişler arasında açık kapanış sorunu ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle alışkanlığın bırakılmasına yönelik evlat ile muhabereye geçilmeli, gereken durumlarda hatırlatıcı olarak alışkanlık kırıcı apareyler uygulanmalıdır.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.