Beşiktaş Akat Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 30 bin metrekarelik Etiler Polis Meslek Yüksekokulu, toprağının “riskli alan” ilan edilmesinin akabinde 2014 yılında Bakanlar Konseyi kararıyla kapatıldı. Yapılan protokol ile arazi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredildi.
30 bin metrekarelik arazi, 4 Nisan 2018 tarihinde İBB tarafından hasılat paylaşımı usulü ile ihaleye çıkarıldı.
İHALEYİ KİPTAŞ KAZANMIŞTI
İhaleyi İBB şirketlerinden KİPTAŞ, 2 milyar 660 milyon liralık teklifi ile kazandı. KİPTAŞ daha sonra projenin üretim işini Astaş ile Yapı & Yapı iştirakine verdi. Okulun yıkılmasının akabinde inşaat çalışmalarına başlanan toprakta yüksekliği 35- 40 kat ortasında değişen 3 gökdelenden dikilmesi planlanıyordu.
Projenin iki bloğunda 251 rezidans yer alacaktı. Mandarin Oriental Hotel Group da bir kuleyi 156 oda, 16 süitten ve üç restoran oluşan bir otel olarak işletecekti. Dev projenin altında ise üç katlı bir alışveriş merkezi yer alacaktı.
Etiler Polis Meslek Yüksekokulu, yerinin “riskli alan” ilan edilmesinin akabinde 2014 yılında Bakanlar Heyeti kararıyla kapatıldı
PLANLAR İSTİNAFA TAŞINDI
Polis okulu toprağında üretimine başlanan otel, AVM ve rezidans projesinin önünü açan imar planları Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012 yılında yapıldı. Mimarlar Odası ve Kent Plancılar Odası, bu plan değişikliklerine karşı 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı.
Dava kapsamında alınan iki eksper raporunda da planların, şehircilik unsurlarına ve hukuka muhalif olduğu saptandı. Lakin İstanbul 7. Yönetim Mahkemesi, 30 Ekim 2018 tarihinde davanın reddine karar verdi. Kent Plancıları Odası ve Mimarlar Odası da İstanbul 7. Yönetim Mahkemesi'nin kararını istinafa taşıdı.
Başvuruyu kıymetlendiren İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi 4. Yönetim Dava Dairesi, 20 Eylül 2019 tarihinde verdiği kararla dava konusu planları iptal etti.
Polis okulu toprağında imaline başlanan otel, AVM ve rezidans projesine karşı Mimarlar Odası ve Kent Plancılar Odası 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı.
MAHKEME YÜZEYSEL KIYMETLENDİRME YAPMIŞ
İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi 4. Yönetim Dava Dairesi'nin kararında “İstanbul 7. Yönetim Mahkemesi kararının eksper raporlarındaki tespitler dikkate alınmadığı üzere dikkate alınmamasının kâfi ve geçerli münasebetlerine kararda yer verilmeyerek dava konusu plan kararlarının yüzeysel bir değerlendirmesi yapılarak karar kurulduğu görüldüğünden…” denilerek dava konusu süreçte kamu faydasına, şehircilik prensiplerine ve planlama asıllarına uyarlık bulunmadığına hükmedildi. Aksi taraftaki mahkeme kararında isabet görülmediğine karar veren dava dairesi, yargılama konusu süreci iptal etti.
Etraf ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı planlar, mahkeme tarafından kamu faydasına, şehircilik prensiplerine ve planlama asıllarına ters bulunarak iptal edildi.