Son Konu

Parmak emmek zararlı mıdır ?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1360.jpg
1360.jpg
Küçük evlatların emme muhtaçlıkları doğaldır. Rahimdeyken dahi, ceninin parmaklarını yahut baş parmağını emdiğini görürüz. Emmek sırf yaşamak için bir iç güdü değil birebir vakitte bir haz işaretidir. Pek çok evlat psikoloğu ebeveynlere evlatlarının oral yollarla kendilerini tatmin etmelerine müsaade vermelerini tavsiye eder. Sorun emme faaliyetinde değil, bunun metodunda kendini gösterir.

Parmak emmenin ekseriyetle evlatların yüz gelişimine zararı olduğu düşünülür; lakin tartışmaya yol açan çalışmalar göstermektedir ki, bu 4 yaşına kadar değerli bir sorun oluşum etmez. Uzun vadeli hasarlar, belirtilen yaştan evvel nadiren baş gösterir. Bazen lisan itilme halleri ve sapan çene hareketleri yaratabilir. Parmak emmek evladın ellerini özgür biçimde kullanmasına mani olur biçiminde de düşünülebilir.

4 yaşından sonra bu alışkanlık devam ederse kalıcı hasarların meydana gelme mümkünlüğü önemli biçimde artar. Emme yoğunluğu ne kadar artarsa hasar da o kadar artar. Evladın dişlerinin, çenesinin ve yapısı bozulan gayrı yüz kesimlerinin (malalignment) düzelmesi için diş teline ve gereksinimi olabilir. Hastalık kapabilme riskinden ötürü parmak emmekten çekiniliyor ise bebeğinize emzik vermek isteyebilirsiniz. Evvelce emzik tasarrufuna çekinceyle bakılmasına rağmen, bugün pek çokları emziği olumlu bir alternatif olarak görüyor. Kullanılan emzik tipi ortodontikse lisan itilmesi ve çene bozuklukları konusunda rastgele bir probleme yol açmaz. Kazaları önlemek için emziğin tek modül olması ve kırılmaya karşı sağlam olması gerekir. Böylece bebeğiniz ağızsal tatminini inançla gerçekleştirirken ellerini de özgür biçimde kullanabilir. Pek çok evlat parmak emme alışkanlığını kendi kendilerine bırakır. Mütehassıslar erken yaşlarda emme güdülerinin tatmin edilmesine müsaade verilen evlatların ileriki yaşlarda bu alışkanlığı kendi iradeleri doğrultusunda bırakacaklarını düşünüyor. Bununla bir arada kimi evlatlar bu hususta biraz yardıma muhtaçlık duyabilir. Beşerler umumide emzik kullandırtmanın bu alışkanlığı bırakmada daha tesirli olacağını düşünür.

Ebeveynin emzik üzerindeki denetimi evladının ellerini denetim etmekten daha kolay olacaktır. Emme faaliyeti her ne haldeki olursa olsun bu alışkanlığı engellemek için mantıklı hareket edin, yumuşak ağırlıklar uygulayın. Sonuçsuz kalırsanız dişlerle ilgili pratikler ve aletler bu alışkanlıktan vazgeçirmede süratli ve tesirlidir. Kuşku yok ki evlat gelişimi doğasıyla barışık olmalıdır. Duruma diş sıhhati açısından bakarsak; evladı göğüsle emzirmek yahut tutarlı bir şişeyle beslemek evladın yüz ve dişle ilgili gelişimine ekte bulunur. Tutarlı besleme metotları uygulamak oral (ağız yoluyla) tatmini gerçekleştirir ve parmak emme gereksinimini azaltır. Ortodontik bir emzik evladınızın ek oral tatmine muhtaçlık duyması halinde kullanılabilecek münasebetli bir araçtır.

 
Üst Alt