Uzun süreli açlığa ve susuzluğa rağmen Ramazan ayında 30 gün boyunca tutulan oruç vücudun dinamik çalışmasına da fayda sağlar. Vücudun dinlenmesi ve tüm mekanizmasının yenilenmesini destekleyen oruç ibadeti konusunda özellikle kronik hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Orucun vücuda faydaları nelerdir? Ramazan'da kronik hastalığı olanlar ne yapmalı?
11 ayın Sultanı Ramazan ayıyla beraber merak edilen konulardan biri orucun vücuda olan faydalarıdır. Yapılan araştırmalarda günümüz tabirlerine göre uzmanlar orucun vücut için bir detoks süreci olduğunu söylemektedir. Sağlıklı bir iftar ve sahur yapıldığında orucun vücuda sağlayacağı faydalar gözle görülebilir. Özellikle yıl boyu sağlıksız beslenmeden ötürü yorulan sindirim sistemi bu süreçte düzenli öğün alışkanlığıyla kendini yeniler. Uzmanlar hem manevi hem de sağlık açısından vücudun kendini dinlendireceği bir ay olduğunun altını çizer.
ORUCUN VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR?
- Dengeli bir beslenmeden dolayı vücut doku ve hücreleri yenilenme için zaman kazanır.
- Vücutta atık olarak biriken besin ve toksin içeren maddeler bu ay içerisinde vücuttan atılma fırsatı bulur.
- Aşırı ve sağlıksız beslenmeden ötürü deforme olan sindirim sisteminin en önemli iki organı olan bağırsaklar ve mide dinlenmesini sağlar.
- Kan içinde biriken iltihap ve şeker oranını dengeler. Bu sayede damar ve kalp hastalıkları riski azalır.
- Sinir sistemi vücutta yoğun iş temposu ve sağlıksız beslenmeden dolayı en çok hasar alan bölgedir. Bu yüzden stres ve zihinsel sorunlar artar. Uzmanlar bu süreçteki dengeli ve düzenli yaşam tarzının sinirleri de düzelttiğini vurgular.
RAMAZANDA KRONİK HASTALIĞI OLANLAR NE YAPMALI?
- Uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında mide hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta yemek yeme süresi ve şeklidir. Orucun ilk zamanlarında mideyi rahatlatmak için hafif besinler tüketilmelidir. Mide ülseri olan kişiler sahurda tuzlu yiyecekler tüketmemelidir. Devamlı mide asidinden rahatsız olan kişiler ise oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
- Tansiyon hastaları kan basıncını dengeleyen besinlere ağırlık vermelidir. Ayrıca ilaç kullanımı sahur ve iftar saatlerine göre ayarlanmalıdır. İlaç saatleri tüm kronik hastaların dikkat etmesi gereken önemli bir durumdur.
- Diyabet hastalarının Ramazan ayında; uzun süre aç kalma nedeniyle kan şekerinin düşmesi ve ilaç alma düzensizliğinden kaynaklı, şekerin yükselmesi gibi riskler karşısında doktorlarına başvurmalarında fayda var. Uzmanlar insülin ilacı kullanan hastaların bayılma durumlarından dolayı oruç tutmamalarını söylüyor.
- 16 saatten fazla susuz kalma durumundan dolayı böbrek hastaları için de uzmanlar oruç tutmamalarını önerir. Fakat risk taşımayan böbrek hastaları ise, iftar ve sahurda bol su tüketmelidir. Ayrıca sıvı oranı yüksek besinler tüketmesinde fayda var.
- Kalp hastalarının bir kısmının ilaçları ağır olduğundan uzmanlar, oruç tutmamalarını söyler. Ancak doktorlar, kalp ritim bozukluğu ve panik atak gibi çok ciddi olmayan kalp rahatsızlığı yaşayanların, ilaç saatlerini sahur ve iftara göre ayarlayıp, yeme içmelerine dikkat etmeleri dahilinde, oruç tutmalarında bir risk olmadığını belirtir.