Patatesli Börek Tarifi İçin Malzemeler İç malzemesi;
*2 kilo patates
*3 büyük soğan
*2 yemek kaşığı salça
*125 gr margarin veya tereyağ
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
*Tuz karabiber
Arasına sürmek için;
*250 gr erimiş margarin veya tereyağ
*1, 5 çay bardağı sıvı yağ
Hamuru için;
*2 kilo un
*Su ve tuz
Patatesli Börek Tarifi Yapılışı
Hamurumuzu yoğurmak için geniş bi kaba unumuzu koyup ben hemen hemen 2 litre tuzlu su ekledim (eğer varsa köy tuzu yani kaya tuzu koyabilirsiniz 1 avuç) kıvamlı poğçadan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz Mayalı olmadığı için dinlenmesine gerek yok ama bekleyedebilir sakıncası yok(Malzemeleri hazırlayana kadar daha fazla değil)
Öncelikle patatesimizi haşlayıp eziyoruz Büyük bir tavaya yağlarımızı eritip küp küp doğranmış soğanı kavurup salçamızı ekliyoruz özleştirip ezilmiş patatesinizi ekleyip tuzunu, karabiberini ekliyoruz iyice karıştırıp kenarda soğumasını bekliyoruz
Hamurumuzdan bezeler alıyoruz Bezelerinizin üzerine margarin ve sıvı yağ karışımından sürüyoruz tezgahımıza dizip bekletiyoruz elimizle açacağız biraz yağla dinlendirip rahat açmak için diğer bezeyi açana kadar ilk açtığımız bezemiz hazır oluyor Diğer bezeyi tekrar yağlayıp kenara koyup ilk yağladığımız bezeyi elimizle çeke çeke genişletiyoruz Açıp genişlettiğiniz bezemize erimiş yağ ve sıvı yağdan fırça yardımıyla biraz sürüp
(ben bütün bezeleri yapıyorum yağlıyorum ardından bekletiyorum daha hızlı oluyor Aramızda kalsın)
içine patatesimizi yayıyoruz açtığımız yufkayı yuvarlayarak rulo yapıyoruz, sonra kendi etrafında sararak böreğimizi büyütüyoruz
ister kağıt konmuş ister yağlanmış tepsiye koyuyoruz toplam 7 bezeyle tepsi doluyor ama tepsi büyüklüğüne göre değişebilir diğer bezeleri de sırasıyla aynı işlemden geçirelim ortadaki yuvarladığımız böreğinizin etrafına saralım tepsimizi doldurduktan sonra ister elinizle biraz bastıralım ister bu şekilde bırakalım Ben yüzeyine yoğurt, sıvı yağ ve yumurta sürüyorum siz isterseniz sadece yumurta da sürebilirsiniz isteğinize kalmış 200 derecede ısınmış fırında 15 dakika 200 derece ardından 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz Toplam 3 börek çıktı siz malzemeyi isteğinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz iç malzemesinide değiştirebilirsiniz El açması çıtır çıtır börekleriniz afiyet olsun