Son Konu

Özel Eğitim

iltasyazilim

Yeni Üye
Tepkime
1
Credits
-2
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin eğitim olanaklarından daha iyi faydalanabilmeleri için, daha özel müfredat programlarına, özel materyal kullanımına, özel eğitim uzmanlarından yararlanılmasına, mekanlarda özel maddesel düzenlemeler yapılmasına kuşkusuz gereklilik vardır Ancak farklı öğrencilerin bu türden özel olanaklara ihtiyaç göstermiş olmaları anların öbür bir kategori içine çekilmelerine ve dışlanmalarına kaynaklık etmemeli, toplumda özel eğitime muhtaç duyan kişilere yönelik zaten yaygın olan negatif bakışın ve önyargıların desteklenmesine izin verici olmalıdır

Özel Eğitime Fakir : Değişik duyu organlarında (görme, işitme, tavır gibi) kayıpları olan, özel nedenlerle ağır öğrenen zihinsel engeli yer alan yada gelişim özellikleri itibari ile hastalıklara bağlı olarak yaşına yerinde davranamayan kişiler için kullanılan bir kavram

Engel Özür : Yetersizlik yüzünden bireyin kendinden beklenen toplumsal rolleri yerine getirememesi Mesela körlük sebebiyle göremeyen bir kişinin okuma yazma konusunda kendinden beklenen rolleri yerine getirememesi yada ayaklarının kırılmış olması sebebiyle yürüyemeyen birisinin kendi özbakım ihtiyaçlarını giderememesi

Tarih İçinde Özel Eğitim
1800 lü yılların ortalarından itibaren engelli kişilerin eğitim çalışmalarında süratli ilerlemelerin meydana geldiği görülmektedir Fransa da ilköğretimde başarısız olan çocukların zihinsel özelliklerini vermek amacıyla Alfret Binet (1857 1911), zekanın ölçülmesini hedefleyen testler geliştirmiştir

Beş duyuya hitap eden eğitim materyalleri Maria Montes Son (1870 1952) göre geliştirilerek zihinsel engelli çocukların eğitiminde kullanılmaya başlanmıştır

Fransa, ihtilalinin getirdiği yeni hoşgörüyle özürlülere karşın olumlu eğitsel olanakları sunmaya çalışan birincil ülke olmuştur

Özel Eğitim Konusunda Türkiyernin Durumu

Bilindiği gibi farklı alanlara yönlendirilmiş halk, alan ve dinlerden üstün zekalı çocukların alınarak devletin yönetsel kadrolarına getirilmek üzere eğitildiği bir kurum olan Enderun okulları Osmanlır da oldukça eski dönemlerde açılmıştır

1950 den itibaren özürlülerle ilgili başlıca faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yürütülmesine karşın, zaman zaman Çalışma Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı; yine zaman zaman Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Sigortalar Kurumu ve dağıtılmış özel kurumlar özürlülerle ve özürlülükle ilgili incelemeler yapmışlardır 1980 den sonra Özel Eğitim Genel Müdürlüğü oluşturulmuş, bu kurum 1983 te Özel Eğitim ve Rehberlik Dairesi Başkanlığına dönüştürülerek tahsis ve yetkileri genişletildi

*

Üst Alt