Son Konu

Otizm,

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Otizm muhabere, çevre etkileşim ve davranış yerlerini etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm tanısı son tanı sınıflama sisteminde Otistik Spektrum Bozuklukları (OSB) olarak isimlendirilmektedir. Bu spektrumun bir ucunda zeka sorunu ve nörolojik illetlerin da eşlik ettiği ağır olgular varken gayri ucunda lisan ve etkileşim becerileri ve farklı davranış özellikleri hafif seviyede etkilenmiş olgular bulunmaktadır. Otistik spektrum bozukluğunun sıklığına ait çalışmalar giderek artan orantılara işaret etmektedir. Bozukluğu erken tanınması ve ele alınması için farkındalık artırılmasına çalışılmaktadır.

Otizm tanısının erken konulması gerek bu husus ile çalışan mütehassısların artan ilgi ve deneyimleri gerekse ailelerin bilinçlenmesi ile yakından ilgilidir. Erken tanı erken müdahaleyi de sağladığından tedavi sürecini olumlu etkilemektedir. Bu süreç içinde aileye verilen destek ve eğitim de epeyce değerlidir. Küçük evlatlara otizm tanısı koymak birden fazla sefer güçlükle olmakta ve sağlıklı tanı koymak için evladın birçok kez kıymetlendirilmesi gerekmektedir. Erken periyot belirtilerin daha uygun tanınması, bebeğin muhabere seviyesinin ve duygusal bağlılığının gelişimsel olarak yakından izlenmesi prognozu olumlu etkilemektedir. Klinik değerlendirmelerde üç yaş öncesi çocuklarda lisan gelişimi, içtimaî etkileşim ve davranış meydanlarında görülen belirtilerin kıymetlendirilmesi için bu periyodun gelişimsel özelliklerinin ve bozukluğun erken belirtilenin bilinmesi gerekir. Bu kıymetlendirme için detaylı hikaye alınması ve klinik muayene yanısıra tarama testlerinden de yararlanılmaktadır.

36. aydan küçük olan çocuklarda otistik özellikleri belirleme listesi

*Karşılıklı konuşma sesleriyle ritmik etkileşimin olmaması

*Daha az ses çıkartma

*Sesli materyalden çok görsel materyalle ilgilenme

*Akranlarının oynadığı ve/veya ilgi gösterdiği uyaranlardan çok farklı ilgi meydanları bulma

*Sosyal bağ için gerekli karşılıklı gülümsemenin olmaması

*Göz göze gelememe ya da yüze bakmaktan kaçınma

*Uyku ve yeme bozukluğunun olması

* Selamlaşmanın olmaması

* Önemli bir yüz sözü

* Bağlanma örüntüsünün açık olmaması

* Nesne devamlılığı ya da yabancılama korkusunu akranlarından daha geç edinme

* Hayali oyun kuramama

*Ortak dikkatin yokluğu

*İnce motor becerilerin geri olması

*Kaba motor gelişimin göreli olarak akranlarıyla eş seyri; gelgelelim, parmak ucunda yürüme, akıcı bir hareketin olmaması, hipotoninin görülmesi en sık görülen erken belirtiler arasında mahal almaktadır.

 
Üst Alt