morfeus
Yeni Üye
C vitaminin emilimini artırarak vücuda verdiği faydaları artıran P vitamini uzun yıllardır bilinmiyordu. Ancak en az C vitamini kadar faydası olduğu için uzmanlar mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yaşlanmayı geciktiren P vitamini hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki P vitamini nerede bulunur? P vitamini eksikliği belirtileri nedir? P vitamini ne işe yarar? İşte tüm soruların yanıtı...
70 yıl önce yapılan araştırmalarda C vitaminin emiliminin artması için vücutta bir maddenin daha olması gerektiği kanısına varıldı. Araştırma sonucunda C vitaminin emilim sürecinde P vitamini adlı bir maddeye ihtiyaç duyduğu öğrenildi. P vitaminin asıl görevi vücudun aldığı C vitaminin emilimini artırarak yararlarının kaybolmasını engeller. Aynı zamanda kılcal damarların geçirgenliğini artırarak kanın vücuda tamamen yayılmasını sağlar. Damarların çabuk zedelenmesini ya da deforme olmasını engelleyerek enfeksiyonlara karşı damar duvarlarını güçlendirir. Uzmanlar bir insan vücudun günlük C vitamini haricinde 1 miligram P vitaminine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Tıpkı C vitamini gibi P vitamini de antioksidan, anti-enflamatuar, antialerjenik, antiviral ve anti-kanserojen özelliklerine sahiptir. Bilim litaretüsünde Permeability'nin baş harfinden gelir. Vücudun içindeki oksijeni dokulara taşıyarak yenilenmelerini sağlar. Ayrıca besinlerdeki atıkları kandan uzaklaştırarak vücuttan atılmasını sağlar.
P VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE NEDEN OLUR?
C vitamini eksikliği ile aynı belirtileri gösterir. Ancak P vitaminin eksikliğinin belirgin belirtileri de vardır. Doku üzerinde damar kızarıklıkları ve şişmeleri P vitamini eksikliğinin olduğu en belirgin özelliğidir. Ayrıca;
- Yürürken ya da uyurken baldır ve bileklerde yaşanan ani kramplar,
- Eklem şişkinlikleri,
- Ruhsal hastalıklar,
- Yorgun ve uykusuz hissetme,
- Vücudun hareketlerinin dengesizleşmesi gibi durumlar P vitamini eksikliğini gösterir.
P VİTAMİNİ NEREDE BULUNUR?
C vitamini bakımından zengin olan vitaminlerde bulunun P vitamini aynı zamanda turunçgillerin renklenmesini sağlayan maddeyi barındırır. Bunun yanı sıra doğada bası besinlerde ise yüksek miktarda da bulunur. At kestanesinin kabuğunda bulunan P vitaminini elde etmek için kabuklar kaynatılıp çay şeklidne tüketilir. Ayrıca menekşe yaprağı çayı, çarliston biber, kiraz ve marulda da yüksek miktarda bulunur. Özellikle taze biberi sabah kahvaltısında tüketerek P vitamini rahatlıkla elde edilebilir.
P VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- D vitamini ile beraber alındığında östrojen hormonuna benzer bir etki göstererek menopoz dönmelerinde yaşanan sağlık sorunlarını en aza indirir. Bu yüzden uzmanlar kadınların adet, hamilelik ve menopoz dönemlerinde P vitamini bakımından zengin olan besinleri tüketilmesini tavsiye eder.
- İnsan vücudundaki zarlarda bulunan kolajen maddesi vücudun dayanıklılığını artırır. Bu destek yapının dayanıklılığı için P vitamini oldukça önemlidir. Kemik kırılmaları gibi rahatsızlıkların ciddi boyutlara varmasını önler. Bunun yanı sıra kolajen hücrelerin hızla yenilemesini sağladığından yaşlanma gibi ileri zamanlarda görülen sorunların şiddetini azaltır. Vücuttaki serbest radikalleri temizler.
- Histamin maddesi salınımı vücutta artıkça alerjik vakalara yakalanma oranı da o kadar artar. P vitamini bu maddenin salınımını azaltır. Bağışıklık sisteminin diğer maddelere karşı aşırı antikor proteini üretmesini engeller. Alerjinin vücuda neden olacağı durumları önlemiş olur.
- Vücuttan en çabuk atılan vitamin olduğundan gün içerisinde sürekli takviye alınabilir. Bu yüzden uzmanlar sabah kahvaltısında marul ve biber akşam yemeklerininden sonra da at kestanesi kabuklarından yapılan çay tüketilebilir. Vitaminin emilimi içinde bol bol turunçgil tüketilerek virüslere karşı vücuda kalkan oluşturulur.