Oyun dünyası her yıl yeni ve bir evvelki yılın üstüne katan bir biçimde geliştirilen üretimlerle bizleri içine çekmeye devam ediyor. Ancak dürüst olmak gerekirse günümüzde büyük şirketlerin her yıl piyasaya sürdüğü oyunların en az biri, hala devam eden tek bir oyun serisinden oluyor. Örneği Ubisoft, 2019 yılı hariç tüm yıllarda yeni bir Assassin’s Creed oyunuyla karşımıza çıkmıştı.
Ancak oyun dünyasında bir yıl vardı ki birçok oyuncuya nazaran bu yıl, oyunlar için bir ihtilaldi: 2007. Bu yılda bahsettiğimiz Assassin’s Creed serisi dâhil olmak üzere günümüzde hala devam eden ya da bitmiş olmasına karşın kalplerdeki yerini kimsenin dolduramadığı serilerin temelini atmış, daha evvel tatmadığımız bir zevki bizlere sunmuştu. Bizler de bıkmadan bugün bile tekrar tekrar oynadığımız üretimlerin çıktığı 2007 yılına vakit makinesiyle bir dönelim dedik.
2007’ye gelmeden evvel temeller atılıyor:
Bir evvelki yıl, 2006 yılı, tekrar ziyadesiyle hareketli bir yıldı. Bu yılda Battlefield 2142, Bully, Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent, Need for Speed: Carbon, Call of Duty 3, Gears of War, Just Cause, Hitman: Blood Money ve daha birçok sevilen imal piyasaya sürülmüştü. Bu hoş yıl, efsane bir yılın habercisiydi.
2006 yılı, tıpkı vakitte tıpkı günümüzde yaşadığımız üzere oyun dünyasına ‘yeni nesil’ kavramı gelmişti. Sony ve Microsoft, Xbox 360 ve PlayStation 3 konsollarıyla sağlam rekabete girmişti. En değerlisi çok daha düzgün donanımlarıyla bu oyun konsolları, konsollarda çok daha büyük ve varlıklı oyunlar görmemizi sağlayacaklardı.
2007 geldi, cümbüş dünyası oyun dalının baskınlığını hissetti:
Oyun dünyasına gelen yeni teknolojilerle birlikte 2007 yılı kapıya dayandı. Activision, Microsoft, Ubisoft, 2K Games ve birçok oyun devi, az sonra bahsedeceğimiz efsane serileri başlattı. 2007 yılı, elde edilen sayılarla da oyun dünyasının geçirdiği evrimi bir sonraki yıl gözler önüne serdi. Yıl boyunca 9,5 milyar dolarlık oyun satışı yapıldı. Sırf konsollara harcanan paraysa 9,35 milyar dolardı.
Devrin ESA (Entertainment Software Association) CEO’su ve Lideri Michael D. Gallagher, görüntü oyun sanayisinin 2007 yılında öbür tüm cümbüş sanayilerine fark attığını açıkladı. Gallagher, oyunların ne kadar çok sattığını açıklamak için de şöyle bir betimleme kullandı:
“Ortalama olarak yılın her gününün her saniyesinde 9 oyun satıldı.”
Oyun dünyası, 2007’de bir evvelki yıla nazaran %28,4’lük bir büyüme elde etti. Sinema sanayisinde bu büyüme oranı %1,8 olarak ölçüldü. Müzik endüstrisiyse tıpkı devirde yaklaşık %10’luk bir paha kaybetti.
Pekala, 2007 yılının bu kadar büyük bir muvaffakiyet elde etmesini sağlayan, günümüzün temellerini atan o oyunlar ve dahası hangileriydi? Gelin, 2007’de çıkan, oyun dünyasının altın çağını yaşatan o oyunlara bir bakalım.
Bugünün oyun dünyasını yaratan 2007 çıkışlı oyunlar:
Günümüzün en büyük oyun serilerinden birisinin temeli atıldı: Assassin’s Creed:
2007’den bugüne kadar elde edilen 155 milyondan fazla satışın temel taşı. Ubisoft tarafından geliştirilen ve tüm platformlar için yayınlanan Assassin’s Creed, efsane bir öyküsüyle efsane bir serinin fitilini yaktı. İlerleyen vakitlerde her yıl yeni bir oyunla karşımıza çıktı. Ancak serinin birinci oyunu olan bu oyun, oyuncular tarafından her tarafıyla sevilmedi. Oyun, kıssası mükemmel olsa da bu kıssayı kendini tekrarlayan misyonlar halinde bize aktarıyordu. Yani oynanışta pek de çeşitlilik yoktu.
Steampunk cinsinin en güzel örneklerinden BioShock:
Vaktin 2K Boston stüdyosu tarafından geliştirilen ve 2K Games tarafından yayınlanan BioShock, bir ütopyanın distopya haline geldiği sular altındaki bir dünyada geçiyor. Seri, üç ana oyunla 2013 yılında sona ermiş olsa da ilerleyen yıllarda Remastered olarak, yani günümüz grafiklerine kavuşturulmuş halde yine canlandırıldı. Seri, hala birçok sevene sahip.
Yıllar sonra bile bilgisayarları zorlayan Crysis:
Günümüzün “GTA V’i kaldırır mı?” sorusu, 2007 yılında Crysis’le soruluyordu. Crytek’in grafik manasında ihtilal yarattığı Crysis, kıssasıyla de ilerleyen yıllarda herkesi etkileyecek bir seri başlattı. Natürel oyun, birçoğumuzun nanoteknolojiye dair gelecek hayalleri de kurmasını sağladı.
Bilim kurguyu RPG'yle harmanlayan mükemmel Mass Effect:
Oyun dünyasında bilim kurgu oyunlarının yapı taşlarından biri olan Mass Effect, uzayda RPG oynamanıza, derin bir kıssanın içinde yer almanıza imkân tanıyordu. Seri, 2010 yılındaki Mass Effect 2 ve 2012 yılındaki Mass Effect 3’le popüleritesini taçlandırdı. 2017’deki Andromeda’yla pek de güzel bir izlenim yaratmasa da seri, hala RPG severlerin uğrak noktalarından birisi.
Valve'ın beyninizi zorlayan oyunu Portal:
Valve’ın 2007’de piyasaya sürdüğü “The Orange Box” koleksiyonu, beş oyun içeriyordu. Bu oyunlardan birisiyse oyun dünyasına yeni bir oynanış mekaniği getiren Portal oldu. 2011 yılında çıkan Portal 2’yle şimdilik sonlanan seri, hem tek oyunculu hem çok oyunculu seçeneklerinde beynimizi zorlayan ve mizahımızı geliştiren, arkadaşlar ortasında kimin daha zeki ve pratik olduğunu belirleyen bir tecrübe sundu.
Günümüzün en büyük üretimlerinden birinin temeli The Witcher:
Son olarak Cyberpunk 2077’yle karşımıza çıkan CD Projekt Red, tüm mesleğini bu oyunla başlattı. 2015 yılında çıkan The Witcher 3: Wild Hunt, şirketin günümüzün en bedelli oyun şirketlerinden birisi olmasını sağlarken The Witcher serisinin birinci oyunu, Rivia’lı Geralt’ı tanıdığımız birinci oyundu. Oyun, eleştirmenlerden de düzgün oylar topladı.
PlayStation özel oyunlarının en özellerinden Uncharted:
Naughty Dog tarafından geliştirilen ve Sony tarafından yayınlanan Uncharted, PlayStation özel oyunlarının en özellerinden biriydi. Bu oyunla birlikte PS3, PS4, PS Vita ve taşınabilir platformlara toplamda 9 oyun kazandırıldı. Serinin son oyunuyla 2016’da buluştuk. Toplamda 41 milyondan fazla satan bu seri, tarihin en başarılıları ortasına ismini yazdırdı.
Bir sefer değil, 10 kez değil, 100 defa de değil, bayağı bir sefer bitirdiğimiz Call of Duty 4: Çağdaş Warfare:
Geldik yılın en bomba ismine.. Daha evvelki Call of Duty oyunlarıyla kalitesini ve kendini kanıtlayan Activision, bu sefer kolları Infinity Ward’la birlikte sıvadı. Infinity Ward’ın ortaya koyduğu oyunsa bir başyapıt olarak tarihe geçti. Call of Duty’yi çağdaş dünyaya taşıyan bu oyun, ikinci ve üçüncü Çağdaş Warfare oyunlarının da çıkmasını sağladı. Ezbere bildiğiniz kısımları yeniden oynayasınız gelmedi mi?
Her biri birbirinden eğlenceli 9 karakteriyle Team Fortress 2:
Valve’ın hangi oyununun berbat olduğunu gördük ki? The Orange Box’tan çıkan bir öteki oyun olan Team Fortress 2, dokuz yeni sanal arkadaş kazanmamızı sağladı. Oyundaki her bir karakterle bütünleştik, birbirinden farklı oyun modlarında bir arada savaştık. TF2, günümüzde hala yüz binlerce oyuncusuyla oynanmaya devam ediyor.
Tüm bu oyunların yanı sıra 2007 yılında Harika Mario Galaxy, Half Life 2: Episode Two, Halo 3, God of War II ve daha birçok başarılı üretim piyasaya sürüldü. İşin özü, 2007 yılı oyuncular için unutulmaz bir yıldı.