Saçlarınızı istediğin renk ve modele çevirmek için sürülen "açıcı" nedeniyle yanıp adeta cansız, yıpranmış ve kuru bir hal alabilir. Oluşan bu durum hengam vakit saçların kopmasına yakışıksız hal almasına dönüşebilir. Saçlarınız haddinden fazla boyadan yıprandıysa ya da yandıysa kesinlikle bir bilirkişiden destek almalı, sizler için hazırladığımız metotları de denemelisiniz. Pekala yanan saçlara ne yapılır? Süreç görmekten yıpranmış saçlara nasıl bakım yapılır? Detaylar haberimizde...
Saçınızın yanması; kırıkların saç diplerinden uçlarına kadar her ortamda olması, saçınıza dokunduğunuzda keçe tüyü tasavvuru vermesidir. Boyalı, ısıtıcıya çok maruz kalan daima fön çekilen saçlar da bunun yaşanması daha çok görülmektedir. Saça daima dışarıdan müdahale olması ısıtılması ve bir anda tekrar soğutulması saçın bir vade sonra yorulmasına sebep olur. Saçın yorulması yanmasından bir evvel ki evredir. Bu süreçte saç artık vermek istediğiniz formu almayacaktır.Saçın yanması bir anda olduğundan daha evvelce onarma üzere bir bahtınız maatteessüf ki olmayacaktır. Kuaförde yahut konutta yapacağınız yanlış bir süreç bir ton koyu boya yahut ziyade ısınmış saç bir anda yanabilir. Saçlarınızın genetik özellikleri değiştiremeyeceğiniz için sağlıklı hayat ve beslenme ile saçların kalitesini arttırabilirsiniz. Evet bunlar neler?
Saç renginin çok sık değiştirilmesi amonyak boyaların tercih edilmesi saçları çok yıpratıyor. Boyalarda ki ziyade amonyaktan ötürü ayda bir defadan çokça saçınızı boyadığınız takdirde saçlarınız yanıyor.
Saçları sıcak suyla yıkamak çok yıpratıyor. Saçları kesinlikle durulurken soğuk ya da ılık suyla durulamak gerekiyor.Saçlarınıza sıklıkla boya süreci uyguluyorsanız kesinlikle tuzsuz, parabensiz şampuanları tercih edin.
Saçlarınızı yıkama sıklığını saç tipinize nazaran belirleyin. Saç deriniz ne kadar sıklıkla yağlanıyor ise o kadar yıkamanız gerekiyor. Mesela yağlı saçlar her gün yıkanmalı. Süreç görmüş saçların da daha az yıkanması gerekiyor. Ayrıyeten saç tipinize nazaran şampuan ve saç kremini belirlemeniz daha sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar.
Saç kurutma makineleri, maşalar ve saç düzleştiriciler saçın yıpranmasın da tesiri çok büyüktür. Bunları kullanırken ısı ayarını düşük tutun. Saçlarınızın yıpranmasını az da olsa engelleyebilirsiniz.
Kuru ve yıpranmış saçlar için iki farklı saç şampuanını birebir anda kullanıp yararını görebilirsiniz. Mesela biri besleyici biri de onarıcı olan şampuanları art geriye kullanarak saçların daha çokça sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Yazın güneş, deniz suyu yıpratırken kışın da sıcak ve soğuk havanın dengesizliğinden mevsim geçişlerinden, en çok saçlar etkileniyor. Keratin destekli şampuanlar ve yağlar kullanmak saçları dış tesirlere karşı koruyacaktır.
Umum olarak kullandığımız kozmetik eserler, sigara tasarrufu, sistemsiz uyku ve istikrarsız beslenmede kolaylıkla saçımızı yıpranmasına tesir eden faktörlerden yalnızca bazılarıdır. Bunlara dikkat ederek saçın dertlerini kolaylıkla azaltabilirsiniz.
YANMIŞ SAÇLARA KIŞISEL MASKE
YUMURTA MASKESİ
1 adet yumurta
5 kaşık Hindistan cevizi yağı
Birbirine karıştırılan Hindistan cevizi yağı ve yumurta, saç diplerinden saç uçlarına kadar sürülmeli ve bir poşet yardımı ile sarılarak yarım saat mühlet ile bekletilmektedir. Daha sonrasında nemlendirici bir şampuan ile yıkamalı ve bol su ile durulanması gerekmektedir. Şayet Hindistan cevizi yağı, ciltte rastgele bir kızarıklık ya da alerjik durumu yol açmıyor ise yanma durumu ortadan kalkana kadar her gün kullanılması gerekmektedir.
ALEO VERA MASKESİ
2 çay kaşığı gliserin
4 yemek kaşığı avokado yağı
2 çay kaşığı aleo vera jeli
Bütün gereçler birbirine karıştırılmalı ve parmak uçlarına dökülerek, saç diplerine masaj yapılmalıdır. Kalan maskeyi de, saç uçlarına yedirerek sürülmektedir. Tamamı sürülen maske, 20 dakika boyunca saçlarda bekletilmeli ve şampuan ile yıkanarak saçlardan arındırılması gerekmektedir. Her gün uygulanabilen saç maskesi, sınırlı bir mühlet sonra saçlarda ki keçe imajı ortadan kalkmaktadır.
JOJOBA YAĞI MASKESİ
1 çay kaşığı biberiye
4 yemek kaşığı jojoba yağı
Jojoba ve biberiye birbirine karıştırılarak, nemli saçlara evvel diplerinden başlayarak sonrasında uçlara kadar sürülmektedir. 25 dakika saçlarda bekletildikten sonra, bol su ile durulanmaktadır. Elde edilen karışım, kuru ve loş bir ortamda 2 ay vade ile bekletilmektedir. Bu sayede yanma sorunu ortadan kalkana kadar kullanılmaktadır.