Anadolu Kültür AŞ İdare Şurası Lideri Osman Kavala yaklaşık 5 yıldır Seyahat Davası kapsamında tutuklu bulunuyor. ABD Ankara Büyükelçiliği'nin, bahse ait yazılı olarak yaptığı ve toplumsal medyadan da yayımladığı açıklamasında beş yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda özgür bırakılması davetinde bulunmasının akabinde 10 ülkenin büyükelçisi de bir ortaya gelerek bir bildiri imzalamıştı. Geçtiğimiz gün çıkan karar sonucunda Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Pekala Osman Kava kimdir, eğitimi nedir? Osman Kavala'nın Seyahat Parkı olayıyla alakası ne? İşte tüm ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 büyükelçinin Osman Kavala'ya özgürlük bildirisini imzalamasınına akabinde mevzuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
'Öbür tarafta, yatıyorlar, kalkıyor, Kavala, Kavala. 'Kavala' dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığına geliyor. Bu ne terbiyesizliktir? Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, Türkiye. Burası o denli zannettiğiniz üzere bir kabile devleti değil.'
Osman Kavala Kimdir, Kaç Yaşında?
2 Ekim 1957 yılında Paris'te dünyaya gelen Kavala, 1990'ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna dayanak olmuştur. 2002'den beri kâr gayesi gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür'ün kurucusu ve idare şurası lideridir. Uluslararası Af Örgütü'nün bağışçılarından biridir. Türkiye'de risk altında olan kültürel mirasın korunmasına yönelik uğraşları nedeniyle 2019 yılında Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü'ne layık görülmüştür. Yeniden 2019 yılında, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin demokratik toplum çalışmalarına katkıda bulunan ve söz özgürlüğüne yönelik baskı altında olan bireylere verdiği 'Ayşenur Zarakolu Niyet ve Söz Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştür.
Osman Kavala'nın Eğitimi
Osman Kavala, lise eğitimini 1975'te İstanbul'da Robert Lisesinde tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde işletme, Manchester Üniversitesinde iktisat üzerine lisans eğitimi aldı. New York'taki The New School for Social Research'te doktora eğitimine başladı lakin 1982'de babası Mehmet Kavala'nın ani mevti sonrasında İstanbul'a döndü ve ailesinin işlerini devraldı.
Osman Kavala 1982'de Türkiye'ye döndükten sonra farklı yayınevlerinin kuruluşunda faal rol aldı. 1983 yılında İrtibat Yayınları’nın kuruluşunda yer almasının yanı sıra, Aras Yayıncılık'ın da idare konseyi üyesidir.
Osman Kavala Seyahat Parkı Davası Nedir?
İlk olarak 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanan Osman Kavala, Seyahat Parkı olaylarının yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanmıştır. Kavala ile birlikte 15 kişi daha İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala olmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tahliyesi talep edilen Kavala uzun bir müddet cezaevinde kaldı. Seyahat Parkı olaylarıyla ilgili 18 Şubat 2020 tarihinde görülen son duruşmada ise Osman Kavala'da dahil tüm sanıklar için beraat kararı verilmiştir.
Osman Kavala Neden Tutuklu?
Gezi Parkı olaylarının yöneticisi ve organizatörü olarak yargılandığı davada beraatine karar verilen Osman Kavala özgür kalmadan tıpkı gün 15 Temmuz darbe teşebbüsü soruşturması kapsamından tekrardan gözaltına alınmış ve yine tutuklanmıştır. 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü sistemi ortadan kaldırma yahut bu nizam yerine diğer bir nizam getirme yahut bu tertibin fiilen uygulanmasını önlemekle', 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin vazifelerini kısmen yahut büsbütün yapmasını engellemekle' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'ni ortadan kaldırma yahut vazifelerini yapmasını büsbütün engellemekle' hatalarından yargılanan Kavala hakkında 3 kere ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi.
Osman Kavala Hakkında Son Durum
Gezi Parkı ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünden yargılanan Kavala hakkında 26 Nisan 2022'de mahkeme heyeti tarafından son karar verildi. Mahkeme heyeti Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezasına karar verdi.