Çeneler arasındaki iskeletsel bozukluk yalnızca ortodontik tedavi ile düzeltilemeyecek kadar çokça ise yahut tek başına ortodontik tedavi görmek sizin yüz estetiğinizi bozacaksa yapılan ameliyatlardır.
Bu tedaviye muhtaçlığı olan bireylerde:
Dişsel görünüm ve yüz estetiği etkilenmiştir. Bu da bireyleri gerilime sokarak hayat kalitelerini tesirler.
Çene fonksiyonu etkilenir. Bu da birtakım yiyeceklerin yenememesine,
-ısırma meselelerine,
-travmatik kapanışların sonucunda diş etlerine ve damağa zarar gelmesi ve de diş kayıplarına
-çene kaslarında ve çene eklemelerinde dertlere,
-konuşma sorunlarına sebep olabilir.
ORTOGNATİK ÇENE CERRAHİSİ NE VAKIT YAPILABİLİR?
Bireylerin bu tedaviyi görebilmeleri için büyüme ve gelişimlerinin bitmiş olması gerekir. Büyümenin bitmesi ile bir arada yaklaşık 18-20 yaş aralığında, ortodontist ve plastik cerrah birlikte tedaviyi planlar. Tedavinin planlanması için teşhis radyografileri ve modellere gereksinim vardır.
Ortonatik Cerrahi Tedavisi Üç Aşamalıdır.
Cerrahi öncesi ortodontik tedavi:
Ortodontik tedavi ile evvel dişler çene üzerinde olması gerektiği konuma getiriler. Cerrahi sonrasında çenelerde gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra dişlerde âlâ bir kapanış oluşabilmesi için bu ön tedavi gereklidir. Bu tedavi ortalama 1-1,5 sene sürer ayda bir kere ortodontistiniz sizi denetime çağırır.
Cerrahi:
Ortodontistiniz diş hareketlerinin tamamlanmasından sonra plastik cerrahi ile bir kere daha tedavi planınızı gözden geçirir. Ameliyat sırasında kullanılacak cerrahi splintiniz hazırlanır. Ameliyat umumi anestezi altında gerçekleştirilir. Tedavi planınıza nazaran tek yahut iki çenenizden ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında tüm süreçler ağız içerisinde yapılır. Yüzde rastgele bir yara izi olmaz. Ameliyatta cerrahi klavuz splintinize nazaran çeneler kesilir ve sabitleme vidaları ve yahut plaklarla tekrar akıllıca konumda sabitlenir. Ameliyat süreci zorluğuna nazaran 2-5 saat arasında sürebilir. Ortalama 1-3 gün ameliyat sonrası hastanede kalma vadesi vardır. Düzgünleşme süreci bireyden bireye değişir. Lakin umumiyetle erişkinler 3-4 haftada iş başı yapabilirler.
Cerrahi sonrası ortodontik tedavi
Ortalama altı ay süren bir ortodontik tedavi dişlerinizin tam oturması için gereklidir. Tedavi sonrasında teller çıkarılır ve pekiştirme periyoduna geçilir. Bu periyotta de denetimleriniz devam eder.
ORTOGNATİK CERRAHİ TEDAVİSİNİN RİSKLERİ NEDİR?
Çok büyük sorunlar ekseriyetle oluşmaz lakin oluşabilecek komplikasyonlar;
Sonlara zarar gelmesi; ameliyat sonrası çene ucu, lisan yahut diş etine gelen hudutlara muvakkat olarak zarar gelebilir. Küçük ihtimalle bu hissizlik kalıcı olabilir.
Dişlere zarar gelmesi; dişler güzel fırçalanmazsa yahut şekerli asitli içecek tüketimine bağlı olarak dişlerde çürükler oluşabilir.
Nüks; nadir olmasına karşın çenelerde ve dişlerde tekrar bozulma görülebilir. Tedavi ahir pekiştirme tedavisi muhakkak uygulanmalıdır.