Pek cok tarihci, yabancı elcilerin Pargalı İbrahim Paşa yla goruşmelerine ilişkin hazırladıkları raporlarından yola cıkarak onun iktidar hırsıyla pek cok kararı kendi başına buyruk verdiği savında bulunmaktadır Bu nedenle, 1536 yılında gucunden kaygılanan Kanuni Sultan Suleyman'ın emri ile oldurulduğu iddia edilmektedir Ayrıca Makbul İbrahim Paşa'nın Hurrem Sultan'ın oğlu olmayan Şehzade Mustafa'yı desteklemesinden dolayı olumunde Hurrem Sultan'ın da buyuk bir rol oynadığı rivayet edilir
Pargalı İbrahim Paşa 'nın iktidar hırsının hangi boyutlara ulaştığı aşağıdaki şu sozlerde anlaşılmaktadır
Bu buyuk devleti idare eden benim; her ne yaparsam, yapılmış olarak kalır, zira butun kudret benim elimdedir; memuriyetleri ben veririm, eyaletleri ben tevzi ederim; verdiğim verilmiş, reddettiğim reddedilmiştir Buyuk padişah bir şey ihsan etmek istediği yahut ihsan ettiği zaman bile eğer ben onun kararını tasdik etmeyecek olursam, gayri vaki gibi kalır; cunku her şey; harb, sulh, servet, kuvvet benim elimdedir
Pargalı İbrahim nasıl olduruldu?
Pargalı İbrahim Paşa, Fransızlara verilecek olan kapitulasyonlarla ilgili calışmalarını yuruturken, 1415 Mart gecesi iftar icin saraya davet edildi İftardan sonra dort dilsiz cellat tarafından boğuldu Daha once Makbul olarak anılırken, olumunden sonra Maktul olarak anıldı İbrahim Paşa'nın olumuyle Fransızlara verilecek olan kapitulasyon antlaşması taslak halinde kaldı ve yururluğe girmedi