Invisalign (Şeffaf plakla telsiz ortodontik tedavi) Nedir?
Temel olarak diş telleri yerine; kolaylıkla takılıp çıkarılabilen şeffaf plak kullanarak gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Günümüzde estetik hiç bir zaman olmadığından daha önemli hale gelmiştir. Güzel dişler ile özgüvenli bir gülümsemeyi kim istemez? Evet ortodontik tedavi düzgün bir gülüş sağlar ve diş düzensizliği olan hastalar için güzel bir tedavi şeklidir. Peki yakın zamanda çok önemli bir davete, toplantıya, düğüne katılmak zorundaysanız? Tellerinizi böyle organizasyonlarda çıkarmak mümkün değildir; ancak şeffaf plaklarla bu mümkündür. Yani tedavinizi istediğiniz zaman dişlerinizden çıkarabilirsiniz.
Şeffaf plaklarımı günde kaç saat takmam gerekir?
Plaklarını günde ortalama 18-20 saat süreyle takmanız yeterlidir.
Şeffaf plaklar ile beslenmem nasıl olacak?
Yemek yerken ve sıcak şeyler içerken plaklarınızı çıkarmanız gerekmektedir, ancak ılık, soğuk birşey içerken plaklar ağzınızda kalabilir.
Şeffaf plaklarımı nasıl temizlemeliyim?
Plakların temizliği ılık suyun altında fırçalamayla mümkündür.
Peki şeffaf plak tedavisi için kullanılan dijital teknoloji nedir?
Şeffaf plak tedavisi yani invisalign sistemi hastaya anında tedavi sonucunun nasıl olacağını söyler. Yani sihirli bir ayna düşünün; aynayı çevirdiğinizde size belirtilen tedavi süresinin (ki bu ortalama 1 yıldır) sonucunu görebilirsiniz. Süreci size verilen kullanıcı parolasıyla cep telefonunuzdan inceleyebilir, istediğiniz zaman yakın çevrenize bunu gösterebilirsiniz. Aynı zamanda invisalign, öyle bir teknolojidir ki tedavi süresinin ne kadar olduğunu çok küçük hata payıyla söyleyebilir.
Şeffaf plak tedavisi – invisalign Ankara içerisinde her yerde yaptırılabilir mi?
Diğer şehirlerde olduğu gibi Ankara içerisindede ortodonti bölümü olan veya bünyesinde ortodontist çalıştıran kliniklerin çoğunda bu tedavi gerçekleştirebilir.
Ortodontik tedaviye neden ihtiyacınız var?
Ortodonti dişlerin çene kemikleri üzerinde estetik olarak ve görevlerini tam olarak yapabilecek şekilde yerleştirilmesini konu alan diş hekimliği koludur.
Diğer bir tanımı ise ortodonti dişler ve yüzdeki düzensizliklerinteşhisini, tedavisini ve önlenmesini üstlenen bir diş hekimliği alanıdır. Bu problemler maloklüzyon olarak adlandırılır. Maloklüzyonun dilimizdeki karşılığı ise kötü kapanıştır.
Dişlerin ve çenelerin kötü pozisyonlarını aygıtlar ve teller kullanarak güzel bir yüz estetiği sağlamak için düzelten, fakülte sonrası özel eğitim alan diş hekimlerine Ortodonti uzmanı veya Ortodontist denmektedir.
Neden Ortodontik Tedavi ?
İlk ve En Önemli Sebep: Sağlık!
Çapraşık dişler düzgün dişlere oranla daha zor temizlenir. Bundan dolayı daha kolay çürürler. Diş taşı birikimine sebep olup diş eti problemlerine yol açabilirler. Ayrıca ruh sağlığı içinde çok önemli bir yere sahiptir! Estetik olmayan ağız ve çene görüntüsü günlük yaşantınızda, sizlerde özgüven eksikliği, psikolojik rahatsızlıklar gibi bazı travmalara sebep olabilir. Bu psikolojik durum özellikle ergenlik dönemini bozuk ağız, diş ve çene yapısıyla geçiren çocuklarda daha sık görülmektedir.
İkincil En Önemli Sebep: Fonksiyon!
Örneğin dişler çapraşık olduğunda veya çene yapısında ileri düzey bozukluklar söz konusu olduğunda ağız ve çene yapımız tam olarak fonksiyon göremezler. Dolayısıyla çiğneme, yutkunma ve konuşma fonksiyonları bozulabilir. Hayat kalitesini en çok etkileyen kavramlardan biride sağlıklı vücut fonksiyonlarıdır. Bu sebeple bizler, fonksiyon konusunu estetikten daha önemli olarak görmekteyiz.
Üçüncül En Önemli Sebep: Estetik!
Etkili bir gülümseme kişinin kendine güvenini arttırır. Okulunda, işinde ve bunlar gibi günlerini geçirdiği diğer topluluklarda pozitif etki sağlar. Konuşma bozuklukları, kendini ifade ve sunum becerilerini olumsuz etkileyebilir. Yani hem görsel hemde ifade estetiği için bile olsa ortodontik bozuklukları olan bireylere ilgili tedavilerin uygulanması gerektiğini savunuyoruz!
Ankara koşullarında karşılaştığımız ortodontik ağız ve diş problemleri aslında tüm ülkemizde sıkça görülen problemlerdir.
En sık rastlanan ortodontik bozukluklar nedir?
Üst İleri İtim
Üst dişler, alt dişlerin ilerisindedir. Fonksiyon ve estetik bozulmuştur.
Üst çenenin fazla ileride olması, ya da alt çenenin geride olmasına bağlı olarak üst ileri itim görülebilir. Hasta yiyecekleri ısırmak için alt çenesini çok ileri götürmek zorundadır.
- Bu tip hastalarda, ön diş kırıklarına sık rastlanır
Dişlerin üst üste binmesi,dönük olması, düzensiz dizilmeleri sonucu görülen çapraşıklıklardır.
Çenelerde dişler için yeterli yer olmadığında çapraşıklık görülür. Yani dişlerin sürebilmesi için yeterli yer bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Genellikle diş kavsi ve diş boyutu uyumsuzlukları sebebi ile oluştuğu gözlenir. Bu gibi dişsel ve iskeletsel bozukluklarda dişleri tekrar olmaları gereken dizime getirmek için ortodontik tedavi uygulanır.
- Yeterli yer sağlamak için diş çekimi yapılabilir.
- Her yaşta tedavi edilebilir!
- Çapraşıklıklı dişler uygun fırçalama ve diş ipi kullanımında bile çürümeye ve diş eti problemlerine daha meyillidir
Üst ön dişler alt dişlerin gerisindedir. Çoğunlukla çene büyümesi kötü yönde etkilenir.
Ağızda çapraz kapanış varsa.Normalde ağız kapanışında üst dişler alt dişlerden daha önde olmalıdır. Şayet tersi bir durum söz konusu ise yani alt dişler üst dişlerin daha ilerisinde duruyorsa ki buna ‘ çapraz kapanış’ denir.
- En kısa zamanda düzeltilmesi gereklidir
Alt üst ön dişler kapanmamaktadır.
Bazı bebeklik dönemi alışkanlıkları (ör. parmak emme, uzun süreli emzik kullanımı) sonucu oluşabilir. Kalem ısırma sonucu da uzun vadede görülebilir. Hasta ısırma faaliyetini gerçekleştiremez.
- Erken tedavisi çok önemlidir